1. Anasayfa
  2. Yaşam

Yumurta Donasyonu Süreci Nasıl İşler?

Yumurta Donasyonu Süreci Nasıl İşler?
0

Kadınlar çeşitli nedenlerden dolayı yumurtalarını bağışlamayı tercih edebilir. Yumurta donasyonu, kendi yumurtalarıyla çocuk sahibi olamayan kadınlar için bir umut ışığı olmuştur. Aynı zamanda yumurta donörleri bağışladıkları yumurtalar için ödeme de almaktadır. Her ne sebepten olursa olsun yumurta donasyonu süreci hakkında detaylı bilgi edinmek sürecin sorunsuz ilerlemesi adına büyük önem taşımaktadır.

Yumurta Donasyonu Tanımı

Yumurta donasyonu, yumurta donöründen başka bir kadının hamile kalmasına yardımcı olmak için yumurta toplama sürecine verilen isimdir. Yapılan araştırmalara göre bir yumurtlama döngüsünde 5 ila 24 yumurta toplamak mümkün olmaktadır. Toplanacak yumurta sayısı, donör kadının kaç yumurta ürettiğine ve işlemi yapacak olan kliniğin izlediği süreçlere bağlıdır.

Yumurta Donasyonu Süreci Öncesinde Yapılması Gerekenler

Öncelikle donör olacak kadının yumurta donasyonu süreci öncesinde çeşitli testlerden geçmesi gerekmektedir. Bu testlerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Doktor muayenesi
  • Jinekolojik muayene
  • Kan ve idrar testleri
  • Ailenin tıbbi geçmişine dair bilgilerin toplanması
  • Psikolojik değerlendirme

Bu testlerin yanı sıra bazı klinikler detaylı inceleme ve değerlendirme süreci için ek testler isteyebilirler.

Yumurta Donasyonu Süreci Hangi Adımları İçerir?

Yumurta donasyonu süreci, yumurtalarını bağışlayacak kadının çeşitli ilaçlar almasıyla başlar. Alınan bu ilaçların amacı, yumurtlama sürecini tetikleyerek çok sayıda yumurta üretilmesini sağlamaktır. Buna göre bu süreçte alınan ilaçların bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Lupron, vücuttaki bazı hormonların seviyesini kontrol eden bir ilaçtır.
  • Cetrotide ve Antagon, yumurtaların yumurtalıktan serbest kalmasını önleyen ilaçlardır.
  • Folikül uyarıcı hormonlar ise daha fazla sayıda yumurta üretilmesini ve bu yumurtaların olgunlaşmasını sağlar.

Bu ilaçlar sayesinde yumurta bağışında bulunacak kadın daha fazla yumurta üretir ve bu yumurtalar doktor tarafından daha kolay toplanabilir.

Yumurta Donasyonu Süreci

Donörün bu testleri tamamlamasının ardından tedavi süreci başlatılır. Donör ilk olarak yukarıda yer alan ilaçları alarak yumurta toplama sürecine hazırlanır. İlaç kullanımından önce bağışlanacak yumurtalar için uygun bir aile bulunabilir. Bazı durumlarda yumurtaları bağışladıktan sonra dondurmak da iyi bir seçenek olarak görülmektedir. Yumurtalar hemen kullanılacaksa doktor hCG olarak bilinen tetikleme aşısını yapar. Daha sonra yumurtalar toplanarak tüp bebek yöntemine geçilir.

TeknoBird'in kurucusu, teknoloji ve yazılım hakkında insanlara yararlı makaleler yazar.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir