Trojan yani “Truva Atı”, aslında ben onlara “Asalak Programlar” diyorum “bit” “pire” “kene” gibi… Tarihteki Truva atının hikayesini bilirsiniz. Aynı mantıkla bugünkü trojan diye adlandırdığımız yasadışı kötü yazılımları yazan saldırganlar yani Black Hat Hacker’lar (siyah şapkalı hacker) sistemlere girip şifrelere, kişisel belgelere, ekran görüntülerine, ses ve web kamerası görüntülerine gizlice ulaşmak için bu zararlı virüsleri kullanırlar. Bir trojan bilgisayar sisteminde çalıştırıldıktan sonra arka planda, kullanıcıya çaktırmadan çalışarak sistem üzerinden bilgi toplamayı amaçlar. Şimdi sizlere trojen saldırılarının belirtileri‘ni liste şeklinde açıklayacağım.
Trojan Saldırılarının Belirtileri Nelerdir?
Trojanlar her ne kadar sessiz ve arka planda gizlice çalışmayı amaçlayan kötü yazılımlar olsa da bazıları kendilerini aşağıdaki gibi belli edebilir:
- CD-Rom’un kendi kendine açılıp kapanması yada kilitlenmesi (açılmaması)
- Ekran görüntüsünün sağa sola kayması
- İnternet tarayıcınızın otomatik olarak, sizin isteğiniz dışında bir sayfayı pop pencerede yada yeni sayfada açması. (Genellikle cinsel içerikli, pornağrafik sayfalar açılır yada sahte bir anti virüs proğramı tanıtan bir sayfa açılır)
- Arka plan ve ekran koruyucu ayarlarının değişmesi yada windows renk ayarlarının kendi kendine değişmesi.
- Farenin sağ sol tuşlarının ters çalışması
- Hoparlörden belli aralıklarda bir linke tıklıyormuş gibi “tık” “tik” seslerinin gelmesi
- Windows başlat menüsünün görünmemesi yada yerinin değişmesi
- CTRL + ALT + DEL yani görev yöneticisinin açılmaması yada açma komutu verildiğinde hata vermesi.(Genellikle trojan bulaşan tüm bilgisayarlarda bu olur)
- Sistemi yeniden başlatırken başkalarının da oturum açtığı bilgisinin çıkması
- Çalıştır > “regedit” komutunun çalışmaması. (Yani kayıt defterinin devre dışı kalması)
Trojan bulaşan bir bilgisayarda meydana gelebilecek tüm anormallikleri sıraladım ilerleyen yazılarımda alınması gereken önlemlere değineceğim “trojan”siz günler dileği ile…