Sosyal medyanın ne kadar sosyal olduğu ve kullanıcılarının bu ortamda ne derece aktif olduğu tamamen paylaşım yapanlara bağlıdır. Yapılan paylaşımların kalitesi, içeriği, konusu, güncellliği ve ulaşım kolaylığı faktörleri sosyal medyanın ne kadar sosyal olduğunu belirler.
Yeni medya düzeni olarak sosyal medya insanlar için yabancı bir kavram. Özellikle sosyal medya denince insanların aklına ne geliyor? Bu isim tamlamasında medya kelimesi yer aldığından ötürü toplumsal olaylardan soyutlanacak bir tanımı olması pek de hoş olmaz. Pek değil bence hiç hoş olmaz.
İnsanların bu kavrama karşı daha çabuk ısınması, sosyal medya ile daha yakından ilgilenmesi, sosyal medya düzenine yabancı kalmaması ve tüm bunları bilinçli bir şekilde yerine getirmesi için sosyal medyanın alanını ve içeriğini sınırlandırmamak gerekir. Bu bahsini ettiğim alanın bir tek mizah, teknoloji, sosyal ağlar denen ve bunlara benzer kavramların üzerine temellendirilmemesidir.
Sosyal medya ne kadar sosyal? Sorusu da burada gün yüzüne çıkmaktadır. Acaba bu yeni medya düzeni içerisinde neler var? Sosyal medya ile yakından ilgilenen birisi olarak şunu söylemeliyim ki: Gerek bloglar gerekse sosyal medyanın diğer yayımcıları moda, teknoloji, sosyal ağlar, mizah dışında felsefe, edebiyat, serbest görüş, gündem gibi konularda ki bu konular artırılabilir, paylaşımlarını yaparlarsa hem toplum açısından hem de internet kullanıcıları açısından daha da etki yaratacak bir rağbet ile karşı karşıya kalırlar. Karşı karşıya kalırlar dedim çünkü bu işin olumsuz bir tarafı da var. Bu tür konulardan faydalanmayı aklımızdan geçirmeyelim.
Sosyal medyada ideolojilerimizi, inançlarımızı bir kenara bırakıp raporlar, analizler, veriler ve belgeler üzerinden yazılarımızı ziyaretçilere sunmalıyız. Sosyal medyayı kendimiz için bir araç olarak değil de bir gazete bir dergi bir radyo bir televizyon gibi takipçilerimize, internet kullanıcılarımıza isteklerinizi karşılamak onları bilinçlendirmek için kullanmalıyız. Bir blog yazarı olarak deneyimleri paylaşmak isterim ki sebebi insanların kendileri için birşeyler edinmelerini sağlamaktır. Bir düşünce sistemini ve ya bir tezi ve ya bir ideolojiyi kesinlikle dayatma ortamı değildir, sosyal medya.
Özgürlüğün sınırlarını en iyi şekilde zorlayan konuda sınır tanımayan bir ortam olma özelliği taşımaktadır. Sosyal medyayı takip ederken bu her site için geçerli lütfen ama lütfen sosyalleşmek için kullanın.