1. Anasayfa
  2. Yazılımlar

Robotik Kodlama Nedir? Okul Öncesi Neden Önemlidir?

Robotik Kodlama Nedir? Okul Öncesi Neden Önemlidir?
0

Geleceğin kıymetli becerileri arasında gösterilen robotik kodlama nedir? Çocuklarda robotik kodlama okul öncesi eğitimi neden bu kadar önemlidir?

Bilimsel ve teknolojik gelişmeler bizleri her geçen gün yeni kavramlarla tanışmaya zorlamaktadır. Özellikle son dönemde robotik kodlama, algoritma ve robotik kavramları giderek önem kazanmaktadır. Öyle ki okul öncesi eğitimlerde dahi bir ders olarak okutulmaktadır.

Buradan da anlaşılacağı üzere geleceğin kıymetli becerileri arasında gösterilmektedir. Peki ama bu kavramlar neden bu kadar önemli? Robotik kodlama çocuğa ne kazandır?

Gelin şimdi, bu yazımızda kavramları tek tek ele alarak robotik kodlama ne işe yarar birlikte öğrenelim.

Öncelikle Robotik Nedir?

Robotik, farklı disiplinleri ya da meslekleri bir araya getiren bilim dalıdır. Bu disiplinler arasında makine, elektronik, uzay, uçak, bilgisayar, kontrol ve mekatronik mühendislikleri yer almaktadır.

Tüm bu farklı mesleklerin bir araya gelmesindeki amaç, işlevsel bir robot üretme çabasıdır. Bu disiplinlere mensup insanlar robotların nasıl tasarlanacağı, üretimlerinin nasıl yapılacağı ve robotların kullanım alanlarının neler olacağı ile ilgilenir.

Tüm bu meslekler arası ortaklık, robotların insanlık için faydalı iş ve değer üretmesi üzerine kuruludur. Hatta belli noktalarda insanların yerine geçmesi öncelik kazanmaktadır. Örnek vermek gerekirse; özellikle bombaların imhasında ve radyasyon içeren ortamlarda robotlar işbaşı yapmaktadır.

Peki insan hayatında bu denli hayati bir rol üstlenen robotlar nasıl çalışmaktadır? Robotlara komutlar nasıl verilmektedir? İşte burada kodlama ve algoritma önem kazanmaktadır.

Kodlama ve Algoritma Nedir?

Öncelikle kodlama ve algoritma sıkı birer dosttur. Biri olmadan diğerinin pek işlevi kalmamaktadır. Şöyle ki bir işin yapılış sırasındaki aksama hangi dili kullanırsak kullanalım hataya sebep olacaktır.

Programlama yani popüler adıyla kodlama, bir iletişim dilidir. Makine ile makine, insan ile makine arasında iletişim kurmaya yaramaktadır. Bunu yaparken de günümüzde yaklaşık 250’nin üzerinde kodlama dili kullanılmaktadır.

Algoritma ise bir işin yapılış sıralamasıdır. Örneğin; uyandınız, yataktan çıktınız, pijamalarınızı çıkardınız ve dışarı çıktınız. Ao! Şu an çıplak olmalısınız? Bir işin yapılış sıralamasında büyük bir hata!

İşte algoritma bu tip hataların önüne geçmek için çizilmiş bir yoldur. Tıpkı bir yemek, yol tarifi gibi adım adım; sorunları, çözümleri, olayları sıralamaktır. Harezmi’nin de dediği gibi, “sayıları kullanarak problemleri çözmektir.”

Robotik Kodlama Nedir?

Yukarıdaki açıklamalardan sonra robotik kodlama nedir sorusuna artık bir yanıt verilebilir. Robotik kodlama, robotların arzu ettiğimiz görevi yerine getirmesi için hazırlanan algoritmaların, kodlama dillerinden birinin kullanılarak tasarlanması ve denenmesi sürecidir.

Bu süreçte robotların (eklemli, insanımsı, otonom, cobot, AGM ve AMR) hareketleri, görevleri, sınırları tanımlanır. Bunu yaparken de dünyada popüler olan kodlama dilleri arasından Python, Java, C++ ve JavaScript kullanılmaktadır.

Bu sayede robotlar işlevsel bir hal almaktadır. Örneğin, ev süpürge robotları, araba üretiminde kullanılan robotik kollar, depolama ve taşımacılıkta kullanılan otomatik yönlendirmeli araçlar (AGV), savunma sanayisinde kullanılan insansız hava araçları gibi daha pek çok robotik teknolojisi ürünü hayatımızın birer parçası haline gelmektedir.

Robotik çalışmalar ile yeni tanışanlar için bu inanılması güç bir teknoloji gibi gelebilir. Ancak insanlar robotik alandaki çalışmalarını MÖ 3 yüzyıldan bu yana sürdürmektedir. Hatta ilk robotik ürün ortaya koyan kişi Müslüman bir alim olan El Cezeri’dir.

Robotik Kodlama Okul Öncesi Neden Önemli?

Dijitalleşmenin en yoğun yaşandığı günümüzde, çocukların kodlama becerileri kazanması neredeyse hayati bir önemli taşımaktadır. Bunun sebebi ise kodlama dillerinin bir yabancı dil öğrenmekle, okur yazar olmakla aynı değerde olmasıdır. Teknoloji okuryazarlığı olarak görülen kodlama eğitimi aynı zamanda çocuklara daha pek çok beceri kazandırmaktadır.

Robotik kodlama okul öncesi eğitimlerinde çocukların tecrübe ve beceri hanelerine şunlar eklenmektedir;

  • Takım çalışması
  • Programlama becerisi
  • Eleştirel düşünme
  • Yazılı ve sözlü iletişim becerisi
  • Analitik bakış açısı
  • Algoritmik düşünce
  • Problemi tanıma ve çözme
  • Sorgulama becerisi
  • Teknolojik gelişmelere yatkınlık
  • Bilimsel bakış açısı

Tüm bu becerilere ek olarak çocuklar, hata yaparak karşılaştıkları problemleri yılmadan çözüme kavuşturma şevki kazanmaktadır. Diğer yandan çocuklar robotik kodlama ile problemlerin farklı farklı çözümlerinin olabileceğini öğrenmektedir. Ayrıca bu çabaları ile konsantre olmayı ve dikkat düzeylerini yükseltmeyi tecrübe ederler.

Sonuç olarak kodlama dillerinin popülerliği zorunlu olarak artmaktadır. Çünkü dijitalleşen dünyanın ihtiyaçları listesinde yer almaktadır. Erken yaşta kazanılan kodlama becerilerinin gelecekte önemli bir kazanım olduğu düşünülmektedir.

TeknoBird'in kurucusu, teknoloji ve yazılım hakkında insanlara yararlı makaleler yazar.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir