Programlama dilleri nedir sorusuna cevabımız, günlük yaşantımızda sürekli karşımıza çıkan bilgisayar programlarının arka yüzüdür. Biz ne kadar kullandığımız programı basit olarak görsekte o programın arkasında büyük bir emek yatıyor.
Programlama dili insanların bilgisayara komut vermesini sağlayan sembol, karakter vb. dir.
Programlama dillerinin tarihi şöyledir;
- 1940 – 1950 arası Makine dili
- 1950’li yıllardan itibaren Assembly dili
- 1960’lı yıllardan itibaren Yüksek seviyeli diller
- 1970’li yıllardan itibaren Çok yüksek seviyeli diller
- 1980’li yıllardan itibaren Yapay zekaya yönelik programlama dilleri
Şimdi ise sırasıyla bu listeyi açıklayalım;
Makine Dilleri
Düşük seviyeli dillerdir. Programala dillerinin annesi tabii ricayitse babasıdır. 1-0′ lardan oluşur. O zamanlar makineler periyodik şekilde 1-0′ larla kodlanırdı.
Assembly Dilleri
Makine dillerinden sonra geliştirilen dildir. Geliştirilmeye başlanmasına Grace Hopper öncülük etmiştir. Assembly dilinde makine dilinde kullanılan 1-0′ lar yerine semboller kullanılmaya başlanmıştır. Böylece akılda kolay tutulur kodlar ortaya çıkmıştır. Assembly günümüzde hala kullanulmaktadır. Çünkü çok hızlı çalışır.
Yüksek Seviyeli Diller
C , C++(C Plus) , C#(C Sharp) Yüksek seviyeli dil: Fortran, Basic,Pascal,Cobol
Öğrenilmesi kolay dil kuşağıdır. Programlar daha kolay yazılır. Ama bir derleyici tarafından derlenerek makine koduna çevirilir.
Çok Yüksek Seviyeli Diller
Dbase,Clipper,VBasic,Paradox,Access,FileMaker
Programlama işini kolaylaştıran dil kuşağıdır. Bu dilde amaç bilgisayara bir şeyin nasıl yapılacağını değil, ne yapacağını ifade etmektir. Kullanımı hoş ve daha iyi sonuçlar veren prgramlama dildir.
Yapay Zeka Dilleri
Yapay zeka programlaması aslında bütün dillerle yapılabilir. Bu programcının kalitesine bağlıdır. Ama yapay zekayı programlamayı kolaykaştıran diller vardır bunlar ise;CLIPS, Constraint, Declarative, Functional, Gödel, LISP, Logic-based, Mercury, Miranda, Oz,Pop-11,Prolog,R,SAIL,Scheme,Smalltalk,Squeak’ dır.