Alt etiketleri, bir web sitesindeki görsellere eklenen meta etiketlerdir. Görme yetisine sahip kullanıcılar bu etiketleri genellikle fark etmez çünkü asıl amaç, ekran okuyucu kullanan görme engelli bireylerin görsel içeriği anlayabilmesini sağlamaktır.
Alt etiketleri yalnızca ön plandaki görseller için geçerlidir. Yani bir konteynerin arka planında kullanılan görsellere alt etiketi eklemek mümkün değildir.
Erişilebilirlik, alt etiketlerin birincil amacı olduğundan, web tasarımcıların uygun olan her görsel için bu etiketleri eklemesi son derece önemlidir.
Google’ın Alt Etiketi Konusundaki Yönergeleri Neler?
Google tarafından sunulan resmi yönergeler şunu belirtir:
“Alt metni yazarken, sayfa içeriğiyle uyumlu, bilgi verici ve anahtar kelimeleri uygun şekilde kullanan içerikler oluşturun. Anahtar kelime doldurma (keyword stuffing) gibi uygulamalardan kaçının, bu hem kullanıcı deneyimini olumsuz etkiler hem de sitenizin spam olarak değerlendirilmesine neden olabilir.”
Yani alt metnin temel amacı, görme engelli bir kişinin görselin ne gösterdiğini anlayabilmesini sağlamaktır. Bu nedenle alt metin, görselin içeriğini doğru ve net şekilde tanımlamalıdır.
Ayrıca burada, özellikle ürün görselleri gibi, belirli bir anahtar kelime ile ilişkili olan görsellerde bu kelimeyi de alt etikete dahil ederek SEO açısından fayda sağlamak mümkündür.
Alt etiketi eklememek, önemli bir fırsatın kaçırılması anlamına gelir.
Eksik Alt Etiketlerini Nasıl Tespit Edebilirsiniz?
Web sitesi oluştururken, alt etiketler genellikle sonradan hatırlanan bir detay olur. Görsel seçimi, hız optimizasyonu gibi adımlarla ilgilenirken alt metinleri unutmak çok kolaydır. Yayına alınmış bir sayfada da bunun eksik olduğunu fark etmek görsel olarak mümkün değildir.
Ben bu işlem için genellikle bir içerik denetimi sırasında eksik alt etiketlerini gösteren WebSite Auditor aracını kullanıyorum. Ancak ücretli bu araca erişiminiz yoksa, SEOoptimer Alt Tag Checker gibi ücretsiz araçlarla da benzer analizler yapılabilir.
Eksik Alt Etiketlerini Düzeltme
Eksik bir alt etiketi tespit ettiğinizde, ilgili görseli bulup hem görselle doğrudan ilişkili, hem de içinde anahtar kelime geçen ama anahtar kelimeyle doldurulmamış bir açıklama eklemek en doğru yaklaşımdır.
Alt etiketler, her bir görsele özel olarak tanımlanmalı ve benzersiz olmalıdır. Günümüzde sitelerde farklı ekran boyutlarına göre üç ayrı görsel varyasyonu (masaüstü, tablet ve mobil) kullanıldığı için, görsellerin web için optimize edilmiş ve doğru formatta (örneğin WebP) sunulmuş olması gerekir.
Eğer görseller bir içerik yönetim sistemi (CMS) üzerinden yükleniyorsa, bu varyasyonlar her cihaz için ayrı ayrı oluşturulmayabilir. Bu durumda görsele bir altyazı (caption) eklemek de alt etiketi işlevi görebilir.
Not: Alt etiketleri her ne kadar bir meta veri türü olsa da, sayfa başlığı (meta-title) ve açıklama (meta-description) gibi genel sayfa meta verileriyle karıştırılmamalıdır. Alt etiketler otomatik oluşturulmaz; dolayısıyla yüzlerce görsel içeren bir sitede bu etiketlerin manuel olarak girilmesi gerekebilir.