Günümüzün dijital dünyasında arama motoru sonuçlarında görülmek dijital varlığı kanıtlamanın gerektirdiklerindendir. Bazen bunu sağlamak için kullandığımız yöntemler yeterli gelmeyebilir. Arama motorlarına daha geniş bir yelpazede bilgi sunmak çevrimiçi araştırma yapan kullanıcıların aradıkları bilgiye ulaşmasını ve size güvenmesini sağlayabilir. Peki, bunu nasıl başarabiliriz?
Google arama motoru sonuçları (SERP) hepimizin bildiği bir konu. Ancak, arama motoruna aradığı içerik sorusunu yazan bir kullanıcının karşısına daha kapsamlı bilgiler çıkarabilir ve içeriğinizin daha anlaşılır olmasını sağlayabilirsiniz. Bunu da rich snippets ve schema markup ile yapabilirsiniz.
Bu bağlamda, bu yazımızda structured data’da adını sıkça duyduğumuz schema markup ve arama motoru sonuçlarında nasıl görüneceğinize dair daha derin detaylara iren rich snippets’ten bahsedeceğiz.
Rich snippets nedir?
Google arama motoru sonuçlarında normal bir sonuç başlık, meta tanımlama ve URL olmak üzere üç unsuru gösterir. Bu üç unsur, arama motorlarına içeriğinizin ne hakkında olduğu konusunda kısa bir bilgi verir. Buna normal snippets denilmektedir. Bu normal snippets geliştirilip daha fazla detaya girdiğinde ise rich snippets’ten söz edebiliriz. Peki, rich snippets nedir?
Google rich snippets, başlık, meta açıklama ve URL’nin yanı sıra sayfa içeriğiniz hakkında başka detayların da arama motoru sonuçlarında yer almasını sağlayan bilgilerdir. Bu bilgiler, genelde web sayfanızın HTML bölümünde yer alan structured data’dan, yani web sayfanızın daha anlaşılır olmasını sağlayan yapısal kodlardan alınır.
Schema Markup Nedir ve SEO’ya Etkisi
Rich snippets web sitenizi öne çıkarmanın en iyi yollarından birisi. Eğer arama motorlarının gözünde içeriğinizin ve sitenizin değerli gözükmesini istiyorsanız uygulayabileceğiniz bir diğer taktik sitenize schema markup eklemektir.
Schema markup, sitenizin içeriğinin daha iyi anlaşılmasını ve arama motoru sonuçlarında daha iyi yer almasını sağlayan yapısal verilerdir. Bu yapısal veriler, içeriğinizin ne hakkında olduğuna dair arama motorlarına işaret verir. Web sayfalarınızın HTML kodlarına yerleşen bu özel etiketler, kategoriler veya bilgiler içeriğinizle ilgili daha fazla bilgi verdiğinden SEO açısından önemlidir.
Sizler de schema markup kullanarak arama motorlarının zengin sonuçlar bölümünde işletmenizin veya ürününüzün gözükmesini sağlayabilir, arama motoru sonuçlarında daha yüksek sıraya yerleşebilir ve sitenize daha fazla trafik çekebilirsiniz.
Rich Snippets’ın Temelleri ve Avantajları
Web sitenizin arama motoru sonuçlarında nasıl gözüktüğü, arama motoru sonuçlarındaki sıralamanızı, aldığınız tıklanmayı ve web sitenize çektiğiniz ziyaretçi sayısını etkileyecek unsurlar arasındadır. Eğer arama motoru sonuçları web siteniz ve sayfa içeriğiniz hakkında yeterli bilgiye sahip olmazsa arama motoru sonuçlarında sıralamanızın düşmesi de kaçınılmaz bir son olacaktır. Bu bağlamda, web sayfalarınız ve içeriğiniz hakkında daha detaylı bilgi vermek, Google ve diğer arama motorlarının zengin sonuçlar kısmında yer almanızı kolaylaştırır.
Rich snippets temelinde kullanıcı yorumları, işletme ya da ürün yıldızları, etiketleri gibi kullanıcı deneyimini güçlendirecek ve dikkat çekecek ekstra bilgiler vermeye odaklanır. Bunu sağlamak ve Google’ın zengin sonuçlar kısmında verdiğiniz detayların görülmesini sağlamak için de schema markupları web sayfalarınızın HTML kodlarına eklemeniz gerekir. Bu sayede, arama motorları rich snippet’ları üretebilir ve web sitenizin SEO sıralaması yükselebilir.
Rich snippets sonuçları sadece arama motoru sonuçlarındaki sıralamanızı yükseltmekle kalmaz, daha fazla ziyaretçiyi web sitenize çekmenizi ve içeriklerinize daha fazla tıklanma almanızı da sağlar. Bunun yanı sıra, rich snippets sunduğu kullanıcı yorumları, işletme veya ürün yıldızı gibi bilgilerle de kullanıcı dostu bir izlenim verir ve potansiyel müşteri sayısını ve işletme gelirinizi de arttırmaya destek olur.
Şimdi ise sitenizin arama motoru sonuçlarında zengin sonuçlarda gözükmesini sağlayacak schema markup türlerini inceleyelim.
Farklı Schema Markup Türleri
Sitenizde kullanabileceğiniz birbirinden farklı schema markup türleri bulunuyor. Bu türlerin ne olduğuna bakmadan önce, bu türler arasından hangi seçimi yapmanızın web siteniz için daha avantajlı olacağına karar vermeniz gerekiyor.
Ana hedefiniz arama motorlarına ve dolayısıyla çevrimiçi kullanıcılara işletmenizi tanıtmak mı? Hedefiniz kitap, film, müzik gibi konularda içerik üreterek bunları hedef kitleniz ile paylaşmak mı? Hedefiniz ve ihtiyacınıza göre schema markup türlerinden web sitenize uyanı seçebilir ve site yapınızı tamamlamak için bu türü kullanabilirsiniz.
Şimdi hep birlikte schema markup türlerinin neler olduğunu inceleyelim:
- Ürünler
- Yerel işletmeler
- Yaratıcı konular
- Tarifler
- Olaylar vs.
Rich Snippets’ı Etkili Bir Şekilde Kullanma
Rich snippets Google sonuçları ile ilgili bilmeniz gereken ilk şey organik sonuçların odaklandığı başlık, etiket, meta açıklama, anahtar kelime gibi bilgilerin yanı sıra daha görsel odaklı bilgilere de odaklanmasıdır. Web sayfalarınızın yapısal verilerinde kullandığınız schema markup’ların bir sonucu olarak doğan rich snippets, kullanıcılar özel bir ürün ya da içeriği arama motorlarında aradığında ve sizin ürününüz ya da içeriğiniz sonuç olarak sunulduğunda onlara içeriğiniz hakkındaki bilgiden daha fazla detay verir.
Bir yerel işletme olarak Schema markup türlerinden işletmeler kategorisini kullandığınızı ve Google My Business profili oluşturduğunuzu hayal edin. Schema markup’ı doğru şekilde kullandığınızda arama motorları da Google My Business puanınız, sizden daha önce satın almış müşteri yorumları gibi rich snippets’ı sonuçlarda gösterecektir. Bu sayede, arama motoru sonuçlarında web sayfalarınızın ve içeriğinizin değerini yükseltebilir ve daha fazla tıklanma alabilirsiniz.
Hata Ayıklama ve Schema Markup Testi
Schema markup SEO açısından önemlidir ve teknik SEO’nun da bir parçasıdır. Bu yüzden, schema markup yerleştirmesinde yapılan bir hata web sayfalarınızın HTML kodlarını ve dolayısıyla teknik SEO’sunu da etkiler. Bu da sitenizin performansının negatif etkilenmesiyle sonuçlanır.
Bu bağlamda, hataları tespit etmek ve schema markup’ı doğru uygulayıp uygulamadığınızı analiz etmek SEO açısından oldukça önemlidir. Bunu sağlamak için de Google’ın sunduğu schema markup testlerini kullanabilirsiniz. Bu araca site/sayfa URL’sini yapıştırarak yapılandırılmış verilerinizi test edebilir ve sayfanızdaki yapılandırılmış verilerle hangi zengin sonuçlar oluşturabileceğiniz konusunda fikir sahibi olabilirsiniz.
Rich Snippets ve Schema Markup İçin En İyi Uygulamalar
Rich snippets Google ve diğer arama motoru sonuçları görünümünüzü düzenlemek ve detaylı bilgi ekleyerek değiştirmek için kullanabileceğiniz birçok uygulama bulunuyor. Google’ın schema.org platformunu kullanarak içeriğinizin Google zengin sonuçlarda görülmesini sağlayacak schema markup kategorilerini öğrenebilir ve bunları sitenize ekleyebilirsiniz. Eklediğiniz schemaların doğruluğunu ve zengin sonuçları destekleyip desteklemediğini öğrenmek için ise Google’ın zengin sonuçlar testini kullanabilirsiniz.
Bunun yanı sıra, WordPress üzerinden rich snippets ve schema markup için sitenize ekleyebileceğiniz eklentiler bulunuyor. Bu eklentileri edinerek siteniz için gerekli özel işaretleri ve kategorileri kolaylıkla yapısal verilerinize ekleyebilirsiniz. Eğer WordPress üzerinden schema markup üzerinde çalışacaksanız aşağıdaki eklentileri edinebilirsiniz:
- Schema – All In One Schema Rich Snippets
- SEOPress
- SNIP: Structured Data Plugin for WordPress
- Google Review Widget
- Yoast SEO
- Rank Math SEO
Sonuç: Schema Markup ve Rich Snippets Kullanımı
Arama motoru sonuçlarında öne çıkmak isteyen her işletme, artık içeriklerinin ve web sayfalarının değerini ve farkını ortaya koyacak yollar aramaktadır. Bu bağlamda, arama motorlarına daha fazla bilgi sağlamak isteyen ve kullanıcılarına daha verimli bir sonuç sunmak isteyen her web sitesi schema markup ve rich snippets’ten faydalanmalıdır.
Sonuç olarak, bu yazımızda rich snippets’ın ne olduğundan, avantajlarından ve rich snippets testinden bahsettik. Umarız bu yazı, schema markup ve rich snippets’in ne olduğunu ve web sitelerinizde kullanabileceğiniz schema markup kategorilerini ve rich snippets önerilerini anlamanızda yardımcı olmuştur.