Diğer adıyla dikensiz kaktüs olan sukulentler, birden fazla çeşidi ile en popüler bitkiler arasındadır.
Sukulent Nedir?
Sukulentler bol güneş seven ve yaşamak için az miktarda suya ihtiyaç duymaktadırlar. Çöl ikliminde de yaşayabilmektedirler. Sıcak ya da ılık hava koşulları ve az miktarda su sukulentlerin yaşaması için yeterlidir. Bakımı da oldukça kolay bir bitkidir.
Havadaki nemi kullanarak su ihtiyaçlarını karşılama özelliğine sahiptirler. Genelde sukulentlerin kuruma nedenleri bilinçsiz bir şekilde sulama yapılmasıdır. Fazla su almaları durumunda yapılarında bozulmalar meydana gelebilir. Sukulent çeşitlerine göre de gerekli olan su miktarları değişebilir.
Sukulent Bakımı Nasıl Yapılır?
Sukulent bakımında önemli noktalar bulunmaktadır. Bu noktalardan biri sıcaklıktır. Sukulent, sıcak ve güneşli ortamları sever. Kış günlerinde sukulentleri soğuk yerlerde bırakmamak gerekir. Sıcak hava severler fakat çok sıcak olmamalıdır. Çok sıcağa maruz kalan sukulentler çürüyebilir.
İkinci olarak saksı seçimi önemlidir. Altı delikli saksıların tercih edilmesi sukulent için daha sağlıklı olacaktır. Bu sayede sulama yapıldığında fazla sular dışarı atılır ve bitkiye zarar vermesi engellenir. Fazla sulamama şartıyla her türlü kaba ekilebilir. Sukulentin boyutuna göre küçük ya da büyük saksılar tercih edilmektedir. Sukulent ekilirken yaprakların toprak altında kalmamasına dikkat edilmelidir.
Sukulentlerin toprağı da diğer bitkilerden farklı olmalıdır. Çöl toprağına alışkın oldukları için kumlu toprağa ekilmesi gerekmektedir. Sukulent türlerine göre toprak tercihleri farklılık gösterebilir. Yaz aylarında 7-10 gün kış aylarında ile 25-30 gün arayla sulanmaktadır.
Sukulent Türleri Nelerdir?
5 adet sukulent türü mevcuttur.
Aloe Vera
Tamamen doğal olması ve insan sağlığına olumlu etkileri sebebiyle oldukça tercih edilen bir türdür. Aloe verayı sulamadan önce toprağı kontrol edip kuruluğundan emin olmalı ve ona göre sulama yapılması gerekmektedir.
Senecio Rowleyanus
Bezelye tanelerini andıran bir görünümü vardır. Saksıları yüksek yere asılırsa çok daha hoş bir görünüme sahip olacaktır. Güneş alan bir ortamda bulunmalıdır ve sulama yöntemleri diğer sukulentler ile benzerdir.
Kalanchoe Blossfeldiana
Renkli çiçekler açarak menekşeleri andırmaktadır. Çiçekleri olduğu için güneşi çok sevmektedir. Yaz aylarında 7-12 kış aylarında ise 15-20 günde sulanmalıdır.
Haworthia Fasciata
En çok kullanılan sukulent türüdür. Diğer adıyla aşkın gözyaşları olarak da bilinmektedir. Bodur ve enine büyümektedir.
Sedum Morganianum
Dam koruğu olarak bilinir. Dalları üzüm salkımlarını anımsatmaktadır. Bakımı güzel yapıldığında dalları 50-60 cm uzunluğunu bulabilmektedir.
Sukulent modellerini incelemek ve sipariş vermek için https://www.tazecicek.com/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.