1. Anasayfa
  2. Yaşam

Yumurta Dondurma Prosedürünün Avantajlarını Biliyor musunuz?

Yumurta Dondurma Prosedürünün Avantajlarını Biliyor musunuz?
0

Gerek daha sağlıklı bir yaşam sürmek gerek en doğru zamanda bebek sahibi olmak üzere uygulanan çeşitli prosedürler farklı yaş gruplarından kadınların ve erkeklerin dikkatini çekiyor. Bunun doğal bir sonucu olarak internet kullanıcılarının yaptığı aramalar arasında; ozon terapi İstanbul ve yumurta dondurma İstanbul öne çıkıyor. Yapılan ozon terapi istanbul ve yumurta dondurma İstanbul aramalarında kullanıcıların karşısına ilk seçenek olarak çıkan Op. Dr. Özlem Aras alanının önde gelen isimlerindendir. Siz de ozon terapi, glutatyon, tüp bebek, yumurta dondurma ve daha pek çok farklı tedaviden faydalanmak için Op. Dr. Özlem Aras ile iletişime geçerek, randevunuzu alabilirsiniz.

Kadınların yumurtalarının gelecekte de kullanılabilmesi, bu sayede kadın doğurganlığının ileri yaşlarda da korunması amacıyla yumurta dondurma işleminden faydalanılır. Oosit kriyopreservasyonu ya da oosit freezing olarak da bilinen yumurta dondurma işleminin en önemli özelliği yumurta hücresinin, işlem yapılan dönem itibarıyla sahip olduğu biyolojik yapının korunabilmesidir. Diğer bir özelliği ise belirli nedenlerle anne olmayı geciktirme kararı alan kadınların anne olabilme yeteneğinin korunmasını sağlamasıdır.

Yumurta dondurma; mevcut koşullar altında gebe kalması mümkün olmayan veya risk doğurabilen ya da ileri zamanlarda anne olmayı planlayan kadınlar için etkili bir çözümdür.

Yumurta Dondurma İşlemi Kimlere Yapılabilir?

Yumurta dondurma önceleri kanser hastalarının kullanmasına izin verilen bir yöntemdir. Daha sonra ise yumurta rezervi düşük kadınlar için de işlevsel bir çözüm olarak kullanılması gündeme gelmiştir. Yumurta dondurma işleminin yasal olarak yapılabilmesi için, kadının yaşına göre yumurta rezervinin azaldığını tetkiklerle tespit etmek ve rapor düzenlemek gerekir. Ayrıca kadında gelişen herhangi bir kanser hastalığı nedeniyle uygulanacak kemoterapi ya da radyoterapi öncesi yumurta dondurma işleminin uygulanabileceğine dair rapor düzenlenebilir. Yumurta dondurma işleminin yapılabilmesi için bir üniversite hastanesinden ya da tüp bebek merkezi bulunan bir devlet hastanesinden rapor alması gerekliliği vardır. Yani bu işlem hastanın isteğine bağlı olarak ya da sosyal nedenlerle yapılamaz.

  • Ergenliğe ulaşmış,
  • Çeşitli nedenlere bağlı olarak 38 yaşına kadar gebe kalma planı olmayan,
  • Radyoterapi ya da kemoterapi tedavisi gören ya da yakın bir tarihte görmesi planlanan,
  • Yumurtalık rezervi düşük olan,
  • Üreme organlarına yönelik bir cerrahi müdahale yapılmış ya da yapılacak olan,
  • Ailesinde erken menopoz öyküsü bulunan kişiler yumurta dondurma işlemi için aday olarak kabul edilirler.

Yumurta Dondurma İşlemi Nasıl Yapılır?

Yumurta dondurma işleminden önce hastaya birtakım tetkikler yapılır. Bunlardan ilki pelvik ultrason muayene yapılmasıdır. Daha sonra hastadan kan alınır ve tahlile gönderilir. Altı tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlık olmadığı ve tüm koşulların uygun bulunduğu durumda hastaya adet döneminin 2. ya da 3. gününde hormon ilaçları verilir.

Yumurta dondurma işleminde, fazla sayıda yumurta toplanması hedeflendiği için kullanılan hormon ilaçları bu amaca yönelik olur. İlk aşamada iğnelerle, mevcut yumurta taslaklarının büyütülmesi hedeflenir. Toplamda 7 ila 10 gün süren iğne ve ultrason muayeneleri, sürecin başlangıcı olarak tanımlanabilir. Bu ilaçlar verilerek, çok sayıda olgun yumurta gelişmesi hedeflenir. Ayrıca olgunlaşan yumurtaların çatlamasını önlemek için hastaya ek olarak antagonist ilaç verilir. Sürecin devam ettiği 7 ila 10 gün boyunca hastanın yakından izlenmesi çok önemlidir.

Yumurtalar gerekli sayı ve boyuta ulaşınca, yani folikül 18 ila 20 mm’ye ulaşınca yumurtaların son olgunluğu için çatlatma iğnesi vurulur. İğne vurulduktan 34 ila 36 saat sonra yumurta toplama işlemi yapılır. İşlem sırasında hasta sedasyon altında olur ve yumurta toplama kateter kullanılarak, tek tek gerçekleştirilen bir prosedürdür.

Yumurtalar Nasıl Dondurulur?

Yumurta toplama işleminden sonra embriyologların seçtiği sağlıklı ve olgun yumurtalar aynı gün içinde kriyoprotektanlarda bekletilir ve dondurulur. Vitrifikasyon olarak da adlandırılan dondurma işlemi kapsamında hızlı dondurma yönteminden faydalanılır. Bu yöntem sayesinde yumurtalar -196 derecedeki sıvı nitrojen tanklarında, üstelik toplandıkları günkü biyolojik özelliklerini koruyarak uzun yıllar boyunca saklanabilirler. Diğer yandan dondurulmuş yumurtaların 5 yıldan uzun süreli olarak saklanmak istenmesi durumunda T.C. Sağlık Bakanlığı izni alınmalıdır.

Yumurta Dondurmada Önemli Faktörler Nelerdir?

Yumurta dondurma işleminin mümkün olduğunca erken bir zamanda yapılması çok önemlidir. Çünkü yumurta dondurma işleminin başarı oranı hem yumurta sayısına hem yumurtanın toplandığı yaşa bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu aşamada yumurtalık rezervinin 32 yaşına gelindiğinde azaldığı, yumurtalık rezervindeki ve kalitesindeki artışın 38 yaşına gelindiğinde daha da hızlandığı gerçeği göz ardı edilmemelidir.

Dondurulan yumurta, işlemin gerçekleştirildiği dönemdeki biyolojik özellikleri taşımaya devam ettiğinden; genetik anomali riskinin minimize edilmesi için yumurta dondurma işleminin en uygun olduğu yaş 20 ila 30 olarak kabul edilir.

Diğer bir önemli faktör ise dondurulan yumurtaların sayısıdır. Yumurtaların çözülüp kullanılması istendiği durumlarda canlı doğuma ulaşılabilmesi için mümkün olduğunca fazla sayıda yumurtaya sahip olmak gerekir. Ayrıca bu durumun önemi, yaş grubuna göre çok daha belirgin bir hale gelebilmektedir.

Merhabalar, ben Gizem Ceylan. Yazmayı okumayı ve seyahat etmeyi severim. Ürün incelemeleri ve güncel konular hakkında yazılar paylaşırım. En sevdiğim müzik ise Rap'tir.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir