Hiç kimse reddedilmek ve kendini istenmeyen kişi gibi hissetmek istemez. Bu sadece, çok özgüvensiz, toplum tarafından kabul gören özelliklere sahip olmayan kişileri ilgilendiren bir sorun zannetmeyin. Reddedilmek, hayatta herkesin yaşayabileceği korkulardandır. Ailesi, arkadaşları, çekici bulduğu kişiler veya toplum tarafından kabul görmemeyi hiç kimse keyif verici bulmaz. Dolayısıyla, diğer insanlar ve gruplar tarafından sevilmek, beğenilmek, onaylanmak, kabul görmek için aslında istemediğimiz, içimizden gelmeyen pek çok şey yaparız.
İstenmeyen kişi olmayı engellemek için, kendimize çeşitli maskeler ediniriz. Kendimiz olduğumuzda kabul görmeyeceğimizden o kadar eminizdir ki, herkesi memnun etmek için çeşitli davranış biçimlerimiz vardır. Aslında içimizden gelen farklı bir şey de olsa, belirli bazı kişiler veya toplum bundan hoşlanmayacağı için o şekilde davranmamayı seçeriz. Mümkün olduğu kadar hayır dememeye, gerekirse kendimize vakit ayırmamaya, kendi isteklerimizi hep arka plana atmak zorunda kalırız. Karşımızdakilerin davranışları bize yanlış da gelse, kırılıp üzülsek de onları kaybetmemek pahasına alttan alır, bir şey olmamış gibi davranırız. Yüzleşmek ve dürüst davranmak zorlaştığı için, olan biteni içimize atar, biriktirir, böylece ya kendimize zarar vermeye ya da olur olmadık kişilerden bu birikmiş stresi çıkartmaya başlarız. Bütün bunlar hem kendimize olan inancımızı zedeler hem de gelecekte olmak istediğimiz kişiden bizi uzaklaştırır.
Bizdeki bu reddedilme, istenmeme korkusu belirgin olduğunda, çeşitli kişiler tarafından istismar edilir. Kendine güvenen insanlar daha çok kabul görürken, kendimize güvenmediğimiz hissedildiğinde reddedilme ihtimalimiz de artar. Özellikle bazı kişiler, insanların güvensizliklerinden beslenirler. Reddedilme korkusunu yoğun olarak taşıyanlar, bu tarz kişiler tarafından manipüle edilmeye açıktırlar. Bu manipülasyon ustaları, diğerlerinin korkularını hissettiklerinde, önce bu kişilerin güvenlerini kazanmak ve kendilerine bağlamak için tatlı, cana yakın bir yaklaşım sergilerler. Yeterli güveni ve alışkanlığı sağladıktan sonra da her an yüzüstü bırakıp gidebilirmiş gibi davranarak her istediklerini yaptırmaya başlarlar. Aslında siz ne yaparsanız yapın, alacaklarını aldıktan sonra bırakıp gideceklerdir.
Bazen de çok derin reddedilme korkusu taşıyan kişiler, kendilerini gerçekten önemseyen insanlara karşı itici tavırlar takınabilirler. Reddedilmek, istenmemek, kabul görmemek hisleri zihinlerinde o kadar yer etmiştir ki, ne yaparlarsa yapsınlar doğru düzgün olmayacağından (içlerinden) emindirler. Bu inançları yüzden davranışları tutarsız, kontrolcü ve herkesi kırıp döken bir hal alır. Kendilerine gerçekten sevgi ve anlayış ile yaklaşanları korkuyla reddederler veya kendilerine ilgi gösteren herkese bir anda aşırı derecede kafayı takarlar. Kırıcı hallerine, saplantılarına, kaprislerine ve agresif davranışlarına daha fazla dayanamayan en yakınları bile bir süre sonra uzaklaşacaklar ve bu kişilere korkularını yaşatacaklardır.
Başta da dediğimiz gibi, bu hemen hemen herkesin yaşadığı bir sorundur ve kendimiz olabilmek için başa çıkmamız bizim için faydalı olur. Hele ki çeşitli travmalarımızdan dolayı derin bir reddedilme korkusuna sahipsek ve bununla başa çıkamıyorsak, mutlaka bu sorunun üzerine eğilmemiz ve kendimizi tedavi sürecine girmemiz gerekmektedir.
Elif Namlı