Apple Watch elektrokardiyogram özelliği (EKG) son modellere heyecan verici bir ektir. Apple Watch EKG uygulaması, tipik optik sensörlerden çok daha doğru kalp atış hızı okumaları sağlayabilir ve hatta potansiyel aritmileri tanımlayabilir.
Ancak Apple Watch’taki EKG ne kadar doğru? Nasıl erişirsiniz? Ve bu bilgiyle ne yaparsınız? Bu yazıyı okumaya devam edin..
EKG neyi kaydeder?
Bir elektrokardiyogram, atriyal fibrilasyon belirtilerini tanımlamayı amaçlayan kalpten gelen elektrik sinyallerini ölçer. Bu, felce veya kalp hastalığına yol açabilen düzensiz bir kalp atışıdır.
Kalbiniz bir kastır, tıpkı bicepsleriniz veya hamstringleriniz gibi. Diğer kaslar gibi, kalp de kasılmaları tetiklemek için elektriksel bir dürtüye ihtiyaç duyar. Bu şekilde, bir EKG’nin kalp atış hızının zamanlamasını ve gücünü ölçmesi mümkündür, bu da bir optik monitörle mümkün olandan çok daha doğru bir okuma ile sonuçlanır.
Apple Watch EKG uygulaması, kalbin üst ve alt odacıklarının ritimleri arasındaki düzensizlikleri arar. Bunlar ideal olarak “sinüs ritmi” olarak adlandırılanlara senkronize olmalıdır.
Atriyal fibrilasyon, düzensiz ve muhtemelen hızlı kalp atış hızına neden olabilen bir kalp rahatsızlığıdır. Dinlenme kalp atış hızınızın dakikada 100 atışın üzerinde olduğunu görebilirsiniz. Bu, baş dönmesi, nefes darlığı ve yorgunluk gibi diğer semptomlara neden olabilir. Bu da, hızlı kasılmalara yol açan ve kalbin atışlar arasında düzgün bir şekilde gevşemesini engelleyen anormal elektriksel uyarılardan kaynaklanır.
Farklı atriyal fibrilasyon türleri de vardır:
- Paroksismal atriyal fibrilasyon: Gelen ve giden epizodlar
- Kalıcı atriyal fibrilasyon: Yedi gün veya daha uzun süren
- Uzun süreli kalıcı atriyal fibrilasyon: Bir yıl veya daha uzun süren
- Kalıcı atriyal fibrilasyon
Bu semptomları potansiyel olarak işaretleyebilecek bir cihaza sahip olmanın yararlı olduğu yer burasıdır. Atriyal fibrilasyon gelip gidebileceğinden, doktor ziyaret sırasında semptomları tespit edemeyebilir. Apple Watch EKG uygulamasını kullanarak kendinizi iyi hissetmeye başladığınızda kendinizi test edebilirsiniz.
Apple Watch , atriyal çarpıntı gibi diğer taşikardi biçimlerini de tanımlayabilir. Atriyal çarpıntı, atriyal fibrilasyona benzer ancak daha organize/daha az kaotik bir dalga formuna sahiptir.
Apple Watch’ta EKG uygulaması nasıl çalışır?
Cihazın arkasında ve Digital Crown’da bulunan elektrikli kalp atış hızı monitörü sayesinde Apple Watch, “tek elektrotlu EKG’ye benzer” bir EKG sağlayabilir. Bu, doktorların sunduğu 12 uçlu EKG ile karşılaştırılır. İkincisi, 12 ayrı dalga formu sağlamak için kalp boyunca farklı açılardan gelen sinyalleri kaydeder.
Apple Watch’u tıbbi bir cihazla karıştırmamak önemlidir. Apple Watch EKG uygulaması herhangi bir durumu teşhis etmek için kullanılmamalıdır. Apple, kalp krizlerini, kan pıhtılarını veya felçleri tespit edemediğini belirtmek için çok hevesli. Ancak bu uyarılar, pek çok sağlık uzmanının bu özellik hakkındaki endişelerini dile getirmesini engellemedi.
EKG Apple Watch uygulaması nasıl kurulur
Apple Watch’ta EKG’yi kullanmaya başlamak için önce Sağlık uygulamasını ayarlamanız gerekir. Bu işlem, uygulamayı cihazınıza yükleyecek ve gerekli izinleri sağlayacaktır.
Sağlık’ı açın ve ilgili widget’ı bulana kadar “Özet” ekranında aşağı kaydırın. “EKG Uygulamasını Ayarla”yı tıklayın. Ekrandaki adımları izleyin. Buna yaşınızın eklenmesi de dahildir. Ne yazık ki, Apple Watch EKG uygulaması 22 yaşın altındakiler için tasarlanmamıştır.
Bazıları için EKG widget’ı Özet ekranında bulamayabilir. Bu durumda en alta kaydırıp Kalp > Elektrokardiyogramlar (EKG) > EKG Uygulamasını Ayarla seçeneğine gitmeniz gerekir. Gerekli tüm adımları tamamladıktan sonra, Apple Watch EKG uygulaması yüklenecek ve istediğiniz zaman kullanıma hazır olacaktır.
Özelliğin yalnızca Apple Watch Series 4 ve üzeri sürümlerde kullanılabildiğini unutmayın.
Apple Watch’ta EKG okuması nasıl alınır
Her şey ayarlandıktan sonra, uygulamayı saatinizden açarak istediğiniz zaman bir EKG okuması yapabilirsiniz. Apple bunu “hızlı veya atlanmış kalp atışı gibi belirtiler hissettiğinizde” yapmanızı önerir. Başka bir deyişle, kötü hissediyorsanız, denemeye değer. Bu, EKG’nin optik sensör gibi düzenli okumalar almayacağı anlamına gelir, bu nedenle istediğiniz zaman aktif olarak okuma yapmanız gerekir.
Uygulama açıldıktan sonra saatinizi taktığınız kolunuzu bir masaya veya kendi bacağınıza dayamalısınız. Mümkün olduğunca az hareket etmeye çalışın. Diğer elinizdeki bir parmağınızı dijital kurma koluna tutun ve uygulama işlemin bittiğini bildirene kadar bekleyin. Bu işlem 30 saniye sürmelidir.
Apple Watch EKG uygulaması, sahip olduğunuz kalp ritmi türünü size gösterecektir. Dilerseniz bunun altına belirtiler de ekleyebilirsiniz.
Önceki kayıtların yanı sıra çizilen gerçek kalp atış hızı grafiğini görmek için Sağlık uygulamasını açın ve Özet > Kalp > Elektrokardiyogram (EKG) seçeneğine gidin .
EKG’nizi aldıktan sonra, size beş sonuçtan biri verilecektir:
- Sinüs ritmi: Bu, 50 ile 100 BPM arasında sağlıklı bir kalıptır ve normal kabul edilir.
- Atriyal fibrilasyon: Bu düzensiz ve muhtemelen yüksek bir modeldir.
- Düşük veya yüksek kalp atış hızı: Bu, 50BPM’nin altında veya 120BPM’nin üzerinde bir kalp atış hızıdır.
- Sonuçsuz: Bu, kaydın sınıflandırılamayacağı anlamına gelir.
- Kötü kayıt: EKG sürüm 2’ye özgüdür, bu, kayıt kalitesinin bir sınıflandırma sağlamak için yeterli olmadığı anlamına gelir.
Elbette dikkat edilmesi gereken “atriyal fibrilasyon”dur. Sonucunuz buysa, nasıl hissettiğinizi değerlendirin ve doktorunuzu ziyaret etmeyi düşünün.
Egzersiz, duygusal stres veya alkol tüketimi gibi birçok şeyin kalp atış hızınızı etkileyebileceğini unutmayın. Yeni bir antrenman yaptıysanız, kalp atış hızınız muhtemelen yüksek olabilir. Okumak için en iyi zaman, aksi halde sakin olduğunuz zamandır.
Apple Watch EKG uygulaması, uygun şekilde kullanıldığı ve tam olarak ne olduğu ve neyi yapamayacağını anlayarak kullanıldığı sürece, potansiyel olarak yararlı ve büyüleyici bir araçtır. Daha doğru bir kalp atış hızı ölçümü elde etmenin bir yolu olarak bile, EKG uygulaması birçok kişiye yardımcı olacaktır.
Ülkemizde yazılım güncellemesi yok galiba?