Bilgisayar kullanan her kullanıcının en azından bir şifresi vardır. Bir kullanıcın en korktuğu şeylerden biriside şifresini çaldırmaktır. Oysa kullanıcılar şifreleri zararlı yazılımların çaldığını biliyor, fakat daha kötüsü ise saldırgan deneme ve yanılma yöntemiyle şifrenizi tahmin edebilir. Bu yüzden şifrenizi “şifre”, “1234” “soyisim” “doğum” “isim” gibi tahmin edilmesi kolay olan kelimelerden oluşturmamalısınız.
Siz ne kadar kolay şifre koyarsanız tahmin edilmesi o kadar kolaydır. Herhalde şifrenizin yabancı ellere geçip neler yapabildiğinin farkındasınızdır. Bu yüzden şifrelerini karmaşık karakterlerden oluşturmanız gerekir. Büyük, küçük harf, rakam ve sembolik harflerden oluşan şifreler, sizin şifrenizi program dışında tahmin edebilmelerini imkansız kılar. Ama program ile belki haftalar sürebilir.
Bir diğer şifrenizi çaldırabileceğin yöntem ise saldırganız size sahte bir sayfa gönderip giriş yapmanızı istemesidir. Örneğin facebook şifresi kırmak için çeşitli illegal yöntemler olmaktadır. Saldırgan kopya facebook sayfasını kendi serverina atıp, kullanıcıları gönderiyor. Kullanıcıda bu sayfayı gerçek facebook sayfası sanıyor ve bilgileri giriyor. Daha sonra sayfa gerçek facebook adresine yönleniyor, bu sayede kullanıcı hiçbir şeyden habersiz, şifresini saldırgana çoktan yolladı. Bu yüzden uyarıyoruz, maillerde bağlantılardan, bilmediğiniz adreslerden hesaplarınıza giriş yapmayın.
Kullandığınız tarayıcı ne ise, adresin başında http: veya https: olmasına dikkat edin. Bu yöntemlerden korunabilmeniz sizin bilinçli olmanıza bağlıdır. Yabancı linklerden hiçbir hesabınıza giriş yapmayın.
Diğer yöntemlerden ve benimde sevmediğim fakat önlemlerini aldığım keylogger yönetimidir. Amaç klavyede basılan her karakteri kayıt altına alıp, saldırgana göndermektir. Bundan kurtulmanın en güzel yöntemi Keyscrambler adlı yazılımdır. Ayrıca tarayıcılarınız için LastPass yazılımı inceleyip, kurmanızı tavsiye ediyorum.