Günlük hayatta alfabe kullanarak iletişime geçiliyor. Aslında alfabe ile oluşturulan kelimeler birçok insanın isteyerek veya istemeyerek öğrendiği bir şifreleme yöntemidir. Şifreleme yöntemi askeriye ve teknoloji gibi birçok yerde kullanılır. Bilgileri şifreleme işlemi o bilgilere kimin ulaşabileceğini belirlemek ve güvenli bir şekilde iletilmek üzere geliştirilmiştir.
Özel Verileri Şifreleme Yöntemleri
Şifreleme tekniği olarak iki teknik kullanılır. Kullanılan yere göre değişiklikler gösteren bu iki teknik simetrik şifreleme algoritmaları ve asimetrik şifreleme algoritmalarıdır.
Simetrik Şifreleme
Simetrik şifreleme yönteminde şifreleme yapmak içinde şifreyi çözmek içinde aynı anahtar kullanılır. Bu karşılıklı olarak belirlenen bir anahtar olmalıdır. Belirlenen anahtar ‘kapalı anahtar’ olarak anılır. Simetrik şifreleme yöntemi askeri alanda ve farklı bilgisayarların işletim sistemlerinde kullanılır.
Simetrik şifreleme algoritmalarının en büyük avantajı hızlı olmasıdır. Aynı zamanda yüksek seviyede güvenlikte sağlar. En büyük dezavantajı ise anahtarı iletmekteki sorunlardır.
Asimetrik Şifreleme
Asimetrik şifreleme yönteminde iki anahtar vardır. Bunlardan biri özel diğeri genel anahtardır. İki anahtar matematiksel olarak birbirine bağlıdır. Özel anahtardan genel anahtara ulaşmak mümkün olmasına karşın genel anahtardan özel anahtara ulaşmak mümkün değildir. Eğer güvenilir bir asimetrik şifreleme algoritması kullanıyorsanız özel anahtardan genel anahtara ulaşmakta mümkün olmayabilir.
Asimetrik şifreleme algoritmalarının en büyük avantajı anahtarı kullanıcının belirlemesine izin vermesidir. En büyük dezavantajı da anahtarın uzunluğundan kaynaklanan bir yavaşlık söz konusu olmasıdır.
Özel Verileri Şifreleme Algoritmaları
Ulaştırmak veya saklamak istenilen veriler internet üzerinden gönderilirken bir çok ağ üzerinden iletim gerçekleşir. Veriler bu ağların üzerinden geçerken bir çok kişinin bu verilere ulaşması veya değişiklik yapması oldukça kolaydır. Bunun önlenmesi için yapılan donanımlar veya programlar verilen düz yazı metnini belirli bir algoritmaya çevirerek gönderimine şifreleme denir. Farklı türlerde şifreleme algoritmaları bulunur. Bunlardan bazıları şunlardır;
- Advanced Encryption Standard (AES)
- Veri Şifreleme Standardı (Data Encryption Standard, DES)
- Blowfish
- RC-4 Şifreleme
- MD5 Şifreleme (Message-Digest algorithm 5)
- Sezar Şifrelemesi (Caesar Cipher)
Yukarıda örnek verilen bir kaç şifreleme algoritmaları kullanılabileceği gibi bunlar dışında da şifreleme anahtarları oluşturabilir.
Özel Verileri Şifrelemenin Önemi Nedir?
Şifreleme yöntemleri paylaşılan verilerin güvenliği, mahremiyetini ve gizliliğini sağlar. Özel verilerin şifrelenmemesi durumların ortaya çıkacak durumlar bir hayli fazladır.
- Paylaşılan bir fotoğraf photoshop olarak paylaşılarak itibar zedelenmesinde kullanılabilir.
- Banka bilgileri kullanılarak alışveriş yapılabilir.
- Kimlik bilgileriyle kişiler taklit edilebilir.
- Kişisel bilgiler istemeyen yerlerde paylaşılabilir.
Bu ve bunun gibi olayların olmaması için verilerin şifrelenmesi oldukça önemlidir. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için kullanılan internet üzerindeki işlemlere dikkat etmek gereklidir. Teknolojik aletlerden verilen izinlere dikkat edilmesi gerekir. Güvenilir bir kaynaktan yollandığı bilinmeyen mesajlardaki linklere girilmemesi gerekir. Uygulamalara girerken girilen şifrelerle ilgili kişileri çağrıştıran sözcük ve sözcük gruplarının olmaması gerekir.