Binlerce yıldır, gizli mesajları saklamak ve korumak için kriptografi kullanılmıştır. Günümüzün dijital dünyasında kriptografi, internette dolaşırken iletişim ve verilerin güvenliğini sağlamaya yardımcı olur. Kriptografinin ne olduğunu ve bilgileri çevrimiçi ortamda nasıl güvende tuttuğunu öğrenin. Ardından, her oturum açtığınızda otomatik şifreleme ve sağlam gizlilik elde etmek için bir VPN kurun.
Kriptografi Nedir?
Kriptografi, bilgi ve iletişimi güvence altına almak için matematiksel kavramların ve kuralların kullanılmasıdır. Yunanca gizli anlamına gelen kryptos kelimesinden türetilen kriptografinin tanımı, anlaşılır metni anlaşılmaz metne veya tam tersi şekilde dönüştürmek anlamına gelir. Şifreleme teknikleri, yalnızca bir mesajı gönderen ve amaçlanan alıcının kodu çözülen içeriği okumasına izin verir.
Kriptografi Türleri
Verileri karıştırmak için kullandıkları kriptografik algoritma türleriyle ayırt edilen üç şifreleme türü vardır. Çoğu kriptografi türü, verileri karıştıran ve çözen veya kodlayan ve kodunu çözen anahtarlar adı verilen algoritmalar kullanır.
İşte farklı şifreleme türleri:
- Gizli Anahtar Kriptografisi: Verileri hem şifrelemek hem de şifresini çözmek için gizli bir anahtar kullanılır. Gönderici, amaçlanan alıcıya gönderilen kodlu mesajda gizli anahtarı içerir. Mesaj ele geçirilirse, dahil edilen anahtar içeriğinin kodunu çözebilir.
- Açık Anahtar Kriptografisi: Gönderici, mesajı şifrelemek için bir genel anahtar kullanır ve alıcı, mesajın şifresini çözmek için özel bir anahtar kullanır. Mesaj ele geçirilirse, içeriği özel anahtar olmadan deşifre edilemez.
- Hash Fonksiyonları: Hash fonksiyonları tuşlara dayanmaz. Bunun yerine, değişen boyuttaki verileri tek tip uzunluktaki değerlere karıştırırlar. Karma işlevleriyle, hem tek kelimelik bir mesaj hem de 1000 sayfalık bir roman, sabit boyutlu bir kodlanmış metin çıktısı (karma değeri olarak adlandırılır) oluşturarak orijinal içeriği belirlemeyi neredeyse imkansız hale getirir. Yaygın olarak MD5 karma algoritmasını kullanan karma, genellikle kimlik doğrulama amacıyla kullanılır.
Kriptografi Nasıl Çalışır?
Şifreleme, düz metin (veya açık metin) alıp şifreli metne karıştırarak çalışır, böylece kodlanmış çıktı yalnızca hedeflenen alıcı tarafından anlaşılabilir. Şifreli metin olarak, bilgi, amaçlanan alıcı dışında herkes tarafından okunamaz olmalıdır.
Siber güvenlikte, şifreleme en çok düz metni şifreli metne karıştırmak için kullanılır. Şifre çözme işlemi tersine çevirir. En iyi şifreleme yazılımı, kırılması inanılmaz derecede zor olan karmaşık şifreleme algoritmaları kullanır.
Kriptografi, verileri kodlamak ve kodunu çözmek için şifreleme kullanır. Asimetrik şifrelemede, bir mesajı şifrelemek için bir genel anahtar ve şifresini çözmek için bir özel anahtar kullanılır.
Düz metni şifreli metne karıştırmak için kullanılan teknik, kriptografinin nasıl çalıştığını tanımlar. Simetrik şifreleme, asimetrik şifreleme, blok zinciri ve dijital imzalar, öne çıkan bazı şifreleme teknikleridir. Başka bir şifreleme işlemi olan hashing, anahtar kullanmadığından teknik olarak şifreleme değildir.
Kriptografi Kullanımı
Kriptografi, iletişimleri ve bilgileri gizli tutmak için kullanılır. Verileri kriptografi ile korumak, fidye yazılımı saldırıları gibi tehditleri en aza indirmeye yardımcı olur, çünkü bilgisayar korsanları bilgileri ele geçirirse şifre çözme anahtarı olmadan anlayamazlar.
İşte kriptografinin bazı yaygın kullanımları:
- Finansal işlemler ve çevrimiçi bankacılık: Çevrimiçi bankacılık ve e-ticaret web siteleri, finansal bilgileri güvende tutmak için gelişmiş şifreleme teknikleri kullanır.
- SSL güvenli web siteleri: SSL sertifikasına sahip bir web sitesi, tarayıcınızdan web sitesinin sunucusuna geçen bilgileri korumak için güvenli, şifreli bir bağlantı oluşturur.
- VPN’ler: VPN, web trafiğini özel bir sunucu üzerinden yeniden yönlendiren ve bağlantıyı şifreleyen bir güvenlik aracıdır.
Yönlendirici ayarlarınızda Wi-Fi şifrelemesini etkinleştirebilseniz de, gizlilik ve güvenlik sizin için gerçekten önemliyse bir VPN’e ihtiyacınız vardır. VPN şifreleme yöntemleri, hangi VPN protokolünün kullanıldığına bağlı olarak değişir. Örneğin WireGuard VPN protokolü en yenilerden biridir, OpenVPN protokolü ise belki de en yaygın olanıdır.
Banka düzeyinde şifreleme ile alışveriş yapın, akış yapın ve web’de gezinin
Şifreli internet bağlantıları, biz internette gezinirken kişisel verilerimizi güvende tutar. Avast SecureLine VPN, tüm çevrimiçi iletişimlerinizi korumak ve etkinliğinizi gizli tutmak için banka düzeyinde şifreleme özelliğine sahiptir. Avast ile bugün bir düğmeye tıklayarak otomatik şifreleme elde edin.