Terapi İstanbul ve diğer metropollerimizde farklı yaş gruplarından kadın ve erkeklerin sıklıkla ihtiyaç duyduğu bir süreçtir. Sağlıklı bir yaşam sürdürme noktasında sadece fiziksel sağlığa sahip olmak yeterli değildir. Aynı zamanda ruh sağlığının iyi bir durumda olmasına ve insan yaşamındaki duygusal gelgitlerle, çeşitli sorunlarla doğru bir şekilde başa çıkabilme yetisine sahip olunması gerekir. Alanında uzman ve deneyimli doktorlarla yürütülen terapi süreci psikolojik sağlık açısından çok önemlidir. Medyland lokasyonunuza uygun konumlanmış, uzman ve deneyimli doktorlardan randevu almanızı sağlayan online randevu platformu olarak bu konuda en büyük yardımcınızdır. Aynı şekilde kürtaj İstanbul ilinde farklı hastane ve kliniklerde verilen bir hizmet olup bu konuda uzman doktorlara ulaşmak için de Medyland’i ziyaret edebilirsiniz.
Konuşma terapisi ya da psikoterapi, psikolojik açıdan rahatlamak ve ruh sağlığını korumak isteyen kişilerin en çok tercih ettiği yöntemlerden biridir. Psikolojik ya da fiziksel bir tedavi gören ya da ilaç kullanan kişilerin tedavi süreçlerinin desteklenmesi amacıyla da terapiden faydalanılabilir. Hastaya hangi terapi yönteminin uygulanacağı ve terapi sürecinin ne kadar devam edeceği her hasta özelinde ihtiyaçlara göre değişiklik gösterebilir.
Uzman bir psikoterapist ya da psikolojik danışmanla konuşup destek almak, bireylerin kendilerinin keşfetmelerine, duygu durumlarını kavramalarına ve içsel değişimlerini fark etmelerine yardımcı olur. Bu sayede bireyler yaşamdaki hedeflerini, isteklerini ve beklentilerini netleştirerek yaşam kalitelerini artırabilirler.
Kişisel problemlerin bir başkasına açık seçik anlatılması fikri başlangıçta hemen herkes için zordur. Ancak yaşamı ve ruh sağlığını derinden etkileyen konular hakkında uzman psikoterapistlerin desteğinden faydalanmak problemlerle çok daha kolay bir şekilde başa çıkılmasına yardımcı olur. Ayrıca terapi bireylerin kendilerini duygusal olarak rahatlatmasına, bir uzman tarafından dinlenip anlaşıldığına ve desteklendiğine dair bir desteklenme hissi oluşmasına katkıda bulunur.
Terapinin Faydaları Nelerdir?
Terapi bireylerin çeşitli zorluklar karşısında kendilerini daha güçlü hissetmesini ve gelişimlerini baltalayan davranışları değiştirmesini sağlar. Ayrıca terapi süreciyle birlikte bireyler kendileriyle ilgili olumsuz düşünce kalıplarını irdelemeye başlarlar. Geçmişten gelen acılarını dindirebilir, iletişim ve ilişki kırma yetkinliklerini geliştirebilirler. Ayrıca gelecekle ilgili hedeflerini belirleyebilir ve öz güvenlerini artırabilirler. Tüm bunların yanı sıra terapi sayesinde mental sağlık sorunlarının getirdiği semptomlarla baş edilebilir, problem çözme yetenekleri geliştirilebilir. Ayrıca korku, yas ve öfke gibi son derece güçlü duygularla başa çıkma imkanı elde edilebilir.
Terapi Ne Zaman Alınmalı?
İçinde bulunulan ruh hali, günlük yaşam içerisinde çeşitli sorunlara ve kişinin kendini kötü hissetmesine neden oluyor ayrıca içinde bulunulan duruma çözüm bulmakta zorluklar yaşanıyorsa terapi almak en iyi çözümdür. Süreklilik kazanan olumsuz düşünceler, kaygılı ruh hali, negatif duygular, davranışların kontrol edilmesinin güçleşmesi hatta yorgunluk ve ağrı gibi bedensel hisleri terapi alma konusunda bir işaret olarak değerlendirmek mümkündür.
Bu tür şikayetlerle karşı karşıya kalındığında terapiye gitmek için şikayetlerin daha şiddetli bir hal almasını beklemek yanlıştır. Hızlı bir şekilde çözüm odaklı harekete geçmeye özen gösterilmelidir. Sürekli mutsuz hisseden ya da sorunlarıyla baş etmede zorlanan kişiler için en önemli ve doğru adım terapiye başvurmaktır.
Pek çok birey olumsuz bir ruh haline sahip olsa da terapi almak için gereken adımı atamayabilir. Bu durumun nedenleri arasında ilk sırada, terapiye başvurması halinde çevresi tarafından akıl sağlığını kaybetmiş biri olarak değerlendirileceğine dair kaygılar gelir. Geçmişi hakkında konuşmaktan ve kendi yanlışlarıyla yüzleşmekten kaçınma, bir yabancıya kendini açmaktan ve terapi sırasında anlattıklarının gizli kalmayacağından korkma gibi durumlar da terapiye başvurmayı engelleyen unsurlar arasında yer alabilir.
Psikolojik bir destek almaya ihtiyacı olduğunu düşünen bireylerin vakit geçirmeksizin bir adım atması gerekir. Psikologlar tamamen gizlilik prensibi içerisinde çalışmakta olup temel ilkeleri hasta gizliliğini korumaktır. Psikolojik bir rahatsızlık yaşayan kişiler terapi almamak için çekinme, utanma ve çevreden gelmesi olası tepkileri bahane olarak öne sürse de fiziksel rahatsızlıklar gibi psikolojik rahatsızlıklar yaşamak da son derece normaldir ve mutlaka tedaviye başvurulmalıdır.
Terapi Türleri Nelerdir?
Aile ve grup üyelerini tamamlayan pek çok farklı terapi türü vardır. Uygulamada en çok tercih edilen terapi türlerinden biri bilişsel – davranışçı terapidir. Söz konusu yaklaşımın bilişsel yönü bireylerin yaşamlarıyla ilgili pozitif değer ve inanç kalıpları oluşturmaya odaklanır. Davranışsal yönü ise sağlıklı seçimler yapma yetkinliğini geliştirmeye odaklanır. Bilişsel-davranışçı terapi uygulamaları genellikle anksiyete, depresyon ve bipolar bozuklukların tedavisinde tercih edilir.
Aile terapisi aile üyelerinin birbirleriyle olan iletişim sorunlarını ve çatışmalarını çözümlemeye aynı zamanda aralarındaki bağın kuvvetlendirilmesine odaklanır. Özellikle yeme bozuklukları ile bipolar bozuklukların tedavisi aşamasında aile terapisinden faydalanılması tercih edilebilir.
Kişilerin düşüncelerine ve eylemlerine etki eden, bilinçaltındaki duygularla motivasyonları daha iyi anlamaya yardımcı olan terapi türü ise psikodinamik terapidir. Dans, müzik ve resim gibi sanat formlarını içeren bu şekilde bireylerin duygularını ifade etmesine yardımcı olmayı hedefleyen terapi türü sanat terapisidir.