Psikoloji üzerinde çokça düşünülmesi gerekilen kavramdır. Bir örnek vermek gerekirse Amerika’da yıllar önce bir deney yapılmış, deneyde bir suçluya içinde tuzlu su bulunan bir iğne enjekte edilmiştir. İdam edilecek suçlu üzerinde deney yapılmasını kabul ediyor lakin kendisine enjekte edilenin tuzlu su olduğunu bilmemektedir.
Suçluya içinde çok güçlü bir zehir olan madde enjekte edildiğini ve zaman içinde nasıl öleceğini anlatmışlardır. Suçlu kendisinde enjekte edilen bir zehir olduğunu düşünerek aynı profesörlerin anlattığı gibi can çekişerek ölmüştür.
İnsanı tuzlu su ile zehirleyen psikolojisi acaba zehirlediği gibi iyileştirebilir mi, En Amiyane deyimiyle zihin gücüyle iyileşmek mümkün olabilir mi? Psikoloji çok karışık bir kavram insan zihni, insan bilinci, insan mantığının kavrayamadığı şeyleri kavrayan; bilinç dışı olayları yöneten, ruhumuzda olan bütün olayları yöneten lakin bunu bizim bilincimizin dışında yapan psikoloji çoğu zaman insan için en korkutucu şeydir.
Zihin Gücü ile Acıyı Hafifletmek Mümkün Müdür?
Eski dönemlerde istihbarat ajanları daha teknoloji gelişmeden önce düşman ajanları konuşturmak için işkence uyguladığında işkenceden duyulan acıyı en aza indirmek için kullanılan yöntemlerin en başında konsantre olmak gelmektedir. ‘mutlu olduğunuz, en huzurlu hissettiğiniz bir an ve sadece o ana odaklanın, başka hiçbir şey düşünmeyin çektiğiniz acı ne kadar büyük olursa olsun’ tavsiyesi eski ajanlara öğretilmiştir.
Ajanlar bu yöntem sayesinde uğradıkları işkenceye odaklanmayıp hayatlarında yaşamış veya yaşamakta olduğu güzel şeylere odaklanması sağlanmaktadır. Bu yöntemin inanılmaz şekilde işe yaradığı bilinmektedir. Zihin gücü ile kendini öldürebilen insan aynı şekilde zihin gücü ile çektiği acıları hafifletebiliyorsa eğer aynı zihninin gücü ile dayanılması zor hastalıkları yenebilir mi diye sormamak elde değildir.
Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi dergisinin hazırlamış olduğu ‘Zihniniz bedeninizi iyileştirebilir mi’ makalesinden Edinmiş olunan bilgilere göre 19. yüzyılın önde gelen hekimi ve modern tıbbın babası sör. William Osler’de bunu kanıtlamıştır. Osler tüberkülozun tedavisi ile ilgili olarak, bu rahatsızlığın göğüsten daha ziyade zihne bağlı olduğunu ifade etmiştir ve aynı kaynaktan edindiğim bir başka bilgi de ‘Kendi kendine yardım ve şifayı konu edinen bir kitapta, kanserin “Derin acılar… pişmanlıklar ve taşıdığımız nefretler” den beslendiğini iddia ettiği’ olmuştur.
Sonuç Olarak İnsan Beyni
Bütün bu bilgileri, deneyleri, öngörüleri ele aldığımızda insan zihninin ve psikolojisinin karmaşıklığını ve mükemmelliğini bir kez daha görme şansı elde ediyoruz. Bu mükemmelliğin altında yatan gerçek ise psikolojimizi tanımadan, nasıl kullanacağımızı bilmeden, onun hakkında araştırma yapmadan yaşayarak bilincimizin dışında kontrol edemediğimiz olayların bizi en ağır şekilde yaralayacağı hatta ölüme bile sürükleyeceğidir.
Bu sebepten bile ne kadar büyük bir lütuf ve imtihan ile birlikte yaşadığımızı ve bu lütfu ya da kahrı bizim seçeceğimizi anlamamız ve ona göre yaşamamız gerektiğini anlamamız gerekmektedir.