1. Anasayfa
  2. SEO

Doğru Anahtar Kelime Kullanımı: Sıralanan İçerik Oluşturmak

Doğru Anahtar Kelime Kullanımı: Sıralanan İçerik Oluşturmak
0

İçeriğinizde doğru anahtar kelimeleri kullanmak, sıralamada yer almak için yapmanız gereken temel şeylerden biridir. İçeriğinizdeki anahtar kelimeler temel olarak arama motoruna içeriğinizin gerçekte neyle ilgili olduğunu gösteren kelimeler ve terimlerdir. SE’nin yazınızın alaka düzeyini belirlemesine yardımcı olurlar, böylece ne tür sorguların (içerik) yeterli bir yanıt olduğunu bilirler.

İçeriğinizde anahtar kelimeler kullanmazsanız veya yanlış olanları kullanırsanız, içeriğiniz sıralamada en azından sizin istediğiniz şekilde olmaz. Doğru anahtar kelimeleri kullanırsanız ancak doğru şekilde kullanmazsanız, bu aynı zamanda sorun anlamına da gelebilir.

İçerikte anahtar kelimeler kullanmak tamamen hassas bir sanattır. Bu yazıda, SERP’lerde üst sıralarda yer alan şeyler yazabilmeniz için sizi buna alıştıracağız.

1. Doğru anahtar kelimeleri araştırın ve toplayın

Hangi anahtar kelimelerin “doğru” olduğunu belirlemek söz konusu olduğunda önemli olan yalnızca alaka düzeyi değildir. Başka bir deyişle, nişinizle alakalı bir anahtar kelimeyi seçip kullanmaya başlayamazsınız. Dikkat etmeniz gereken başka ince ayrıntılar da var.

Bu noktaya geçmeden önce kısa kuyruklu ve uzun kuyruklu anahtar kelimelerin neler olduğunu açıklamamızın gerekli olduğunu düşünüyoruz:

  • Kısa kuyruklu anahtar kelimeler: Kısa kuyruklu anahtar kelimeler bir veya iki kelimeden oluşan anahtar kelimelerdir. Bunlar internette oldukça fazla kullanılan popüler ve genel kelimelerdir. Örneğin, “SEO” veya “SEO nedir?” oldukça genel ve yaygın olan kısa kuyruklu bir anahtar kelimedir.
  • Uzun kuyruklu anahtar kelimeler: Uzun kuyruklu anahtar kelimeler daha spesifik ve kesin olan terimlerdir. Kısa kuyruklu anahtar kelimelerden daha uzundurlar ve en fazla 6 veya 7 kelime içerebilirler. Örneğin, “Bangladeş Dhaka’daki SEO uzmanı şirketler” anahtar kelimesi uzun kuyrukludur. Bu özel örnekte, belirli bir yere özgüdür.

Kısa kuyruklu anahtar kelimeler internette çokça aranır. Bu nedenle aranma hacimleri yüksektir. Arama hacmi yüksek olduğundan, bir web sitesinin onlar için sıralamaya girmesi çok kolay değildir.

Öte yandan, uzun kuyruklu anahtar kelimeler çok fazla aranmaz ve aranma hacmi düşüktür. En üst sıralarda yer almak için yarışan çok fazla site olmadığından, kolaylıkla sıralanabilirler.

Ana noktaya geri dönecek olursak, içeriğinizde kullanmak üzere anahtar kelimeler seçmek istediğinizde, sıralamaya girme yeteneğinize uygun olanları seçmelisiniz. Çok güçlü bir çevrimiçi varlığınız varsa ve web siteniz çok fazla otoriteye sahipse ve mükemmel içerik oluşturup iyileştirebilecek ve optimize edebilecek bir yazar/SEO uzmanlarından oluşan bir ekibiniz varsa, kısa kuyruklu anahtar kelimeleri tercih edebilirsiniz.

Bu uzun bir cümleydi.

Öte yandan siteniz yeniyse, bütçeniz düşükse ve ekibiniz sınırlıysa uzun kuyruklu anahtar kelimelere yönelmelisiniz. Bu şekilde, daha zorlu anahtar kelimelere geçmeden önce sitenizin otoritesini oluşturmak için bazı anahtar kelimelere göre sitenizi sıralamaya başlayabileceksiniz.

