Süne Zararlısı
Ülkemizin hemen her yerinde bulunan süne zararlısı yassı ve toprak engindedir. Özellikler tahıllarda sorunlara sebep olur. Kışı soğuğu ve yazın sıcağı fark etmeksizin yabani ot ya da ağaç yaprak altlarında yaşarlar. Tahıllarda erken dönemde ağızlarını tahıl sapından sokup içindeki özsuyu emerek başak oluşumunu durdurur. İleri dönemlerde yine sokup emme gerçekleştirebilir bu kez başak zarar görür ve zarar gören başağın rengi değişir.
Ayrıca, süne zarar verdiği buğdaylardan ekmeklik un yapılamaz. Glüten yapısını direkt bozmaktadır. Yüksek yoğunlukta süne zararlısına maruz kalan buğdaylardan yem bile yapılamaz.
Süne ile Mücadele
Erkenci buğday türlerinin ekilmesi ve hasadın geciktirilmemesi önerilir. Hububat ekilen bölgelerde, yabancı ot mücadelesi iyi yapılmalıdır. Bu sayede yeni nesil süne zararlısının önüne geçilir. Polikültür tarıma ağırlık verilerek süne azaltılabilir. Sünenin konukçu olamayacağı bitkilere alanda yer verilir. Anız yakımının durdurulması gerekir. Süne arpaya zarar verse de maddi kayıplı bir zarara yol açmıyor. Bu sebeple buğday ve arpa ekim alanları ayrılmalıdır. Süne zararlısı ilacı kullanılmalıdır. Sizler de https://www.hortiturkey.com/zirai-mucadele/sune adresinden temin edebilirsiniz.