Bir bilgisayar için depolama seçerken, en sık sorulan sorulardan biri SSD Mi HDD Mi? Hangisini tercih etmeliyim? Gerçek şu ki, ikisi arasında birkaç fark vardır ve diğerlerinden birinin seçimi nihayetinde kullanım amacınızın ne olduğuna ve depolama ihtiyaçlarınızın ne olduğuna bağlıdır.
Bu yazıda her birinin özelliklerini, hangisinin daha hızlı olduğunu ve sizinkini nasıl seçeceğinizi açıklayacağız.
HDD Nedir?
Bir HDD (Sabit Disk Sürücüsü) , verilerinizi bilgisayarda kalıcı olarak depolayan donanım öğesidir. RAM’den farklı olarak, sabit sürücüde depolanan veriler, bilgisayarınızı kapattığınızda kaybolmaz.
HDD’ler, manyetik kaplamalı dönen bir tabak içerir. 0’lar ve 1’leri yazmak için, bir kafa tabağın üzerinde hareket eder. Bu hareket manyetize etmek (1’i depolar) ve manyetikliği gidermek (0’ı saklamak) amacıyla kullanılır.
Kaydın kalitesi ve hızı, disklerin ne kadar ince olduğuna ve ne kadar hızlı döndüklerine bağlıdır (dönüş hızı ne kadar yüksekse, okuma ve yazma hızı o kadar hızlıdır). Elbette başın gerekli pozisyona gelmesi gerektiğinden, bu önemli bir zaman gerektirir.
SSD Nedir?
HDD’lerden farklı olarak, SDD’ler (Katı Hal Sürücüsü), verileri USB bellek çubuklarına benzer şekilde birbirine bağlı flash bellek ile mikroçiplerde depolar. Veri okuma ve yazma ile ilgili işlemleri gerçekleştirmek için entegre bir işlemci ile çalışırlar.
SSD Mi HDD Mi? Aralarındaki Farklar Nedir?
Bu iki tür disk, aralarında okuma ve yazma hızı olan bir dizi farklılık sunar, ancak hesaba katılması gereken başka hususlar da vardır.
- Önyükleme süresi : Solid Slate Sürücüler, sabit sürücülerin önyükleme süresinin yarısından daha az sürer (SSD için 7s, HDD için 16s).
- Veri aktarımı : SSD’ler durumunda ortalama olarak saniyede 200 ila 550 MB arasında, HDD’ler ise genellikle aynı sürede 50 ila 150 MB arasında aktarım yapar
- Kapasite : Bir HDD’nin maksimum kapasitesi (2024 itibariyle) 18 TB iken, 100 TB SSD, Nimbus tarafından 40.000 $ ‘a yapılmıştır.
- Kaynak Tüketimi : SSD’ler genellikle HDD’lerden daha az kaynak tüketir.
- Yazma : SSD’ler, hücrelerine sınırlı sayıda yazmaya izin verir, bu, HDD’lerde olmaz.
- Gürültü : Mekanik çalışmaları nedeniyle HDD’ler genellikle daha sessiz ve daha az titreyen SSD’lerden daha fazla gürültü çıkarır.
- Hata ve Uzun Ömür : Hem HDD’ler hem de SSD’ler zaman içinde arızalanabilir, ancak başarısız olma şekilleri farklılık gösterir. Bir HDD, hasar görebilecek hareketli parçalar içerdiğinden düşme ve çarpma kaynaklı bozulmaya daha yatkındır. SSD, darbelerden daha az etkilenir, ancak yine de bozulabilir. Dosyalar SSD’nin depolama hücresine her yazıldığında, hücre bozulmaya başlar. Ne kadar çok kullanılırlarsa, yazmanın artık mümkün olmadığı noktaya o kadar hızlı gelecektir. Ancak, bir SSD bu aşamaya gelmeden önce bir HDD büyük olasılıkla bozulmuş olacaktır.
- Fiyat : HDD diskler, maliyet başına daha yüksek depolama miktarı sunabilir. 1TB boyuta sahip bir HDD alabilirsiniz.
Gördüğünüz gibi, özellikle depolama, fiyat ve hız açısından her disk türü arasında dikkate değer farklılıklar vardır.
SSD mi, HDD mi? Daha hızlı olduğuna bir yanıt istiyorsanız, cevap SSD’dir. SSD’ler bir işletim sistemini HDD’ye göre iki kat daha hızlı çalıştırır ve verileri okuma ve kaydetme hızlarını iki veya üç katına çıkarabilir.
HDD Mi, SSD Mi? Hangisini Almalıyım?
Bir SSD veya HDD seçip seçmemeniz, sonuçta PC’niz için kullanım amacınızın ne olduğuna bağlıdır. Bilgisayarınızda genellikle filmler, diziler vb. Gibi büyük miktarda içerik depoluyorsanız veya kısıtlı bir bütçeniz varsa, en uygun şey bir HDD bulundurmanızdır.
Nispeten, daha büyük bir bütçeniz varsa ve hıza daha çok ilgi duyuyorsanız, örneğin çok sayıda oyun oynuyorsanız veya bilgisayarınızı video düzenleme, grafik tasarım vb. Gibi reaksiyon hızı gerektiren etkinlikler için kullanıyorsanız, o zaman bir SDD seçmeniz daha doğru olacaktır.
Alternatif bir yöntem sunacak olursak. Çok fazla bütçeniz yok ama bilgisayarınız daha hızlı çalışsın istiyorsanız o zaman ikisini beraber kullanmak daha mantıklı olacaktır. Nasıl mı? 120 GB boyutunda bir SSD alıp ona Windows veya hangi işletim sistemini kullanacaksanız onu kurabilirsiniz.