Web dünyası sosyal medya ve arama motorlarıyla beraber büyük bir yükseliş kazandı. İnsanlar iletişim ortamını sanal aleme taşımış durumdalar. Konuşmalarını, fotoğraf ve video paylaşımlarını, haber ve diğer bilgi gereksinimlerini bu medya üzerinden sağlıyorlar. Eş zamanlı, bitmeyen çevrimiçi bilgi alışverişi söz konusu.
Twitter 280 karakter sınırlaması ve milyonlarca üyesi olan bir mikro blog. Bu platform Kullanıcılar tarafından oluşturulan bilginin ne denli önemli, aynı zamanda geleneksel medyadaki profesyonel içerikten daha zengin ve daha yararlı olduğu gün geçtikçe daha iyi anlaşılıyor.
Geleneksel medyanın sosyal medyadan farklarını artılarını eksilerini paylaşmıştık. Sosyal medyada her an herşey olabilir. İçerik dinamik ve eş zamanlı bir süreçte oluşur. Sosyal medya iletişimin kontrol edilemediği, belli sınırları olmadığı bir medyadır.
Bazı alışveriş siteleri müşteri elde edemedikleri ürünler için niş sitelere başvuruyor. Bilgi için aynı şey söz konusu kendini bilgi verme aşamasında minimize eden blogların büyük rakamlara ulaşan takipçileri var. Bilgi optimize edilmek isteniyorsa bu ortamların Google sürecine dâhil olması bence önemli.
Mobil medya olarak ortaya çıkan bir diğer ortam uygulamalar bütünü. Bilgi uygulamalar var. Hepsi niş yapıda olan birer yazılım. Haber uygulamaları, oyun uygulamaları, blog uygulamaları, alışveriş uygulamaları, fotoğraf uygulamaları diye uzayıp gidiyor. Akıllı telefon kullanıcıları bu uygulamalar üzerinden yüksek rakamlara ulaşan indirmeleri gerçekleştiriyor. Peki insanların bu uygulamalardaki hareketleri önemli değil mi? Henüz bunun takibi mümkün değil sanırım. Ancak insanların kendilerinin paylaşmaları sonucu veriler toplanabiliyor.
Arama motorlarının, sosyal medyanın optimizasyonunu yapan milyonlarca insan var. Peki, bilginin optimizasyonunu yapan kaç firma, kaç insan var? İnsanlar o kadar çok gereksiz bilgi paylaşıyor ki! Bu bilgilerin optimize edilmesi hayli zor. Arama motoru devlerinde kayıtlı index sayfalarını sayamayız herhalde. Bilgi yığını içinde insanlar vakit kaybetmeden, gereksiz bilgiye rastlamadan araştırma yapmalı, istediğine ulaşmalıdırlar.
Tüm arama motorlarının işi zor. Hem onlara hem yazılımcılara sabır dolu ve bol fikirli günler diliyorum. Süreçte herşeyi göz önüne almalarını tavsiye ediyorum.