Teknolojinin gelişmesi ve neredeyse tüm işlemlerin dijitale geçmesiyle birlikte fatura ve irsaliye uygulamaları da artık geleneksel kağıtlar yerine e-irsaliye aracılığı ile gerçekleştiriliyor. Kağıt irsaliyelerin aksine birçok kolaylığı ve avantajı beraberinde getiren e irsaliye belirli şartlar kapsamında zorunlu hale getirilmiştir. Peki e-irsaliye nedir? ve kimlere zorunludur?
Kağıt irsaliyenin yerine geçen ancak dijital ortamda hazırlanan belgeler, e-irsaliye nedir sorusuna cevap olarak verilebilir. Sevk ve taşıma irsaliyesi olarak ikiye ayrılan bu belgeler, dijital ortamda hazırlanabilmekte ve yine online olarak karşı tarafa ulaştırılabilmektedir. Bununla birlikte e irsaliye belirli şartlar kapsamında zorunlu tutulan bir uygulamadır. GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) tarafından yapılan son düzenlemeye göre hesap dönemlerindeki brüt hasılatı 10 milyon olan mükelleflerin e-irsaliyeye geçme zorunluluğu bulunmaktadır.
E-İrsaliye Uygulaması
Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında uygulamaya giren e irsaliye özellikleri GİB tarafından belirlenmektedir. Kağıt irsaliye ile aynı geçerliliğe sahip olan ve uygulama noktasında herhangi bir fark bulunmayan e-irsaliyede en temel fark dijital olarak hazırlanması ve kağıt irsaliyenin aksine ek olarak üzerinde plaka ve şoför kimlik bilgilerinin de yer almasıdır. Daha detaylı ele almak gerekirse e irsaliye üzerinde bulunması gereken bilgiler;
- İrsaliyeyi düzenleyen şirket bilgileri ( şirket adı, adresi, ticari unvan vb. bilgiler)
- Alıcıya ait bilgiler ( alıcı adı soyadı, adresi, ticari unvanı ve hesap numarası vb. bilgiler)
- Taşınan malın türü, miktarı vb. bilgiler
- Fiili sevk tarihi ve saat, dakika olarak zamanı yer alır.
Neden E-İrsaliye?
Bilindiği üzere internetin hayatımıza girmesiyle birlikte artık her alanda emekten ve zamandan tasarruf sağlanmaktadır. Bu tasarruf sayesinde asıl odağın yapılacak işe kaydırılması, iş verimliliğini artıran bir unsurdur. Birçok işlemde olduğu gibi fatura ve irsaliye işlemlerinde de kağıt uygulamalarının yerine dijital çözümlere geçmek, birçok avantajı beraberinde getiriyor. Detaylı şekilde ele almak gerekirse e irsaliye avantajları nelerdir? neden e irsaliye kullanmaya başlamalısınız?;
- Dijital ortamda hazırlanması sayesinde tek tıkla gönderim sağlanabilir.
- Dijital olması sayesinde irsaliye artık ürünle değil üründen önce karşı tarafa ulaştırılabilir.
- İrsaliyenin dijitale taşınması ile birlikte kağıt, matbaa, baskı gibi malzeme ve işlemler ile uğraşılmaz. Bu sayede zaman, enerji ve maddi yönden tasarruf sağlanır.
- Kağıt evrakların yerine dijitalde depolanan e irsaliyelerin kaybolma durumu söz konusu değildir.
Tüm bu avantajlardan yararlanmak ve işlemlerinizi kolaylaştırarak verim elde etmek için Uyumsoft farkıyla e irsaliye uygulamalarına geçiş yapabilirsiniz.
E-İrsaliye Zorunluluğu
Resmi gazetede yayımlanmasının ardından en sık araştırılan konulardan biri e irsaliye zorunluluğu olmaktadır. Kapsamı genişletilen mükellefler, aşağıdaki şartlar dahilinde e-irsaliyeye geçiş yapma zorunluluğuna tabi tutuluyor;
- Yıllık cirosu 10 milyon ve üzerinde olanlar
- Demir/çelik ile demir ve çelikten üretilmiş eşyaların ihracat ve ithalatını yapan mükelleflerin, herhangi bir şart aranmaksızın e-irsaliyeye geçmesi zorunludur.
- Maden ruhsat ve sertifikası alan mükelleflerin
- Şeker imalatı gerçekleştirenlerin
- Sebze/meyve toptan ticaretini yapanların
- Gübre takip sisteminde yer alanların e irsaliye sistemine geçiş yapma zorunluluğu bulunmaktadır.
UyumSoft İle E-İrsaliye İşlemleri
İş sürecinde yaşanan zaman, enerji ve maddi kayıpların önüne geçebilme noktasında e-irsaliye birçok kolaylık sağlamaktadır. Çağın gerekliliklerini yerine getirmek ve şirket işlemlerinde odağınızı kaybetmeden iş veriminizi artırmak adına UyumSoft ile e irsaliye uygulamasına geçiş yapabilirsiniz. Kağıt irsaliye ile aynı geçerliliğe sahip bu elektronik belgeler ile işlerin aksaması ya da belge kaybolması risklerini ortadan kaldırabilmeniz mümkündür. Detaylar ve e irsaliye geçiş işlemini başlatmak için UyumSoft web adresini ziyaret edebilir, firmamız ile iletişime geçebilirsiniz.