1. Ana Sayfa
  2. İnternet

İnternet Adresleri Nelerdir?

İnternet Adresleri Nelerdir?
0

Tüm internet adresleri yani alan adları aynı formülü izlemez ve .com alan adları, tüm global web sitelerinin %46,5’ini oluştururken, .org ve .net gibi diğer alan adı türleri için hala çok yer bırakır. Genel olarak, en yaygın alan adı türleri şunları içerir:

TLD: Üst Düzey Alanlar

Üst düzey bir alan tam olarak göründüğü gibidir: İnternetin alan adı sisteminin en üst düzeyindeki bir alan adı türü. Binden fazla TLD var ancak en yaygın olanları .com, .org, .net ve .edu’dur.

TLD’lerin resmi listesi IANA adında bir kuruluş tarafından düzenlenmektedir ve buradan görülebilir. Bu kuruluş, üst düzey alanların detaylarının, ileriki bölümlerde konuşacağımız ccTLD ve gTLD’leri de içerdiğini belirtiyor.

ccTLD: Ülke Kodu Üst Düzey Etki Alanları

ccTLD’ler sadece 2 harf belirtir ve Amerika’ya .us, Japonya’ya .jp olacak şekilde internasyonal harflerle gösterilir. Çoğunlukla bilinen alanlara yönelik web sitesi yapan firmalar bunlara yer verir ve kullanıcılara doğru yere ulaştıklarını bildirmenin iyi bir yolu olabilir.

gTLD: Genel Üst Düzey Alan Adı

Bir gTLD, temelde bir ülke koduna bağlı olmayan üst düzey bir alandır. Birçok gTLD, eğitim kurumlarını hedefleyen .edu gibi belirli bir kullanım senaryosuna yöneliktir. Aynı zamanda genel üst düzey alan adını oluştururken bir koşulu sağlamanız gerekmez, bu nedenle bir .com alan adı ticari amaçlar için kullanılmayabilir.

Diğer gTLD örnekleri arasında, başlangıçta internet servis sağlayıcıları (İSS’ler) için tasarlanmış ancak şu anda daha yaygın olarak kullanılan .mil (askeri), .gov (hükümet), .org (kar amacı olmayan organizasyonlar) ve .net yer alır.

Diğer Alan Adı Türleri

Yukarıda belirtilen alan adı kategorileri en sık rastlansa da, karşılaşabileceğiniz başka varyasyonlar da vardır.

İkinci Düzey Alanlar

Muhtemelen bu uzantılara aşinasınızdır. Direkt olarak TLD’nin alt katı gibi yer alan bir bölüm söz konusudur. Bu konuda çok teknik olmayacağız çünkü özellikle ülke kodları söz konusu olduğunda örneklerle göstermek daha kolay.

Örneğin, İngiliz şirketleri bazen .com yerine .co.uk kullanır ve ikinci düzey bir alanın mükemmel bir örneğidir. İkinci düzey bir başka alan da, devlet kurumları tarafından sıklıkla kullanılan .gov.uk ve akademik kurumlar ve üniversiteler tarafından kullanılan .ac.uk’tur.

Alt Alanlar

Alt alanlar yararlıdır, çünkü web yöneticilerinin siteleri içinde bölüm oluşturmak için ek bir alan adı satın almasını gerektirmezler. İnternet üzerinde bunun yerine, sunucudaki belirli bir dizine etkili bir şekilde işaret eden bir alt alan adı oluşturabilirler. Bu, ana sitelerden ayrı olarak promosyon sayfaları ve farklı internet veri çeşitleri için çok yararlı olabilir.

Örneğin, Facebook, Facebook API’sını kullanmak isteyen web ve uygulama geliştiricilerine özel bilgiler sağlamak için developers.facebook.com’u kullanır. Bir başka harika örnek de support.google.com

Ücretsiz Alan Adları

WordPress.com, Squarespace veya Weebly web tasarım araçlarında olanlara benzer şekilde alabileceğiniz ücretsiz alan adları da vardır.

Bunlar, kişisel alan adınızda web sitesinin adını kullandıkları için alt alan adlarına benzer. Örneğin, businessbooks.com yerine businessbooks.wordpress.com veya businessbooks.squarespace.com olur.

Ücretsiz alanlar, uzun vadeli iş hedefleri için veya kendi özel adınız olsun diyorsanız uygun olmayacaktır. Biraz para ödemenizi ve kendi alan adınızı almanızı öneririz.

Yazar Hakkında

TeknoBird'in kurucusu, teknoloji ve yazılım hakkında insanlara yararlı makaleler yazar.

Yorum Yap