Yaşamın başladığı ve halen daha yaşamımızın devam ettiği gezegenimiz kıtalar ve okyanuslardan oluşan devasa bir yerküreye sahiptir. Dünya’nın %71’i sularla kaplıdır ve kara parçaları olan kıtalar yalnızca %29’luk kısmı kapsar.
Dünya’nın Kıtaları ve Özellikleri
Dünya’nın toplamda 7 kıtası bulunmaktadır.
- Asya
- Afrika
- Avrupa
- Avustralya
- Kuzey Amerika
- Güney Amerika
- Antarktika
Kıtalar gerek üzerinde yaşayan ülkelerle, gerekse coğrafi yapıları ve oluşumlarıyla birbirlerinden farklı özelliklere sahip olabilir.
-
Asya Kıtası
Yerkürenin kara parçası alanının %30’unu kapsayan ve bu sayede en büyük kara parçası olma niteliğini kazanan Asya kıtasında 4,5 milyarı aşan bir popülasyon yaşamaktadır. Özellikle nüfus konusunda en kalabalık ülkeler olan Çin ve Hindistan Asya’dadır.
-
Afrika Kıtası
Dünyanın en sıcak noktasının Afrika’da olması ekvatorun tam üzerinden geçmesinden kaynaklıdır. Yılın büyük çoğunluğunda en dik güneş açılarına maruz kalır. Ayrıca Asya’dan sonra ikinci en kalabalık kıtadır ve toplam nüfusu 1,5 milyara yakındır. Afrika’da 54 farklı ülke bulunur.
-
Avrupa Kıtası
Pek çok majör ülkeyi bünyesinde barındıran, 750 milyonu aşan nüfusuyla göbek bir noktada yer alan kıtadır. Toplam 44 ülkeyi bünyesinde barındırır ve Paris, Londra, Milano gibi dünya kentleri Avrupa’dadır.
-
Kuzey Amerika Kıtası
Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada gibi ülkeleri bünyesinde barındıran Kuzey Amerika toplamda 23 ülke barındırır. Total nüfusunun ise 600 milyon civarı olduğu söylenebilir. Beş farklı zaman dilimi, birçok farklı iklim türü tek kıtada gözlemlenebilir.
-
Güney Amerika Kıtası
Pek çok yöresel tada ev sahipliği yapan Güney Amerika’da toplamda 12 ülke bulunur. 400 milyonu aşkın nüfusuyla dünyada tatil destinasyonları arasında da önde gelir.
-
Avustralya Kıtası
Her ne kadar kıta olarak yalnızca Avustralya ülkesiyle özdeşleşmiş olsa da aslında Papua Yeni Gine ve Yeni Zelanda da dahil olmak üzere üç ülkeden oluşur. Yalnızca 45 milyon dolaylarında bir nüfusa sahiptir. Güney kutbunun alt kısmında kaldığından dolayı Alttaki Arazi ismiyle de anıldığına şahit olunabilir.
-
Antarktika
Tamamıyla buzlarla kaplı, dünyadaki buz kütlesinin %75’ini bünyesinde barındıran bir kıtadır. Güney kutbudur ve yaz aylarında 14,2 milyon kilometrekare olan çapı kış aylarında buzullarla beraber ikiye katlanacak şekilde artar. Soğuk kış mevsiminde dahi farklı milletlerden bine yakın bilim insanına ev sahipliği yapar. Yaz döneminde bu sayı 5.000’e kadar ulaşabilir. Üzerinde herhangi bir ülke yoktur ve herhangi bir millet tarafından sahiplenilemez.
Dünya’nın Okyanusları ve Özellikleri
Dünya’nın sahip olduğu okyanuslar toplam hacmin %71’ini oluşturuyor.
-
Pasifik Okyanusu
Okyanusların toplam alanı göz önüne alındığında bunun %45’ini Pasifik okyanusu oluşturmaktadır. Amerika ile Asya arasında yer alır ve şiddetli rüzgarların, büyük dalga boylarının görüldüğü bir okyanustur. 168 milyon kilometrekarelik bir alanı kapsar.
-
Atlantik Okyanusu
Dünya üzerindeki su alanlarının %22’sine karşılık gelen 85 milyon kilometrekarelik bir alanı kaplar. Amerika ile Avrupa arasında yer alan okyanustur. Atlantik ticaret hattı olarak diğer okyanuslara nazaran çok daha cılızdır.
-
Hint Okyanusu
Neredeyse Atlantik okyanusu kadar büyük bir hacim olan 70 milyon kilometrekarelik bir alanı kapsar. Bu da toplam su kütlesinin %20’sine denk geliyor. Metrelerce yükseklikte dalgalar ve sert rüzgarlar görülse de ticaret hattı açısından önemli bir noktadır.
-
Güney Okyanusu
Güney okyanusu tamamıyla güney kutbu çevresini sarmıştır ve aslında Pasifik, Atlantik ve Hint okyanusunun kesişim noktasıdır. Tümüyle Antarktika kıtasını sarar. Toplam 21 milyon kilometrekarelik bir büyüklüğe sahiptir.
-
Arktik Okyanusu
Kuzey kutbunda yer alan, Grönland, Kuzey Amerika ve Avrupa’yı kapsayan 15 milyon kilometrekarelik bir okyanustur. Dünya’da yer alan en küçük okyanustur.
Kaynak: https://www.keyifli.net/nedir/