1. Anasayfa
  2. SEO

SEO’nun Kitabı Baştan Yazılıyor 2024

SEO’nun Kitabı Baştan Yazılıyor 2024

SEO’nun kitabı baştan yazılıyor. SEO kitabı, Search Engine Optimization (Arama Motoru Optimizasyonu) ile ilgili bilgi ve teknikleri içeren bir kitap ya da e-kitaptır.

Bu kitap, website sahiplerinin arama motorları tarafından nasıl daha iyi tanınabilecekleri, daha yüksek sıralama alabilecekleri ve daha fazla ziyaretçi çekebilecekleri hakkında bilgi sağlar.

Genel Sayfa Kalite Puanlaması

Arama sonuçlarında üst sıralarda çıkmak için anahtar kelimeleri belirli ilkelere göre sayfalara yerleştirmek, kelime yoğunluklarını hesaplamak, anahtar kelimeyi ve kelimeleri kalın, italik yapmak vb. tüm bunlar artık eskide kaldı.

Çünkü arama motoru devi Google, bir içeriği nasıl puanlayacağına dair yeni ipuçlarını yayınladı.

Google’a göre bir sayfanın amacının ne olduğunu gösteren işaretler, sinyaller varsa bu kalite derecelendirmesi için bir gösterge olarak kabul edilir ve artı puan kazandırır.

Web sitenin ziyaretçilerinin yardımına yönelik olmadığı gibi nefret söylemi, zarar verici eğilim ve yanlış bilgilendirme anlayışında olanlar eksi puan alır.

Genel sayfa kalitesi puanlamasında amaç ve amaca hizmet etmek birlikte ölçümlenir. Burada sıralama şöyledir, en yüksek kalite > yüksek kalite > orta kalite > düşük kalite ve en düşük kalitede içerik

En Önemli Faktörler Nelerdir?

SEO değerlendirmesi ya da puanlaması olarak adlandırabileceğimiz sayfa kalite değerlendirmelerinde en önemli faktörler nelerdir? SEO yaparken kontrol edeceğimiz bir liste olsaydı şöyle olurdu:

  1. Sayfanın amacı en önemli faktördür, sayfa amacı açık mı?
  2. Uzmanlık var mı, yetkili mi yani alanında otorite mi ve güvenilir mi?
  3. Ana içerik kaliteli mi? (Genelde amaca hizmet eden temel içeriktir ve ana sayfadaki içeriğe destek olan temel içeriklerdir)
  4. Web site künye sayfasında ana içerik sorumluları açıkça belirtilmiş mi?
  5. Web sitesinin itibarını gösteren sayfalar var mı? İtibarın kontrolü için dış bağlantılar var mı?

Bu listeyi önünüze koyup, web sitenizin SEO’sunu yeniden gözden geçirmelisiniz. Eğer bunlar eksikse o SEO eksiktir diyebiliriz. Çünkü, bunlar kalite sorgulaması yapan insanların inceleme kriterleridir.

İkinci maddedeki uzmanlık, yetkililik ve güvenilirlik değerlendirmesinin ilki gerçek amacı anlamaktır. Amacı iyilik ve yarar mı? Kötülük ve zarar mı?

Ayrıca ana içeriğin üreticisinin o alanda uzman olup olmadığının açıkça gösterilmesi gerekmektedir. Bu bilgileri hazırlayın ki, sitenizi inceleyenler hemen kolayca bunları bulabilsin ve puanlamayı yapabilsin. Tedbirli olup, içeriklerinizi bu kalite standartlarına göre hazırlayın daha sonrasında üzülmeyin.

EAT Örnekleri

Uzman olmayanların internette bol keseden ahkam kesmesi artık pek mümkün olmayacak. Çünkü büyük bir ayıklama dönemi başlıyor. Zamanla herkes bildiği ve konuştuğu alanda uzmanlığını ortaya koymak durumunda kalacak, yoksa üst sıralarda yer alamayabilirsiniz!

Örneğin tıbbi konularda tavsiyelerde bulunmak tıbbi uzmanlığı olan akreditasyonları olan kişilerin işidir. Ancak bu konularda internette pek çok uzman olmayan kişilerin içerikleri dolaşmaktadır. İşte Google bunları temizlemeye kararlı!

