BIOS, bilgisayarınızın temel giriş çıkış sistemidir ve donanım ayarlarınızı yönetir. Ancak bazen yanlış bir ayarlama sisteminizi istikrarsız hale getirebilir veya beklenmedik sorunlara yol açabilir. Bu durumlarda BIOS ayarlarını fabrika ayarlarına sıfırlamak en iyi çözüm olabilir. Peki, BIOS pili resetleme işlemi nasıl yapılır?
Bu yazımızda, BIOS’unuzu güvenli bir şekilde nasıl sıfırlayabileceğinizi adım adım anlatacağız, böylece bilgisayarınızın her zaman en stabil ve en hızlı şekilde çalışmasını sağlayabilirsiniz.
Bazen bilgisayarımız açılırken hata verir; saatlerce açmaya çalışırsınız. Kabloları kontrol edersiniz. Ama bir türlü çare bulamazsınız. Unutmayın ki arkadaşlar Boot hatalarının birçoğu Bios pilinden kaynaklanır.
Bios Pili Resetleme Nasıl Yapılır?
Arkadaşlar bilgisayarı kapatın. Fişini çekin. Kesinlikle bilgisayar fişte takılı iken işlem yapmayın; ben çok zararını gördüm. Sonra ise elinizle bir metal parçasına veya toğrağa dokunun. Neden mi? Çünkü vücudunuzda statik yük vardır. Bu statik yük Ram’ e yada diğer donanımlara zarar verebilir. İsterseniz özel bilekliklerden de alabilirsiniz.
Şimdi ise fişi çektik, statik yükü boşalttık. Sıra Bios pilini çıkarmaya geldi. Bios pilinin yerini bilmeyenler;
Bios pili budur. Anakartınızın üstüne bakın böyle bir pil görürsünüz.
Bios piline bakın; üstte bir tırnak var. O tırnağı ileriye itin ve pili attırın. Böylelikle pili çıkardık. Ama sivri aletlerle çıkarmaya çalışmayın veya çok dikkatli olun; alet pilden kayıp anakartı çizebiliyor. Daha önce başıma bir kaç kez geldi.
Şimdi ise pili 5-10 dakika‘ ya kadar yerine takmayın boşta dursun. 5 -10 dk geçti şimdi pili yerine güzelce takın.
Bilgisayarınınızı çalıştırın. Gördüğünüz gibi saat ayarı, tarih ayarı sıfırlanmış. Bu ayarlamaları tekrar yapın.
Artık Bios pilimiz resetlendi. Ama resetleme yaptığınız halde hatalar gitmediyse yeni bir pil alın. Yeni bir pil 30 TL civarındadır.