Isıya dayanıklı boya ya da halk arasında yanmaz boya adıyla bilinen bu boya malzemesi, uygulanan yüzeyin yangından korunmasını sağlar. İçerisinde bulunan kimyasallar, yüksek sıcaklığın yüzeye inmesini ve boyanın yüzeyde kalkan görevinde bulunmasını sağlar.
Yanmaz boya, her geçen gün daha fazla kişi tarafından tercih edilmektedir. İnsanların yaşam alanlarında yangın çıkma olasılığın yüksek olması, bu yaşam alanlarında bu boya malzemesinin daha fazla tercih edilmesini sağlamaktadır. Peki, ısıya dayanıklı boya nedir, ısıya dayanıklı boya nasıl uygulanır? Gibi en çok sorulan soruların yanıtları için, okumaya devam ediniz.
Isıya Dayanıklı Boya Nedir?
Isıya dayanıklı boya ya da yanmayan boya, zeminin yüksek ısı karşısında kalkan görevinde bulunur. Katkı maddeleri sayesinde minimum 3 saat boyunca yangının yüzeye ulaşmasını engeller. Ahşap, beton ve çelik yüzeylere uygulanan bu boya, yangın esnasında şişerek yangının yüzeye ulaşmasını engeller.
Isıya dayanıklı boya fiyatları, malzemenin markasına ve çeşidine göre farklılık gösterebilir. Yangına karşı koruyucu özelliği ile daha çok ahşap dekorlarda kullanılsa da, günümüzde yapıların hem üç hem de dış mekanlarında kullanımı artırmaktadır.
Isıya Dayanıklı Boyanın Avantajları Nelerdir?
Yüksek ısıya dayanıklı boya kullanımı, yangın afetine karşı alınabilecek en iyi önlemlerden biridir. Saniyeler içinde 500-1000 derece sıcaklığa ulaşabilme imkanı olan bi afet, büyük bir zarara neden olabilir. Bu zararı en aza indirebilmek için ise yanmayan boya kullanımı büyük bir avantaj sağlar. Bu boya malzemesinin yapı ve yapı sahiplerine sağladığı başlıca avantajları şunlardır;
- Ahşap yüzeylere uygulandığında, ahşapların daha geç tutuşmasına ve yangın alanının genişlemesini önler,
- Uygulanan zeminin yangınla teması sırasında 100-200 dereceye kadar ısının düşmesini sağlama,
- Uygulanan yüzeyin yangından daha az etkilenmesini sağlama,
- Diğer boya çeşitleri gibi yangını taşıma olasılığının olmaması,
Isıya Dayanıklı Boyanın Kullanım Alanları
Isıya dayanıklı boya nedir ve ısıya dayanıklı boya avantajları nelerdir? Bunlardan detaylı bir şekilde bahsettik. Şimdi ise ısıya dayanıklı boyanın kullanım alanları hakkında bilgi vereceğiz.
Bu boya, diğer plastik ve silikonlu boyalardan tamamen farklı bir katkı maddesi içerir. En büyük amacı; yapıları yangından olduğunca az zarar görmesini sağlamaktır. Yapıların ve iç dış kısımlarında kullanılabilen bu boya, hem yapının iç hem de diş kısmında meydana çıkan yangında yapıları korumada kalkan görevi üstlenir. Ayrıca ahşap ve çelik gibi alanlarda da rahatlıkla kullanılmaktadır. Ahşap, beton ve çelik alanlara kullanılan bu boya malzemesi; hastane, fabrika, ofis, okul, ev ve diğer yaşam alanlarında kullanılabilir.
Isıya Dayanıklı Boyalar Nasıl Uygulanır?
Yapılarda kullanılmak üzere birden fazla ısıya dayanıklı boya renkleri bulunur. Sprey ve teneke şeklinde satılan bu boya çeşidini düzgün bir şekilde uygulanmalıdır. Yapı için en uygun rengi seçtikten sonra;
- Zeminin iyice temizlenmesi gerekir,
- Ham bir zemin ise, zemine astar atılmalı,
- Astar kuruduktan sonra (4-5 saat) bir kat boya atılmalı,
- Boyanın birinci katı da kuruduktan sonra ikinci kat atılmalıdır.
Ayrıca bu boya çeşidi, su bazlı olduğundan dolayı yapılarda çatlama ve kabarma gibi sorunlara yol açmamaktadır. Yapıları yangından koruyan bu malzeme, dış cephelerde ya da çatılarda kullanıldığında su sızdırma oranını sıfıra indirir.
Sonuç olarak ısıya dayanıklı boya, günümüzde her yapıda kullanılması gereken bir boya çeşididir. Artan yangın vakalarından daha az zarar görmek için birinci tercih arasında yer almalıdır. Bu malzeme sadece yapıları korumakla kalmıyor. Çıkan yangının daha hızlı yayılmasını da önlemektedir. Özellikle ahşap yapılarda yangının daha yavaş ilelermesi için kullanılmalıdır.