Diyelim haber metinleri yazıyorsunuz. Bu da profesyonellerin işidir. Eğer usta gazeteci değilseniz, editoryal süzgeçlerden geçmeden yazılarınızı “haber” adıyla yayınlıyorsanız bu konuda da eleklerden geçemeyeceksiniz.

Bilim hakkında yazıyorsanız, bilimsel konulardan bahsediyorsanız yine uzman olmanız gerekir ve beklenir. Uzman olmayan kişilerin veya kuruluşların temelsiz, usulsüz açıklamaları kabul edilmeyecektir.

Ayrıca bir başka önemli alan da finanstır. Parayla ilgili konularda insanların hayatlarını yanlış yönlendirme tehlikesi bulunduğundan uzman olmayanlara artık izin verilmeyecektir. Tavsiyeler, yasal konularla ilgili bilgi içeren yazılar, vergi konularında danışman olduğunu iddia edenleri zorlu sınavlar bekliyor. Aynı zamanda burada güvenilirlik kavramı devreye girer.

Ya da hayatınızı etkileyebilecek diğer konular da önemli görülür. Diyelim ki masraf ederek tadilat yapacaksınız. Evinizin tadilatı için öneriler almak için internete girdiniz. Tavsiyeler okudunuz. O sayfalardaki yazarlar uzman değilse, ilk sayfalarda kendilerine yer bulamayacaklar.

Ailevi konular da çok kritik: Ailenin geleceği ve gelecekteki mutluluğu çok önemsenir. Ebeveynlikle ilgili konular da bir o kadar hassastır.

Daha bitmedi, gitar çalmak da uzmanlık ister. Gitar çalmayı öğretmek de! Ya da fotoğrafçılık vb. konularda da uzmanlık aranır. Tüm bunlar Google’ın birinci sayfasında yer alabilmek isteyen web sitelerinin inceleneceği kriterlerdir.

Uzman Kabul Edilenlere Bir Örnek

Uzmanlık aslında resmi ve gayrıresmi olarak iki sınıfta ele alınabilir. Ya da resmi, az resmi uzmanlık da denilebilir. İyi bir gezginseniz ve pek çok restorant, otel gezdiyseniz değerlendirmeleriniz bir uzmanlığı yansıtıyor olabilir öyle değil mi? İşte bu kişi uzman olarak kabul edilebilir. Her ne kadar resmi bir yönü olmasa da…

Ayrıntılı açıklamalar yapanlar vardır forumlarda, blog yazılarında bunlar uzman sınıfına alınabilir. Deneyiminiz çoksa uzmanlığınız var kabul edilebilir. Sıradan insanların deneyimleri de uzmanlık taşır.

Yukarıda sağlık alanıyla ilgili oldukça katı ifadelerimizle gözünüzü biraz korkutmuş olabiliriz. Ama durun, bazı istisnalar var elbette!

Kişisel deneyimlerinizi paylaşmak günlük uzmanlık biçimi olarak kabul görür. Tıbbı deneyimleri değil kişisel deneyimleri konuşmak kabul edilebilirdir. Ama tıbbı tavsiyede bulunamazsınız eğer uzmanı değilseniz.

Başta “amaç” demiştik. Sayfaların amacı nedir? Sağlık hakkında bilgi vermek mi? O zaman amacınıza ulaşabilmenizin yolu uzmanından bilgi aktarmak değil midir? Öyle yapın!

Sonuç

Genel sayfa kalite puanlamalarından başarıyla geçebilmek için burada açıklanan konuları gözden geçirmenizi tavsiye ediyoruz. Her zaman amacınızı ve amacınıza ulaşabileceğiniz doğru yöntemleri aklınızda bulundurunuz. Bu tutarlılık sizi SEO açısından başarılı kılacak, üst sıralarda yerinizi alacaksınız. Madde madde sıraladığımız listeyi de tek satır atlamadan uygulayınız. Anahtar kelimeleri ise algoritmalar için kullanmaya devam edebilirsiniz. Ama unutmayın, kalitenizi ölçen bir Google var artık!

TeknoBird'in kurucusu, teknoloji ve yazılım hakkında insanlara yararlı makaleler yazar.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir