Ham bal nedir sorusunun yanıtı doğal bal satın almak isteyenler için oldukça önemlidir. İşte ham balı diğer ballardan ayırmanıza yardımcı olacak bilgiler!
Ham Bal Nedir Faydaları Nelerdir?
Balın en doğal haline ham bal denir. Ham bal herhangi bir işlemden geçmemiş bal demektir. Halk arasında ham bal için çiğ bal ifadesi de kullanılmaktadır.
Isıl işlem görmüş, polenleri alınmış veya filtreden geçirilmiş ballar ham kabul edilmez. Uzmanlar balın şifalı özelliklerinden faydalanmak isteyen kişilerin ham bal tüketmeleri gerektiğini ifade etmektedir.
1-Organik Ham Bal Nedir?
Ham bal sıklıkla organik bal ile karıştırılmaktadır. Ham balın organik bal ile aynı şey olmadığını belirtmekte fayda var. Organik bal organik hayvancılık standartlarını karşılayan arıların üretimi ile gerçekleşirken ham balın pastörize edilmesi veya işlenmesi tamamen yasaktır.
2-BEEO Ham Bal Nedir?
BEE’O 2013 yılından itibaren bal üretimini kovandan sofraya kadar takip eden bir AR-GE şirketidir. BEE’O ham bal ise doğal yollarla beslenmek isteyenler için doğal balın yine doğal ve sürdürülebilir gıdalarla bir araya getirilerek üretildiği halidir.
3- Ham Çam Balı Nedir?
Ham çam balı, özellikle ülkemizin Ege Bölgesi’nde bulunan çam ormanlarında arılar tarafından üretilen ve hiçbir işlemden geçmeyen doğal bal türüdür.
4-Petek Bal Ham Bal Mıdır? Süzme Bal Ham Bal Olur Mu?
Halk arasında ham balın sadece petek şeklinde olabileceği ve süzme balların ham biçimde kalamayacağı söylenmektedir. Bu kesinlikle yanlış bir yargıdır. Eğer süzme bal elde edilirken sadece süzme işlemi yapılırsa ve ısıtma işlemi yapılmazsa elde edilen bal, ham baldır ve gönül rahatlığı ile tüketilebilir.
Süzme bal elde edilirken balın içinde bir miktar bal mumu ve polen de bulunmalıdır. Bu iki içerik balın lezzetini artırır. Ayrıca polenli ve mumlu bal diğer ballara göre daha zengin içeriklidir. Tabi kastettiğimiz şey yapay bal mumu değil arının bizzat ördüğü doğal mumdur.
Süzme bal elde edilirken arı poleni ve bal mumunu filtre ile almak doğru değildir. Bir ürünün ham bal kabul edilmesi için balın içinde bu iki unsur mutlaka bulunmalıdır.
Ham Bal Nedir? Ham Balın İçeriğinde Neler Var?
Ham bal en zengin içerikli gıdalardan biridir. Herhangi bir işlemden geçmeyen ham balın içeriğinde şunlar bulunmaktadır:
B vitaminleri (B1,B2, B3, B5, B6), C vitamini, Demir, Fosfat, Sodyum, Potasyum, Magnezyum
Sıralanan bu bileşenler insan sağlığı için son derece faydalıdır. Ancak bal işlemden geçtiğinde bu faydalı bileşenlerin çoğundan mahrum kalmaktadır.
En Çok Bilinen Ham Bal Faydaları Nelerdir?
Uzmanlar ham balın faydalarını şöyle sıralamaktadır:
- Anti bakteriyel özelliğe sahiptir. Enfeksiyon oluşumunu önler.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir. Hastalıklara yakalanmayı engeller, hasta düşmüş kişilerin ise daha hızlı iyileşmelerine yardımcı olur.
- Kan dolaşımını düzenler.
- Mide problemlerinin düzelmesine yardımcı olur.
- Cilt sağlığını korur. Yaşlanma etkilerini en aza indirir.
- Doğal enerji kaynağıdır. Vücuda zindelik verir. Yorgunluk ve halsizliğin giderilmesini sağlar.
Balın ifade edilen bu özelliklerinden fayda görmek isteyen kişilerin ham bal tüketmeye özen göstermeleri büyük önem taşımaktadır.
Ham Bal Nasıl Anlaşılır? Ham Bal Zararları Var Mı?
Doğal bal bir müddet kaldıktan sonra kristalleşir. Halk arasında kristalleşen balın bozuk olduğuna dair bir inanış vardır. Ancak bu doğru değildir. Doğal bal kristalleşir. Kristalleşen bal doğal özelliklerini hala korumaktadır ve gönül rahatlığı ile tüketilebilir.
Isıl işlemden geçen ballar ise uzun süre geçmesine rağmen kristalleşmez ve görüntü itibariyle ilk günkü gibi kalır. Bu durum yanıltıcıdır. Esasında bal faydalı özelliklerin çoğunu yitirmiştir. Görüntü olarak ortada bal vardır fakat içerik olarak tüketilen gıda artık tam manasıyla bal değildir.
Ham balın çok küçük yaşlardaki çocuklarda yen etkileri olabilmektedir. Yetişkinlerde ise nadiren görülen yan etkileri olmaktadır.
Ham Bal Nasıl Tüketilir? Ham Bal Ne Kadar Yenmeli?
Ham bal nedir sorusunun yanı sıra ham balın tüketilme biçimi de mark konusu olmaktadır. Balın içinde vitaminler, enzimler, fenolik ve flavonoid birleşenler bulunur. Bunlar insan sağlığı için büyük önem taşımaktadır. Ancak bal işlemden geçince bu faydalı unsurları kaybeder. Bu nedenle baldan en üst seviyede fayda görmek isteyen kişiler ham bal tüketmelidir.
Ham balı 5 yaşından büyük çocuklar günde yarım tatlı kaşığı, yetişkinler ise 1-2 tatlı kaşığı miktarında tüketmelidir.
Pastörizasyon Nedir, Nasıl Yapılır?
Gıda maddelerine 60 ile 100 derece arasında ısı uygulandığında pastörizasyon işlemi yapılmış olur. Bu işlemin yapılma sebebi balın raf ömrünü uzatmaktır. Pastörizasyona uğramış ballar aylarca raflarda müşteri bekleyebilir.
Ham Bal Nedir? Ham Bal Fiyatları Ne Kadar?
Ham bal organik baldan bile daha sağlıklı bir gıda olarak fiyat aralığı biraz yüksek bir üründür. Ham balın yarım kilosu 2.000 TL’ye kadar çıkabilmektedir.