1. Anasayfa
  2. Sektörel

Tavuklar İçin Prefabrik Kümes Kurulumu Nasıl Olmalıdır?

Tavuklar İçin Prefabrik Kümes Kurulumu Nasıl Olmalıdır?
0

Ülkemizin hemen hemen her yerinde faaliyet gösteren tavukçuluk sektörü yüz yıllardır bu coğrafyada amatör bir şekilde yapılıyor. Eskiden beri Anadolu’da her evde 5 ile 10 arasında tavuk bulunur. Bu tavukları yumurtaları ve etleri için besleyen insanlar evlerinin tüm yumurta ihtiyacını bu tavuklardan sağlıyorlar.

Türkiye’deki Tavuk Türleri

Ülkemizde her bölgede yumurta ve eti için beslenen tavukların farklı bölgelerde farklı türleri bulunur.

Bunlar;

  • Denizli tavuğu
  • Gerze tavuğu
  • Hacı kadın tavuğu
  • Sultan tavuğu
  • Ataks tavuğu
  • Tinted
  • Lohman Brown

Yukarıdaki tür tavuklar ülkemizin coğrafyasına ve iklim şartlarına göre farklı bölgelerde yetiştirilir.

Tavuk Kümesi Kurulumu

Tavukların en iyi barındığı yerler kümes ve çiftliklerdir. Binlerce tavuğu aynı yerde dar bir alanda toplayan bu sistemler sayesinde tavukçuluk daha kolay ve rahat bir şekilde yapılıyor. Kümesler amaçlarına göre çeşitli olabiliyor.

Bunlar;

  • Prefabrik tavuk kümesleri
  • Çadır şeklinde tavuk kümesleri
  • Çok katlı tavuk kümesleri

Ülkemizin çeşitli iklim şartlarına göre bu kümesler kullanılıyor. Bunlar arasında soğuk iklime sahip olan yerlerde çadır şeklinde olan tavuk kümesi kullanımı uygun olmazken dar alanda yapılacak tavukçuluk faaliyetlerinde çok katlı tavuk kümesi daha uygun bir sistemdir.

Tavuk kümeslerinde kümes kurulumu yaparken en çok dikkat edilmesi gereken husus sulama ve yemleme sisteminin otomatik olmasıdır. Otomatik olması hem tavuk sağlığı açısından hem de işçilik gideri açısından çok önemlidir.

Canlı Tavuk Alımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Küçük işletmeler ve amatör olarak tavukçuluk yapanların en çok yaptığı iş canlı tavuk alıp yetiştirmektir. Genellikle civciv şeklinde alınıp büyütülen tavuklar ya yumurta tavukçuluğunda kullanılıyor ya da kesilerek tavuk eti üretiminde kullanılır. Burada tavuk veya civciv alacağınız firma güvenli bir firma olmalıdır. Firma ürettiği civcivlerin yumurta döneminin tamamlanmasına dikkat etmelidir. Yumurtadan çıktıktan sonra ilaçları tam yapılarak satılmalıdır.

Civcivin Yumurtadan Çıkması

Yumurtalar toplanarak kuluçka makinesine koyulur. Makinenin içinde olan özel haznelere yerleştirilen yumurtalar 3 hafta boyunca belli bir sıcaklıkta ve hareket halinde olur. 3. haftanın sonunda yumurtalar bu makineden çıkarılarak civcivlerin çıktığı makinenin içine koyulur. Bu makinede bir kaç gün içinde yumurtadan çıkacak civcivlerin üzerindeki sıvı da gider. Bir kaç gün de burada kalan civcivler daha sonra özel alanlara alınarak ilaç ve şekerli su ile bünyesi sağlamlaştırılarak satışa hazır hale getirilir.

Kümeslerde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kümeslerin içerisinde bulunan yüzlerce tavuğun sağlığı da hızlı bir şekilde bozulabilir. Bunun için bu kümeslere dikkat edilmesi gerekiyor. Kümeslerde dikkat edilmesi gereken en önemli husus da kümesin sıcaklığıdır. Kümes sıcaklığı belli bir derenini üzerinde ve altında olmamalıdır. Kümesin temizliği ve havalandırması da sıklıkla yapılmalıdır. Kümes sulama ve yemleme sistemi sıklıkla kontrol edilmelidir. Kümes kurulumu ve canlı tavuk satışlarında Koçoğlu tavukçuluk firması en çok tercih edilen firmaların başında yer alır.

Ürün pazarlama ve sosyal medya danışmanlığı yapan bir yazarım.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir