1. Anasayfa
  2. Rehber

Evinizin Ahşap Yüzeylerini Koruyun! Ahşap Boyama Nasıl Yapılır?

Evinizin Ahşap Yüzeylerini Koruyun! Ahşap Boyama Nasıl Yapılır?
0

Ahşap boyama, evinizin ahşap yüzeylerinin daha temiz ve şık görünmesinin yanında koruyucu özelliğiyle daha uzun ömürlü olmasını sağlar. Kapı, pencere, tavan, mutfak dolapları gibi iç yüzeyler de kullanılan ahşap boyaları; pergola, panjur, saçaklar ve dış kaplama gibi dış yüzeyler için de koruyuculuk ve sıklık katar.

Evinizin tüm ahşap yüzeylerini boyamak mı istiyorsunuz? O zaman ahşap boyaları, ahşap boya malzemeleri ve ahşap boyama teknikleri gibi önemli noktalar hakkında daha fazla bilgi edinmeniz gerekir. Bu önemli bilgilere ise burada, okumaya devam ederek sahip olabilirsiniz.

Ahşap Boya Malzemeleri Nelerdir?

Evinizdeki ahşap mobilyaların renginden mi, sıkıldınız? O zaman ahşap boya malzemeleri temin ederek, evinizin tüm mobilyalarını zevkinize göre dekore edebilirsiniz. Malzemeler şunlardır;

Ahşap Boya Malzemeleri Nelerdir?

  • Akrilik boya (Plastik madde karışımlı bu boya ile sadece ahşapları değil, evinizin her alanını boyayabilirsiniz)
  • Yağlı boya
  • Sentetik boya
  • Tiner
  • Vernik
  • Parmak Rulo
  • Fırça
  • Zımpara
  • Rasva
  • Ahşap macunu

Ahşap Yüzeyler Boyanmazsa Ne Olur?

Ahşap boyama, evinizi sadece şık göstermez. Aynı zamanda koruyucu özelliği ile kurtlanma ve çürüme gibi sorunların önlenmesi için de gereklidir. Özellikle soğuk, nem ve yağmur gören ahşapların bakımı yapılmadığında hızlı çürüme ve kurtlanma oluşur.

Yaşam alanınızda pergole, saçaklar ve ahşap dış kaplama yüzeyler varsa, mutlaka iki yılda bir en az koruyucu vernik ile boyayınız. En azından artan işçilik ve malzeme fiyatları size büyük bir maliyete neden olmasın.

Ahşap Boyama Teknikleri Nelerdir?

Ahşap Boyama Teknikleri Nelerdir?

Ahşap boyama teknikleri ile sorunsuz bir şekilde ahşap yüzeyleri boyayınız. Yaşam alanlarında bulunan ahşaplar ham ise, zımpara yaptıktan sonra bir astar ve ardından 2 kat boya uygulayın ( Her kat boyayı 6-8 saat arayla uygulayın). Eğer ahşap yüzeyler önceden boyanmış ve çürümüş ise şu adımlar doğrultusunda hareket ediniz.

  1. Boyası kabarmış ya da çürümüş yüzeyleri rasva ile temizleyin. Üzerindeki tozu ve kiri alın.
  2. Temizleme adımından sonra ince ağızlı raspa ile dolgu macununu, çürümüş ve kabarma esnasında oluşan çukurlara doldurunuz ve 4-5 saat kurumasını bekleyiniz.
  3. Dolgu macunu adımından sonra zımpara uygulayın ve ardından ince macun ile ince bir kat daha uygulayın ve kuruduktan sonra tekrar ince dişli bir zımpara kullanın.
  4. Daha sonra yüzeye bir kat astar uygulayın. 6-8 saat bekledikten sonra, tekrardan yüzeyi inceleyin. Çatlak falan varsa yüzeye tekrar bir son rötuş macunu çekın.
  5. Birinci Astar uygulamasından sonra çatlak falan yoksa, macun olan bölgelere ikinci kat astar uygulayın.
  6. Astar işlemi bittikten sonra, seçmiş olduğunuz boya çeşidini ve rengini hazırlayarak, bir kat boya uygulayın.
  7. Birinci kat boya uygulamasını enine yaptıysanız, ikinci kat boya uygulamasını boyuna uygulayın. Bu yüzeyin daha sağlıklı görünmesini sağlar.
  8. ikinci kat ile yüzeyiniz istediğiniz gibi göründüyse, fırça ve parmak rulosunu tiner ile temizleyiniz.

Ahşap Boya Malzemeleri Fiyatları

Ahşap boya malzemeleri fiyatları, malzemenin çeşidine ve kalitesine göre değişir. Ayrıca yüzeyi üç yıl koruyan boyalar ile 5 yıl koruyan boyalar arasında fiyat farkının bulunması normaldir. Fakat siz, ahşap yüzeyler için boya malzemesi alırken;

  • Boyanın çeşidine
  • Boyanın markasına
  • Boyanın ebatına
  • Boyanın kullanım alanlarına
  • Boyanın özellikleri gibi ince detayları gözden kaçırmamak gerekir. Çünkü bazen, ahşap yüzey için sentetik boya gerekirken, gidip de yağlı boya almayın. Bu hem zaman kaybına hem de malzemeyi boşuna almanıza neden olur.

Sonuç olarak, ahşap boyama boyası ile evinizde bulunan her ahşabın rengini değiştirebilir ve kendi zevkinizi yaratabilirsiniz. Malzeme alma ve uygulama işlemi için yukarıda yer alan bilgiler sizin için yeterli olacaktır.

Ürün pazarlama ve sosyal medya danışmanlığı yapan bir yazarım.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir