Sonbahar her zaman altın renkler ve bitmek bilmeyen yaz sıcağının ardından gelen hoş bir serinlik değildir. Birçoğu için bu aynı zamanda hemen herkesin hayatında yaşadığı en güçlü sonbahar depresyonu dönemidir. Ve bazen görünürde hiçbir neden yokken. Ve bu arada, bu çok ciddi bir sorundur. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, dünya çapında 260 milyondan fazla insan depresyondan muzdarip. Genellikle uzun süreli depresif durumların sonuçları çok içler acısıdır…
Bugün sadece sonbahar hüznünden bahsetmek değil, aynı zamanda bunu zamanında fark etmenize ve kendi başınıza üstesinden gelmenize yardımcı olmak istiyoruz. Ancak hemen söylemek isteriz ki, sorunun daha da kötüye gittiğini hissediyorsanız, iyi bir psikoloğa başvurmalı ve her şeyi içinizde tutmamalısınız. Doğru yol budur!
Sonbahar depresyonu yaşadığınızı nasıl anlarsınız?
Mevsimsel Duygudurum Bozukluğu (MDB), ABD Ulusal Ruh Sağlığı Enstitüsü tarafından aktif olarak araştırılan ve bilimsel olarak kanıtlanmış bir depresyon türüdür. Bilim insanlarına göre MDB’nin başlıca belirtileri şunlardır:
- Uykulu, sürekli uyuşukluk hissi ve güç azalması;
- Yeme davranışında değişiklik — kişi aşırı yemeye ve daha sık karbonhidrat tüketmeye başlar;
- Bazen oldukça hızlı kilo alımı;
- Depresyonu alkol ile bastırma girişimleri;
- Kaygı hissi, korkuların tezahürünün şiddetlenmesi;
- İlgisizlik ve herhangi bir faaliyeti reddetme.
Sonbahar hüznünün nedenleri her zaman tam olarak psikolojik faktörler değildir. Bazen bedensel patolojilerden, hormonal dengesizliklerden ve hatta kalıtımdan kaynaklanabilir. Ancak çoğu zaman bunun nedeni, sonbaharın insan bağışıklığının zayıfladığı mevsim olması, soğuk algınlığı ve gribe daha yatkın olmamızdır. Ve hiç kimse koronavirüs Covid-19’u silmedi. En ufak sağlık sorunları bile ruhsal durumu etkiler.
Buna ek olarak, sonbahar depresyonunun ciddi bir nedeni de güneş ışığı eksikliğidir. Işık günü keskin bir şekilde azalır, beyindeki serotonin aktivitesi azalır. Ve gün ne kadar kısa olursa, kişi o kadar depresif bir duruma düşebilir. Mevsimsel depresyondan en çok 15-22 yaş arası gençlerin ve 45 yaş üstü kişilerin muzdarip olması ilginçtir.
Sonbahar hüznüyle kendi başınıza nasıl başa çıkabilirsiniz?
Fiziksel durumunuza daha çok dikkat edin
Sonbaharın başlamasıyla birlikte, hayatın önceki ritmini mümkün olduğunca korumak çok önemlidir. Aktif olmak, spor yapmak, kendinizi dört duvar arasına hapsetmemek. Elbette dışarıda her gün yağmur yağarken aktif kalmak daha zordur. Ancak hiçbir şey imkansız değildir. Bir spor salonuna yazılın, yogayı keşfedin, Nordik yürüyüşü deneyin. Ya da en azından arada bir termosunuza sıcak çay doldurun ve evinize yakın bir yerde açık havada küçük yürüyüşlere çıkın.
En iyi havada olmasa bile açık havada zaman geçirmek her zaman yeni bir endorfin kaynağıdır. Öyleyse neden kendinizi bundan mahrum bırakasınız ki? Yağmurda bile su geçirmez bir panço veya yağmurluk giyebilir ve kendinizi oldukça rahat hissedebilirsiniz.
Çevrenizdeki alan ve renkleri değiştirin
Sonbaharda, kelimenin tam anlamıyla her hafta etrafta daha az ve daha az parlak renk var. Sokaktaki insanların kıyafetleri bile daha gri ve aynı tipte olur. Etrafta aranacak hiçbir şey yoktur.
Sizin işiniz renk katmak! Gardırobunuzu güncellemeye çalışın, daha parlak ve dokunsal şeyler ekleyin. Eviniz için güneş ışığını taklit eden lambalar satın alın. Oldukça ucuzdurlar, ancak çok daha hoş bir atmosfer yaratacaklardır. Ve genel olarak, gün boyunca etrafınızda daha fazla ışık bulundurmaya çalışın. Bunların eksikliği ilgisizliğe ve çökmüş ruh haline neden olur.
Sağlığa zarar vermeden kendinizi lezzetlerle şımartın
İnsan vücudunun daha fazla keyif hormonu serotonin üretebilmesi için bol miktarda proteine ihtiyacı vardır. Üstelik tercihen hayvansal kaynaklı. Yumurta, süzme peynir, balık ve ette bulunur. Ayrıca bu ürünler esansiyel amino asitler açısından da zengindir. Hayvansal ürünler yemiyorsanız, mantar, muz, hurma ve fındık iyi alternatiflerdir.
Kahvaltıda vücudunuzun maksimum amino asitleri alacağı şekilde bir diyet oluşturmanızı öneririz. B, C, D ve A vitaminlerinin yanı sıra magnezyum, potasyum, çinko ve selenyum içeren gıdalar eklemek de faydalıdır. Papatya, melisa ve grifonya içeren bitki çayları iyi olma halini ve ruh halini oldukça iyileştirir.
Yeni tanıdıklar edinin ve kendinizi kapatmayın
Birçoğu için sonbahar yalnızlık zamanıdır. Arkadaşlarla yapılan yürüyüşler azalır ve her gün evden çıkmak için kendinizi zorlamak daha da zorlaşır. Ancak bu gerekli değildir. Evinizden çıkmadan tanıdık çevrenizi genişletebilirsiniz. Bunu yapmak için hemen hemen her arkadaşlık sitesini veya kameralı sohbeti kullanmak yeterlidir. İkinci seçenek daha çok tercih edilir çünkü web kamerası sohbeti çok zaman kazandırır ve sizden herhangi bir ekstra işlem gerektirmez.
Biz, canlı kamera sohbetleri coomeet.com/tr/camchat, Azar, Tinychat, Chatous ve Camsurf’u önerebiliriz. Geniş ve aktif bir kitleye, yalnızca belirli bir cinsiyetin bireyleriyle tanışmak istiyorsanız bir cinsiyet filtresi de dahil olmak üzere birçok uygun arama seçeneğine sahiptirler.
Cam to cam sohbet, her gün yeni ilginç insanlarla iletişim kurmak ve sonbaharın başlamasıyla birlikte dünya çapında milyonlarca insanı kemiren sürekli yalnızlık hissinden kurtulmak için bir fırsattır.
Günlük bir program yapın
Dışarıda yağmur yağarken ve hava soğukken sabahları uyanmak çok zor olabilir. Ve eğer bir yere yetişmeniz gerekmiyorsa, saat 10-11’e kadar, hatta daha uzun süre uyuma isteğiyle baş etmek son derece sorunludur. Bu her şeyden önce sizin için kötüdür. İlk olarak, kendi günlük rutininizi ihlal edersiniz. İkincisi, saat 16-17 olduğunda dışarısı karanlık olur. Yani, sadece 6-7 saat veya daha az gündüz saati bulacaksınız. Yukarıda da söylediğimiz gibi, güneş ışığı eksikliği sonbahar hüznünün ana nedenlerinden biridir.
Hoşlandığınız şeyleri yapmaya daha fazla zaman ayırın
En sevilen hobiler, iyi arkadaşlarla vakit geçirmek, film ve TV şovları izlemek, heyecan verici kitaplar okumak tüm bunlar sonbahar depresyonundan uzaklaşmaya ve üstesinden gelmeye yardımcı olur. Oturup ilgisizliğin ve çöküşün kendiliğinden geçmesini beklemeye gerek yok. Hiçbir şey yapılmazsa bunlar geçmeyecek aksine daha da şiddetlenecektir.
Kendinizi bir şeylerle meşgul etmeye çalışın. Ne kadar çok harekete geçer, hareket eder ve bir şeyler yaparsanız, sonbahar hüznünün sizi ele geçirme olasılığı o kadar azalır!
Özetleyelim
Birçok kişi sonbahar hüznünün belirgin belirtilerini Eylül ayının başlarında fark etmeye başlar ve bu belirtiler zamanla daha da belirgin hale gelir. Ekim ayında ruh sağlığı biraz düzelme eğilimi gösterir ancak Kasım ayı gibi erken bir tarihte depresyon zirveye ulaşabilir. Bu dönemde dayanılması en zor hale gelir ve bazı durumlarda durumunuzu iyileştirmek için profesyonel yardım gerekir.
Tavsiyelerimizin sonbahar hüznünü önlemenize veya üstesinden gelmenize yardımcı olacağını içtenlikle umuyoruz. Ancak bir kez daha tekrarlıyoruz: Sorun zamanla daha da kötüleşiyorsa ve hiçbir tavsiye işe yaramıyorsa, iyi bir psikoloğa başvurmalısınız. Bu tamamen normaldir! Teşekkür edeceksiniz.