1. Anasayfa
  2. İnternet

WordPress Resim Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

WordPress Resim Optimizasyonu Nasıl Yapılır?
0

Görseller bir web sitesi veya blog için olmazsa olmaz konulardan bir tanesidir. Görseller olmadığı sürece konuyu okurken bile insanlar kolaylıkla sıkılabilir ki bu durumu hepimizin yaşadığını bildiğim için bu konu hakkında bir makale hazırlamak istedim.

Genel olarak webmasterlar sitelerine resim yükleme konusunda biraz tedbirli, biraz da korkak bir tavırla yaklaşabilirler ki maalesef resimler site içerisinde yanlış boyutlarda kullanıldığında site içerisinde optimizasyon sorunlarına ve tabii ki asıl konu olan site yavaşlamasına neden olacaktır.

Birazdan anlatacağım bir kaç yöntem ile birlikte sitenizde resim optimizasyonu yaparak çok daha performanslı bir şekilde sitenizi kullanabilmenize yardımcı olacağım. Dilerseniz konumuza geçerek bizleri hangi adımların beklediğine göz atabilir ve direk kendi sitenizde denemeye başlayabilirsiniz.

Smush – Lazy Load Images, Optimize

Smush – Lazy Load Images, Optimize Eklentisi İndir

İlk olarak başlayacağınız işlem eklenti olmalıdır ki büyük bir etkisinin bulunduğunu söyleyebilirim. Sizlere tavsiyede bulunacağım eklenti ise Smush isimli bir yazılımdır, wordpress mağazasında ücretsiz olarak indirebilirsiniz.

Eklentiyi indirme işlemi yaptığınızda kurulum esnasında otomatik olarak sitenizde bulunan tüm görselleri optimize etmektedir. Optimize edilen resimleri sizler hiç ellemeden arka planda kolayca işleyerek işlemlerini bitirmektedir. Sadece wordpress resim optimizasyon işlemi yapmamakla birlikte lazy load denilen görselleri geç yükleme özelliğini de içerisinde barındırmaktadır.

Smush – Lazy Load Images, Optimize WordPress Eklentisi İndir

Resimlerin Uzantılarını Kontrol Edin

Web sitenize yükleyeceğiniz resimlerin formatlarını mutlaka kontrol etmeniz gerekmektedir. Bildiğiniz üzere dünyada en çok kullanılan iki farklı popüler format bulunmaktadır.

PNG ve JPEG formatları kullanım alanlarına göre değişim göstermektedir.

Sizler sitenize resim yüklerken özellikle JPEG kullanmaya özen göstermelisiniz. JPEG formatının avantajı genel olarak yüksek çözünürlüklü fotoğrafların çok büyük bir kalite kaybı yaşatmadan ufak boyutlar ile kaydetme özelliğine sahip olmasıdır.

PNG formatı ise genel olarak logo, ekran görüntüsü gibi alanlarda kullanıldığı için diğer görsel formatlarına göre biraz daha büyük bir alan kaplamaktadır.

Photoshop Save For Web Özelliği

Genel olarak bilgisayarlarımızda fotoğraf montajı yapmak için adobe photoshop cs6 veya diğer versiyonları kullanılmaktadır. Bizlerde bu programı kullanmaktayız ve tabii ki cs6 yazılımı fotoğrafları kaydetmek için bizlere büyük bir avantaj ve kolaylık sağlamaktadır.

Photoshop üzerinde bir resmin montajını tamamladınız ve kaydetmek istiyorsunuz, farklı kaydet üzerinden JPEG olarak kaydet dedik fakat bir baktık büyük bir dosya boyutu bizleri karşıladı. Bu işlemler yerine resim montajı bittiğinde farklı kaydet yerine Save for web özelliğini kullanarak çok büyük bir alan kazanmış olacaksınızdır.

Bu özellik web sitesi veya bloglar için photoshop yazılımına koyulan harika bir özelliktir ki bu konu hakkında daha fazla bilgi alabilmek için internet üzerinde araştırma yapabilirsiniz.

Görsel Optimizasyon Programları veya Siteleri

Sadece web sitesi sahipleri değil, aslında optimizasyon yaparak hem kalite kaybı yaşamak istemeyen hem de dosya boyutundan kazanç sağlamak binlerce kişinin olduğunu söyleyebilirim.

İnternet üzerinde birçok resim optimizasyon sitesi ve resim optimizasyon programları bulunmaktadır ki bunlar son derece işlevsel olan yazılımlardır. Bu tür site veya programlara wordpress’e yüklemek istediğiniz görselleri yükleyerek kolayca optimizasyon çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Genel olarak bizler bu tür yazılımları kullanmıyoruz çünkü photoshop yazılımı ile daha basit olmaktadır fakat sizler eğer cs6 kullanmıyor ve program vs uğraşmak istemiyorsanız bu yöntemi mutlaka deneyebilirsiniz.

TeknoBird'in kurucusu, teknoloji ve yazılım hakkında insanlara yararlı makaleler yazar.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir