Microsoft, gelecekte yapay zekâ sayesinde herkesin lider olabileceğine inanıyor. Şirket, özellikle “sınır firmaları” adı verilen yeni bir iş modeli geliştirilerek insanların çeşitli görevleri yerine getiren otonom yapay zekâ ajanlarını yöneteceği bir gelecek öngörüyor.
Microsoft İcra Direktörü Jared Spataro, blog yazısında,
“İş gücünde yapay zekâ ajanlarının rolü arttıkça, yeni liderler ‘patron ajanlar’ ortaya çıkacak. Bu liderler ajanlar yaratacak, onlara görevler verecek ve onları yönetecek. İnsanlar, bir startup’ın CEO’su gibi düşünmek zorunda kalacak,” ifadelerini kullandı.
Microsoft, OpenAI‘ın, yani ChatGPT‘nin geliştiricisinin en önemli ortaklarından biri olarak, önümüzdeki beş yıl içinde lider olmayı hedefleyen her şirketin bu yeni iş modeline geçeceğini öngörüyor. Bu süre zarfında yapay zekâ ajanları, günümüzdekilerden “çok farklı” olacak. Bu ajanlar, “isteğe bağlı zeka” konsepti temel alınarak tasarlanacak ve böylece daha fonksiyonel ve bağımsız hale gelecek.
Yapay zekâ patronlarının ortaya çıkışı üç aşamada gerçekleşecek: İlk olarak her çalışan bir yapay zekâ asistanı edinecek. Ardından bu ajanlar, ekiplerin bir parçası olacak ve belirli görevleri yerine getirecek. Son aşamada ise insanlar, karmaşık süreçleri bu ajanlara devredip yalnızca gerektiğinde denetim yapacak.
Örneğin, Microsoft, tedarik zincirindeki bir çalışan rolünü ele alıyor: Yapay zekâ ajanları tüm lojistiği yönetecek, insanlar ise sistemi yönetip tedarikçilerle iletişim kuracak.
Şirket ayrıca yapay zekânın iş gücü için büyük bir tehdit oluşturmadığını düşünüyor. Aksine, yapay zekâ çalışanları rutin işlerden kurtararak verimliliği artıracak ve bu da ekonomik etkinliğin en önemli göstergelerinden biri olacak.