1. Anasayfa
  2. Rehber

Touchwiz nedir?

Touchwiz nedir?
0

Zamanın bir noktasında, Samsung akıllı telefonlarını gözden geçirenler, şirketin tekliflerinde kusur ararken “TouchWiz”e yöneldiler. Ancak son zamanlarda, Samsung’un kullanıcı arayüzü çok daha olumlu bir ilgi görüyor.

Peki TouchWiz nedir ve neden android kullanıcılarının nefretinin odak noktasından Samsung telefonları satın almak için önemli bir nedene dönüştü? Hepimizin bildiği ve sevdiği bu bilginin kısa bir tarihi aşağıdadır.

TouchWiz, en temel seviyesinde Samsung’un Android’i almasıdır. Android akıllı telefonların ötesine geçen bir arayüz, ancak son yıllarda en iyi bu bağlamda bilinir hale geldi. Android için, “vanilla” Android’in (Google tarafından üretilen stok sürümü) kullandığı kullanıcı arayüzü üzerindeki bir “dış görünüm”dür. Bu, görsel olarak, TouchWiz çalıştıran telefonların, Nexus telefon veya Google Pixel ailesi gibi bir şeyde bulacağınız Android’in daha stok sürümünü çalıştıran telefonlardan çok farklı göründüğü anlamına gelir.

Ayrıca Samsung, mevcut yazılım özelliklerini ve görselleri, Google’ın en son Android yapısında paketlediklerinden daha fazlasını içerecek şekilde işlevsel olarak çeşitlendirebilir. Elbette herkes bunu iyi bir şey olarak görmüyor ve yıllar içinde Samsung’un en çok eleştiri aldığı yer burası.

Eski TouchWiz

Eski TouchWiz

TouchWiz’in görsel öğelerinden başlayarak, şirketin cephaneliğinde yıllar içinde önemli telefonlara önceden yüklenen “Nature UX”in ilk sürümleri, örneğin Galaxy S3, o zamanki Android sürümlerinden estetik farklılıklar nedeniyle türetildi. Örneğin, uygulama çekmecesi TouchWiz’de stoktaki Android’den farklı çalıştı ve aynı şekilde çalışmasını sağlamak için birkaç seçeneğe sahipti (üçüncü taraf çözümlerinin dışında).

Daha da önemlisi, TouchWiz’in ilk sürümleri, Samsung’un telefonlarını güneş altında mümkün olan her ekstra ile doldurmasının bir sonucu olarak performans sorunlarına eğilimliydi. Her yıl, yeni bir Galaxy S akıllı telefonunun (veya bir noktada yaygınlaştığı üzere Galaxy Note’un) duyurulmasıyla Samsung, çoklu pencere, S Voice, S Health, ChatON, S Memo, Knox ve daha fazla. Ve kaçınılmaz olarak, bu özellikler birbirine eklendikçe düşük performans geldi ve telefonların mevcut sınırlı kaynakları giderek daha fazla kullanıldı.

Bir başka büyük performans odaklı yakınma, Ayarlar uygulamasıydı – alt menüden sonra alt menüye sahipti (Samsung’un dahil etmeyi seçtiği birçok özelliğin her biri için), bir kullanıcının istediği seçeneği bulmasını neredeyse imkansız hale getirdi. Kullanıcı arayüzü ayrıca hantaldı ve yeni kullanıcıların alması zordu, o sırada Samsung’un en büyük rakibiyle tam bir tezat oluşturuyordu. Apple’ın iPhone’ları basitlik ve kullanım kolaylığı için lanse edilirken, Samsung’un telefonları – ana akım olmasına rağmen – kullanımı zor ve “güçlü kullanıcılar” için görüldü.

Bunların hepsi, şimdiye kadar oldukça olumsuz görünüyor. Bunların hepsi doğruysa, Samsung yeni sürümleriyle TouchWiz hakkındaki suçlamalardan nasıl kurtuldu (çoğunlukla – anti-fanları hala daha az sayıda var) ? Değişiklik, çoğunlukla 2014 yılında Galaxy Note 4 akıllı telefonun piyasaya sürülmesiyle başladı.

Modern TouchWiz ve kademeli dönüşümü

Samsung Galaxy Note 4 ile birlikte gelen TouchWiz sürümü, hem daha az yoğun kaynak hem de kafa karışıklığına daha az eğilimli daha kısıtlı bir kullanıcı arayüzü lehine dağınıklığı azaltmaya başladı.

Bu telefon, kullanıcıların TouchWiz hakkındaki tüm endişelerini gidermese de, Samsung’un cildi zayıflatma eğilimini başlattı. 2015 yılında Galaxy S6’nın piyasaya sürülmesiyle, Samsung, Samsung’un bilinen işlevlerinden ödün vermeden kullanıcılara bazı seçenekler sunarak, mevcut TouchWiz özelliklerinin çoğunu varsayılan olarak devre dışı bırakmayı seçmişti.

Ek olarak, Samsung -hemen hemen aynı zamanda- Google’ın Android tasarımı vizyonunu biraz daha benimsemeye başladı. Öncelikle siyah menülerden, Google’ın yeni Android “Materyal” vizyonunu benimseyen daha açık menülere geçti. Google’ın Uygulama Bekleme gibi uyguladığı performans odaklı özellikler ekledi. Yeni Android özelliklerinin uygulanması, Nexus benzerleriyle benzerliklere dayanıyordu. Kısacası Samsung suçu üstlendi ve talepleri karşılamak için (yavaş da olsa) adımlar atmaya başladı.

2016’da Galaxy S7 ve talihsiz kardeşi Galaxy Note 7 , Samsung’un Note 4 ve Galaxy S6 ile başlattığını daha da geliştirdi.

Samsung Deneyimi ve Tek Kullanıcı Arayüzü

2016 yılının sonlarında, şirket Galaxy S7 için Android Nougat beta sürümünde ilk kez tanıtılan yeni Samsung Experience UI’yi tanıttığı için TouchWiz UI aşamalı olarak kullanımdan kaldırılmaya başlandı. Kullanıcı arayüzü, tasarımın çoğunu düzene sokmanın yanı sıra çok daha temiz.

Ancak Samsung, telefonlarının arayüzünü değiştirmeyi henüz bitirmedi. Kasım 2018’de, yalnızca arayüz için daha fazla tasarım değişikliği getirmekle kalmayan, aynı zamanda isteğe bağlı sistem genelinde gece modu ve telefonlardaki görüntüleme alanını en üste bölme ve bir etkileşim alanı gibi özellikler ekleyen One UI’yi duyurdu. Galaxy S9, S9 Plus ve Note 9 gibi bazı cihazlar son yapıyı alırken, S8, S8 Plus ve Note 8’in son sürümü bu yıl içinde alması planlanıyor.

TeknoBird'in kurucusu, teknoloji ve yazılım hakkında insanlara yararlı makaleler yazar.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir