1. Anasayfa
  2. Rehber

0x80080005 Hatası Windows 10’da Nasıl Düzeltilir?

0x80080005 Hatası Windows 10’da Nasıl Düzeltilir?
0

0x80080005, Windows Update aracılığıyla bir güncelleme yüklerken oluşan bir hatadır. Bu hata, Windows 10 kullanıcıları arasında oldukça eski bir sorundur, ancak geliştiricilerin son güncellemelerinden sonra tekrar görünmeye başlamıştır.

Bazı kullanıcılar, işletim sistemleri için Creators Update’i yüklerken “güncelleştirmeleri yüklerken bazı sorunlar oluştu 0x80080005 hatası ile karşılaştı. Bununla birlikte, bu tür sorunlarla uğraşırken, 2015 ve 2016’dakiyle aynı çözüm yöntemlerini uygulayacağız. Bu rehberimiz’de çözüm yöntemlerini ele alacağız.

0x80080005 Hatasını Çözme Yöntemleri

Windows update bölümünde karşılaşılan 0x80080005 hatasının çözüm yolları aşağıda ana başlıklar halinde verilmiştir.

Virüsten koruma yazılımını devre dışı bırakma

Antivirüsler, kullanıcının sistemine yapılan saldırıları savmak için tasarlanmış olsalar da, genellikle kendileri sorun çıkaran yazılımlar haline gelirler. Bilgisayarınızdaki virüsten koruma yazılımını devre dışı bırakın ve ardından Windows’u yeniden güncellemeyi deneyin. Sorunun arkasındaki neden antivirüs programı olabilir. Güncelleme onaylanırsa, farklı bir virüsten koruma yazılımı kullanmayı deneyin veya Windows Defender’in antivirüs sistemini kullanın.

Dosya sistemi bozulmasını kontrol etme ve onarma

Windows dosya sisteminiz bilgisayarınızda hasar görmüşse, bu, Windows Update’te 0x80080005 hatası şeklinde bir soruna yol açabilir. Aslında, bu hata dosya sistemi bozulmasının yalnızca bir belirtisi olabilir. Bu durumda, hasarı bulmanıza ve düzeltmenize yardımcı olacak birkaç sistem yardımcı programını çalıştırmanız önerilir bunlar – SFC ve DISM’dir.

  • Komut CMD İstemi’ni açın. Bunu Başlat’a sağ tıklayıp “Komut İstemi (Yönetici)” seçeneğini seçerek yapabilirsiniz.
  • Satıra sfc /scannow komutunu yazın ve Enter’a basın. Dosya sistemi kontrol işlemi başlayacaktır. Bunun sonunda, kontrolün sonuçları ve hasarın giderilip giderilmediği size gösterilecektir.
  • Ardından DISM.exe /Online /Cleanup-image /Scanhealth ve DISM.exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth komutunu satıra girin ve her birinin ardından Enter tuşuna basmayı unutmayın.
    Komut İstemi’ni kapatın ve bilgisayarınızı yeniden başlatın.

Hasarlı bir dosya sistemiyse, bu eylemler durumu düzeltir. Windows güncellemesini yeniden yüklemeyi deneyin ve 0x80080005 hatasının düzeltilip düzeltilmediğine bakın.

Windows Update Bileşenlerini Sıfırla

Windows Update bileşenlerini sıfırlamak, Windows’u güncellerken ortaya çıkan hatalarla başa çıkmak için en etkili çözümlerden biridir. Benzer sorunların ele alındığı çeşitli makalelerde de bu çözümü bulabilirsiniz.

Dolayısıyla, bu yöntemde, Windows Update Bileşenlerini Sıfırlamak için Komut İstemi’ne çeşitli komutlar girmeniz gerekecektir. Komut İstemi’ni açın ve her birinin ardından Enter tuşuna basarak aşağıdaki komutları yazın:

net stop bits
net stop wuauserv
net stop appidsvc
net stop cryptsvc
Del "%ALLUSERSPROFILE%\Application Data\Microsoft\Network\Downloader\qmgr*.dat"
cd /d %windir%\system32
regsvr32.exe atl.dll
regsvr32.exe urlmon.dll
regsvr32.exe mshtml.dll
regsvr32.exe shdocvw.dll
regsvr32.exe browseui.dll
regsvr32.exe jscript.dll
regsvr32.exe vbscript.dll
regsvr32.exe scrrun.dll
regsvr32.exe msxml.dll
regsvr32.exe msxml3.dll
regsvr32.exe msxml6.dll
regsvr32.exe actxprxy.dll
regsvr32.exe softpub.dll
regsvr32.exe wintrust.dll
regsvr32.exe dssenh.dll
regsvr32.exe rsaenh.dll
regsvr32.exe gpkcsp.dll
regsvr32.exe sccbase.dll
regsvr32.exe slbcsp.dll
regsvr32.exe cryptdlg.dll
regsvr32.exe oleaut32.dll
regsvr32.exe ole32.dll
regsvr32.exe shell32.dll
regsvr32.exe initpki.dll
regsvr32.exe wuapi.dll
regsvr32.exe wuaueng.dll
regsvr32.exe wuaueng1.dll
regsvr32.exe wucltui.dll
regsvr32.exe wups.dll
regsvr32.exe wups2.dll
regsvr32.exe wuweb.dll
regsvr32.exe qmgr.dll
regsvr32.exe qmgrprxy.dll
regsvr32.exe wucltux.dll
regsvr32.exe muweb.dll
regsvr32.exe wuwebv.dll
netsh winsock reset
net start bits
net start wuauserv
net start appidsvc
net start cryptsvc

Peki, şu komutlarla ne yaptık: BITS hizmetini, Windows Update’i ve şifreleme hizmetini durdurun, qmgr*.dat dosyasını silin, BITS ve Windows Update dosyalarını yeniden kaydedin, Winsock’u yeniden başlatın ve durdurulan hizmetleri yeniden başlatın gibi komutları denedik.

Bittiğinde, Windows Update‘e gitmeyi deneyin ve 0x80080005 hata kodunu kontrol edin. Eğer sorun çözülmediyse bir sonraki 4. çözüm yolunu deneyin.

Güncellemeyi Manuel Olarak Yüklemeyi Deneyin

Belirli bir Windows güncellemesini otomatik olarak yüklemede sorun yaşıyorsanız, her zaman manuel olarak yüklemeyi deneyebilirsiniz. Resmi Microsoft web sitesindeki indirme bölümüne gidin ve istediğiniz güncellemeyi indirin ve ardından yükleyin. Bu kadar basit bir şekilde, 0x80080005 hatasını kolayca atlayabilirsiniz.

TeknoBird'in kurucusu, teknoloji ve yazılım hakkında insanlara yararlı makaleler yazar.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir