İlk Türk video oyunu olma unvanına sahip Barbaros’un çıkışının üzerinden neredeyse 40 yıl geçmişken Türk oyun sektörü, her geçen yıl biraz daha gelişim gösteriyor. Göğsümüzü kabartan Mount & Blade II: Bannerlord gibi yapımların artmasını arzu ederken oyun basınında yer alan isimlerin proje koordinasyonunu sağladıkları sürpriz yapımlar, 2024’ün Türk oyunları açısından hızlı başlamasını sağlıyor. Kimileri herhangi bir bilgisayarda kolayca çalışabilirken kimileri, “canavar” gibi oyuncu bilgisayarı modellerinde akıcı oynanabilen yapımlardan bazılarına gelin birlikte kısaca göz atalım.
Anomaly Agent (Phew Phew Games)
Oyuncu bilgisayarı modellerine konuk olmaya hak kazanan ilk oyun, hiç şüphesiz Anomaly Agent. Oyun basınından tanıdığınız Enis Kirazoğlu ve ekibinin büyük bir özenle geliştirdiği yapım, alışılagelen beat ‘em up mekaniklerini mizah ve siberpunk elementleriyle başarılı şekilde harmanlıyor. Anomaly Agent’ta, Ajan 70 adlı bir karakteri yönetmeniz gerekiyor. Şehirde gerçekleşen anomali patlaması neticesinde yaşanan olağanüstü olayları araştırıp anomaliden etkilenen düşmanlarla mücadele eden Ajan 70, zaman döngülerinden portallara dek birçok oyun içi unsurla da uğraşıyor.
Karanlık bir tema yerine mütemadiyen yüzünüzü güldürecek olaylar ve diyaloglarla şekillendirilen Anomaly Agent’ta, kombo kullanımı da ön planda bulunuyor. Ajan 70, oyunda ilerleme kaydettikçe yeni yetenekler kazanıyor ve bu yetenekler, oyunu epey eğlenceli hâle getiriyor. Ajan 70’in haletiruhiyesini etkileyen diyalog sistemi ise yapıma farklı bir lezzet katıyor. Oyun dinamiklerini etkileyen diyaloglar, karakterin duygusal durumuyla birlikte yeteneklerini de farklılaştırabiliyor.
Yüksek performanslı bir oyuncu bilgisayarı ile 4K (2160p) çözünürlükte, yüksek kare/saniye değerlerinde deneyimleyebileceğiniz oyunun, müzikleri ve diğer işitsel unsurlarının da oldukça başarılı olduğunu belirtmeliyiz.
Contain (SinginGiant)
Türk oyun basınının en deneyimli isimlerinden Burak Akmenek’in başkanlığını yaptığı SinginGiant adlı oyun stüdyosunun geliştirdiği Contain, Anomaly Agent ile benzer bir tema taşıyor. Şu an Steam’de Erken Erişim aşamasında bulunan ve taktik eşli FPS oyunu olan Contain’de dört kişilik takımınızla katılacağınız özel görevlerdeki anomalileri tespit edip onları ortadan kaldırmanız bekleniyor. Tabii bu, o kadar da kolay olmuyor zira normal gibi görünen birçok unsur, aslında birer anomaliyi temsil ediyor ve hiç beklemediğiniz anda üzerinize kâbus gibi çöküyor.
En iyi oyuncu bilgisayarı modellerini bile zorlayabilecek görsel özelliklerle gelen Contain, Unreal Engine oyun motorunun hakkını fazlasıyla veriyor. Henüz Erken Erişim’de olmasına karşın görsel yönden AAA (yüksek prodüksiyonlu) oyunlara kafa tutan yapım, birkaç yıl öncesinin oyuncu bilgisayarı modelleri ile akıcı oynanamayabiliyor. Ancak ilgili bilgisayarlar, NVIDIA’nın DLSS (Derin Öğrenme Destekli Süper Örnekleme) özelliğine sahipse oyuna eklenen DLSS etkinleştirilerek Contain, çok daha akıcı oynanabiliyor.
New Cycle (Core Engage)
Steam’in Erken Erişim’inde bulunan ve İstanbul merkezli Core Engage tarafından geliştirilen bir başka Türk oyunu New Cycle, 2024’te adından çokça söz ettireceğe benziyor. Sizi, 2073 yılının post-apokaliptik dünyasına davet eden yapım, güneş patlamalarının tüm teknolojiyi yok etmesinin ardından insanların hayatta kalmaya çalıştığı bir senaryoyu ele alıyor. Çorak ve endüstriyel dünyada bir şehir yöneticisi olarak rol almanız ve şehirlerinizi inşa ederken kaynakları yönetmeniz, nüfusun ihtiyaçlarını karşılamanız ve yeni teknolojileri araştırmanız gerekiyor.
Oyunda, farklı biyomlarda bulunan haritalarda oynamanız ve her bir biyomun kendine özgü zorluklarının yanı sıra kaynak farklılıklarını değerlendirmeniz mümkün oluyor. Keşfedebileceğiniz bir dünya haritası da sunan New Circle, böylece strateji katmanı kazanmış oluyor. Frostpunk gibi oyunlara ilgi duyanlar için yeterli derinlik ve yeniden oynanabilirlik sunan New Circle’ın öğrenme eğrisinin, yeni başlayanlar için biraz yüksek olabileceğini belirtmek gerekiyor. Etkileyici görsellerle gelen New Cycle’ı akıcı şekilde oynanabilmesi için NVIDIA GeForce RTX 20 serisi ekran kartına sahip bir oyuncu bilgisayarı kullanılması öneriliyor.
Emberbane (Hamlet Games)
Yola, 12 bin dolar hedefli bir Kickstarter projesi olarak başlayan ve 1.200’e yakın oyun tutkunu tarafından 32 bin dolardan fazla destek verilerek hayata geçirilen Emberbane, Hamlet Games’in geliştirdiği bir diğer Türk oyunu. Pixel art tarzını başarıyla yansıtan, Avatar: Son Hava Bükücü ve Devil May Cry ikilisinin Metroidvania formundaki bir çocuğu gibi olan Emberbane’de Ophelia’yı yöneterek kötü tanrıları saf dışı bırakmanız gerekiyor. Dört elementin çevresinde dönen ve her bir elementin gücünü oyun boyunca kullanabilmenizi sağlayan yapımda amacınız, zorlu bölümleri ve daha zor bulmacaları çözerek Ophelia’nın kaderini şekillendirmek.
Görsel yönden oyuncu bilgisayarı çeşitlerini zorlamayacak iki boyutlu grafiklere sahip oyun, Kickstarter destekçileri tarafından oynanabiliyor. Ancak yapımın 2024 yılı içinde Steam platformunda da yayımlanması bekleniyor.
Siz de 2024 yılına damga vuracak Türk oyunlarıyla birlikte diğer tüm yüksek prodüksiyonlu bilgisayar oyunlarını, performans kaybı olmadan tecrübe etmeyi hedefliyorsanız, Monster Notebook imzası taşıyan oyuncu bilgisayarı seçeneklerini inceleyebilirsiniz. Oldukça avantajlı oyuncu bilgisayarı fiyatları üzerinden edinebileceğiniz; Abra, Tulpar ve Semruk ailesindeki “canavar”lar, hem oyun seanslarınıza hem de dijital içerik üretim süreçlerinize güç katacak.