E-spor ile hiç tanışmadıysan emin ol tanışan birisini tanıyorsun. Bu sevgilin de olabilir, yakın bir arkadaşın da, kardeşin de.
Dünyayı etkisi altına alan video oyunları her gün biraz daha güçleniyor. Günümüzde espor, eSpor veya e-spor olarak adlandırılan bu eylemler pek çok tartışmaya da ev sahipliği yapıyor. TDK henüz bu konu ile ilgili net bir terim ortaya koymadığı için istediğin tabiri kullanabilirsin. Yani espor nasıl yazılır merak etmene hiç gerek yok.
Çağımızda her şey gibi video oyunları da biçim değiştiriyor. Yalnızca evlerde belli bir cihazda oynanan PAC-Man, Tank, Mortal Kombat oyunları yerini binlerce oyuna bıraktı bile.
Uzun yıllardır hayatımızda olan oyunlar, artık çok daha geniş bir alana yayılıyor. Bu değişimler başta biraz tuhaf gelse de zaman içerisinde varlığına ve şekline alışıyoruz.
eSpor Nedir Nasıl Oynanır?
Her geçen gün değişen yaşam koşulları farklılıkları ile de bizlere yeni deneyimler sunuyor. Özellikle teknolojinin günümüzde geldiği konum göz önünde bulundurulduğunda yeni bir dünyanın kapısı aralanıyor.
Değişen ve gelişen dünyada çoğu şey dijital ortamda gerçekleşiyor. Bankacılık işlemleri, alışverişler, bireysel sağlık ve daha fazlası. E peki tüm bunları elektronik ortamda yapabiliyorsak sporu neden yapamayalım?
E-spor da tam olarak burada spot lambalarını üzerine çekiyor. Küresel çapta oyuncuya ve takipçiye ulaşmayı başaran bu etkinliğin nasıl bir spora dönüştüğünü merak ediyor musunuz?
Espor nedir sorusu terimi sıklıkla duysak da azalmaz. En basit tabiri ile espor elektronik ortamda çoklu ve çevrimiçi olarak oynanan oyunlar olarak tanımlanabilir. Ancak işin katmanlarına indiğimizde aslında kocaman bir dünyaya giriş yapıyoruz.
Günümüzde revaçta olan bu spor dalının temelleri aslında atari oyunlarına dayanıyor. 1970’li yıllarda piyasaya sürülen ve zaman içerisinde kitleleri etkileyen atariler bu video oyunlarının atası sayılıyor.
Atari oyunlarının yaygın biçimde oynanması zaman içerisinde çok oyunculu seyirleri ve beraberinde turnuvaları getiriyor. Böylelikle aktif bir espor turnuvası başlıyor. Farklı oyun kategorilerinde oynanan oyunlar çeşitli ödüller ile de taçlanıyor. İlk dönemlerde Rolling Stone dergisi aboneliği için mücadele verilirken; günümüzde ödül sekiz haneli meblağları buluyor.
Tüm dünyayı kasıp kavuran e-spor nasıl oynanır, belli bir stratejisi var mı diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Aslına bakarsanız bu dünyaya katılmak oldukça kolay. Yalnızca bu işi amatör olarak mı yoksa profesyonel olarak mı idame ettireceğinize karar vermeniz gerekiyor.
Dünyada espor oyuncu sayısı milyonları aşıyor. Ancak bunların hepsi profesyonel olarak görülmüyor. Profesyonel e-spor lisansı sahibi kişilere günümüzde siberatlet (cyberathlete) deniyor. Bunun yanında isterseniz evinizde amatör olarak da oyunlara katılım sağlayabilirsiniz. Ama biz sorumuza dönelim; eSpor nasıl oynanır?
eSpor Nasıl Oynanır?
Espor dalları günümüzde geniş bir yelpazeye sahiptir. Oynanan oyunların çeşitliliği ve farklılıkları onları kategorize etmede oldukça önemlidir. Belki de bu faaliyetin cazip olması çeşitliliğidir. Ne dersin?
Dünya çapında yoğun ilgi gören bilgisayar oyunları genellikle genç kesimin dikkatini çekiyor. 16 ila 17 yaşlarında başlayan bu ilgi zaman içerisinde daha profesyonel bir hale bürünüyor. Hal böyle olunca çekişmeler de her zamankinden daha heyecanlı hale geliyor.
Elektronik sporun cazibesi her geçen gün biraz daha artıyor. Dolayısıyla da e-spor nasıl oynanır, nasıl kayıt olunur soruları peşi sıra geliyor.
Yapılan bu aktivitede önemli olan profesyonellik. Bunu belirtmekte fayda var. Ancak öte yandan daha amatör biçimde gerçekleştirilen turnuvalar da bulunuyor. Ancak bu işin temelinde adil bir oyun sürdürmek yatıyor.
Espor oynamak için gerekenler listesinin başında bir lisans gerekiyor. Özellikle bu dalda ilerlemek istiyorsan bu bir zorunluluk. Aynı zamanda en önemli unsur tüm oyuncuların yani siberatletlerin eşit koşullara sahip olması. Tüm yarışmacılar aynı koşullara sahip olmalı, hiçbir avantaj veya ayrıcalık olmamalıdır.
Turnuvaya katılım sağlayacak kişiler için belirlenen şartlar değişkenlik gösterebilir. Burada turnuva düzenleyicinin kararları daha da ön plana çıkıyor. Dolayısıyla öncelik turnuvaların detaylarını öğrenmek olduğunda işler çok daha hızlı ilerliyor.
E-Spor Kayıt
Sevdiği işi yaparak para kazanmayı kim istemez ki? Hele ki bu kazanç yolu bilgisayar oyunlarından geçiyorsa!
Sende bilgisayar ve video oyunlarına fazla meraklıysan belki de bu iş tam sana göredir, hiç düşündün mü? Espor günümüzde yaygın olarak takip edilen turnuvaları içerisinde barındırıyor. Çeşitli lokasyonlardan aynı oyuna bağlanan oyuncular oldukça heyecanlı bir mücadeleye giriyor. Sen de bu kişileri izlemek yerine izlenen olmak istiyorsan birkaç adımı takip etmek gerekiyor.
E-spor kayıt işlemleri ülkeden ülkeye göre farklılık gösterebilir. Ancak Türkiye’de takip edilen adımlar ile kayıt olmak oldukça kolay. Kim bilir belki de çok bilinen bir takımın yeni oyuncusu sensin!
Espor Kayıt İçin Neler Gerekiyor?
eSpor kayıt işlemleri için toplanması gereken birkaç evrak bulunuyor. Öncelik bu bilgi ve belgelerin toplanması. Ardından ilgili kurum ve kuruluş ziyaretleri ile kaydını tamamlıyorsun.
- T.C. kimlik numarası beyanı; Kimlik fotokopisini çektir ve altına “İlgili kimlik tarafıma aittir.” yaz ve imzala.
- 2 adet vesikalık fotoğraf
- Sağlık raporu; ilgili kurumlardan “Dijital Oyun Lisansı” için sağlık raporu aldığını söylemen gerekiyor. Kayıtlı olduğun aile sağlık merkezinden bu raporu alabilirsin.
- Doldurulmuş tescil fişi; İlgili ilçeye bağlı Gençlik ve Spor Bakanlığı sitesinden tescil fişini yazdır ve ilgili alanları doldur.
İstenen belgeleri topladıktan yaşadığın bölgedeki Gençlik ve Spor Bakanlığı Müdürlüğü’ne başvurunu yapabilirsin. İşlemler tamamlandığında ise artık lisanslı bir siberatlet olabilirsin!
eSpor Hangi Oyunlar Var?
E-spor oyunları özellikle oyunseverler için müthiş seçeneklerden oluşuyor. Farklı tarzlara ve zevklere hitap eden oyunlar yüz binlerce izleyici ve oyuncuya ulaşıyor.
Elektronik ortamda çevrimiçi olarak oynanan oyunlar çeşitli kategorilere sahip. Savaş, strateji oyunları tabii ilk sırada yerini alıyor. Özellikle çoklu oyuncu seçeneği sunan oyunlar hem oyuncuya hem de izleyiciye büyük keyif veriyor.
Oynanan oyunlar bir turnuvaya dönüşmese de espor olarak görülüyor. Dolayısıyla yalnızca bilgisayarından değil; telefonundan da oynadığın pek çok oyun bu standarda dahil olarak görülüyor.
- PUBG
- Dota
- League of Legends
- Knight Online
- Counter
- Valorant
- Call of Duty
- FIFA
- Street Fighter
Sıralanan oyunlar ve benzerleri dijital ortamda yoğun bir ilgi görüyor. Dolayısıyla oyunların ve oyuncuların sayısı da her geçen gün artıyor.
Espor Spor Mudur?
Espor bir iş midir ya da spor mudur kafaları çok karıştırıyor. Aslında bu olaya hangi açıdan baktığınıza göre değişiyor.
Bir kesim insana göre saatler boyunca bilgisayar başında oyun oynamak bir spor değil. Çünkü spor bedenen bir faaliyet gösterip efor sarf etmek anlamına geliyor. Dolayısıyla fiziksel bir eylem olmadan spor da olmaz deniliyor.
Aynı şekilde espor spor mu sorusuna evet diyenler de çoğunlukta. Bu kişilere göre de hız, zeka ve strateji gerektiren bu oyunlar ciddi bir efor istiyor. Dolayısıyla oyuncuların farklı yeteneklerini geliştirmek için de çeşitli antrenmanlar yapmaları gerekiyor. Bir nevi satranç gibi bu eylemleri de spor olarak görüyorlar. (Satrancı spor dalı olarak görmediğimden değil tabii.) ayrıca Uluslararası Spor Federasyonu tarafından bu dalın spor olarak görüldüğünü de belirtelim.
Espor bir meslek mi sorusuna gelecek olursak, bu soru da bakış açına göre değişiyor. Senin için meslek para kazanmak mı, sevdiğin şeyi yapmak mı? Bu sorunun yanıtını da sana bırakıyorum.