Washington Üniversitesi’ndeki (ABD) mühendisler, su altında iletişim kurmanızı sağlayan bir uygulama geliştirdiler. Su içinde derinlemesine mobil iletişim, doğal nedenlerle mevcut değildir, bu nedenle uygulama ses dalgalarını kullanarak çalışır. Hem amatörler hem de profesyoneller için kesinlikle kullanışlı olacaktır.
Su, radyo dalgalarını engeller, bu nedenle cep telefonları sadece birkaç metre derinlikte bağlantıyı kaybeder. Bu nedenle örneğin su altı araçlarının bir kabloya ihtiyacı vardır ve aynı zamanda veri iletimini de sağlar. Ancak ses dalgaları su ortamında mükemmel bir şekilde yayılır, bu nedenle yüksek lisans öğrencisi Tuochao Chen (Tuochao Chen) ve Profesör Shyam Gollakota (Shyam Gollakota) liderliğindeki Washington Üniversitesi Mobil Zeka Laboratuvarı’ndan bilim adamları radyo dalgalarını değil, AquaApp messenger uygulaması için bir sinyal taşıyıcıyı geliştirdiler.
Uygulama, cep telefonlarında ve akıllı saatlerde kullanılan mikrofonlar ve hoparlörlerle mükemmel çalışır, bu nedenle doğru derinlikte çalışabilen su geçirmez bir kılıf yeterli olacaktır. Ne yazık ki, sadece sinyali ses dalgasına dönüştürmek sistemin çalışması için yeterli değildi, çünkü sinyal alma ve iletme koşulları iki abone arasındaki mesafeye ve diğer dış koşullara bağlı olarak sürekli değişiyor. Sinyal, suyun yüzeyinden, tabanından ve kıyı şeridinden yansıyarak büyük ölçüde değişebilir ve dalgalar, insanlar ve diğer nesneler tarafından ek parazitler ortaya çıkabilir. Bu nedenle, yazarlar sistemi uyarlanabilir hale getirmek zorunda kaldılar.
Akıllı telefonlar arasında birincil temas kurulurken, iki cihazın yüksek olasılıkla duyabileceği bir kalibrasyon sinyal kullanılır. Alıcı cihaz, özelliklerini ölçer ve göndericiyi, verilen koşullar altında daha kararlı bir dalgaya geri dönmesi için bozulma hakkında bilgilendirir.
Göllerde ve belirli bir saha testleri sırasında, projenin yazarları, uygulamalarının 100 m’den daha uzak bir mesafede güvenilir veri alışverişi sağlayabildiğinden emin oldular.
AquaApp’ın kodu açık kaynak kodludur ve kullanımı ücretsizdir. GitHub‘da kendiniz deneyebilirsiniz.