Hepsini bir araya getirdiğimizde içeriğiniz için anahtar kelimeler toplamanız ve aşağıdakileri aklınızda tutmanız gerektiğini söyleyebiliriz:

  • Anahtar kelimeler nişinizle alakalı olmalıdır
  • Anahtar kelimelerin eşleşebileceğiniz bir rekabeti olmalı
  • Anahtar kelimeler hedef kitlenizle uyumlu olmalıdır (örneğin, belirli bir coğrafi konumu hedeflemek vb.)

2. Odaklanılan anahtar kelime için %1 – %2 kullanım yüzdesine bağlı kalın

Yazdığınız her içerik parçası için, yani içeriği merkeze almanız gereken bir odak anahtar kelimesi vardır. Bu anahtar kelimeyi başlıkta, meta açıklamasında vb. öne çıkarmalısınız.

Bu ana anahtar kelime odak anahtar kelimesi olarak bilinir.

Yukarıda bahsettiğimiz yerler yani başlık ve açıklama dışında bu anahtar kelimeyi içeriğin kendisinde de kullanmanız gerekmektedir. %1 veya %2 yoğunlukta kullanmanız gerekiyor. Bu, ana anahtar kelimeyi her 100 veya 200 kelimede bir kullanmanız gerektiği anlamına gelir.

aşarsanız ve ana odak anahtar kelimesini her iki cümleye koymaya başlarsanız, anahtar kelime doldurma olarak bilinen bir şey yapmış olursunuz. Bu, arama motorlarının hoşlanmadığı bir siyah şapka tekniğidir ve bunu yapan bir sitenin sıralamasını düşürebilirler.

Bazen, ana odak anahtar kelimesini kaçınılmaz olarak tekrar tekrar kullanmak zorunda kalabileceğiniz bir dizi cümle yazmanız gerekebilir. Bu gibi durumlar, tekrarlama anahtar kelime doldurmaya neden olabileceğinden başınızı belaya sokabilir.

Bu tür örnekleri ele almanın etkili bir yolu, Editpad bir açıklama aracını kullanmaktır. Alışılmadık geliyor ama çok kullanışlı olabilir. Açıklama araçları, kendilerine verilen metni yeniden ifade etmek için yapılır.

Bunu, mevcut kelimeleri eşanlamlılarla değiştirerek ve bu kelimelerin sırasını vb. değiştirerek yaparlar. Odak noktası anahtar kelime açısından zengin bir paragraf veya pasajınız varsa, tekrarı biraz düzeltmek için onu çevrimiçi olarak başka kelimelerle ifade edebilirsiniz. Anahtar kelimenin tam terimleri araç tarafından uygun değiştirmelerle değiştirilecektir.

3. LSI anahtar kelimelerini bulun ve kullanın

LSI anahtar kelimeleri, ana odaklanılan anahtar kelimeden metinsel olarak farklı olan ancak onunla ilgili ve alakalı olan kelimelerdir.

Bu tür anahtar kelimeleri kullanmak, ana odak terimini aşırı derecede kullanmak zorunda kalmadan içeriğinizi anahtar kelime açısından zengin hale getirmenize yardımcı olabilir. Yukarıda bahsettiğimiz açıklamalı anlatım çözümü uygun olsa da her durumda pratik değildir.

LSI anahtar kelimelerinin neye benzediğine dair bir örnek:

Burası aslında onları bulabileceğiniz yerlerden biri, yani Google’daki arama sonuçlarının en altında.

Çözüm

Doğru anahtar kelimeleri doğru şekilde kullanmak, web siteniz için sıralamaya değer içerik oluşturmanıza yardımcı olabilir. Yapmanız gereken farklı şeyler arasında, içeriğinizi yazarken uygun anahtar kelimeleri (hacim açısından) doğru yoğunlukta kullanmanız gerekir.

Bir dahaki sefere içerik yazmanız gerektiğinde, bu ipuçlarına göz atmak için bu yazıya tekrar gelmeniz yeterli.

TeknoBird'in kurucusu, teknoloji ve yazılım hakkında insanlara yararlı makaleler yazar.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir