1. Anasayfa
  2. İnternet

Server Nedir?, Server (Sunucu) Nasıl Çalışır?

Server Nedir?, Server (Sunucu) Nasıl Çalışır?
0

Server yani sunucu, bir bilgisayardan daha fazla veri işleyebilen, web sitelerine ait verileri depolayan, birden fazla sabit sürücüye ve birden çok ağ bağlantısına sahip geliştirilmiş bir makinedir. Bu sebeple de bir web sayfasını oluşturan kodları çok kısa bir sürede aynı anda milyonlarca kişinin görüntüleyebilmesini sağlar. Bilgisayar ağlarında, web kullanıcılarının erişebileceği, paylaşımına ve kullanıma açık olan içerikler ile birlikte e-posta, FTP, web sitesi gibi bazı servisleri çalıştıran sistemin genel adına server (sunucu) denir. Bilgisayardan sunduğu servise göre sunucu, e-posta sunucusu, veri tabanı sunucusu ya da web sunucusu gibi adlandırılır. Yedekleme yapabildiği gibi kesintisiz bir şekilde çalışabilme imkanlarına sahiptir. Sitelerinin İnternette yayınlanabilmesi için web sitesi sahiplerinin sunucular üzerinden alan kiralamaları gerekir. Kişi ya da kurumlar server kiralama işlemi sayesinden ihtiyaçları olan yazılımları kurabilecek şekilde kullanabilirler. Web kullanıcılarının bir site ya da program üzerinden çektiği tüm verilere sunucu sayesinde erişilebilir. Erişim için yapılan tüm işlemler de yine sunucu üzerinden gerçekleşir. Bu sayede yetki dahilinde kullanıcılar birbirlerinin verilerine ulaşabilirler. Bir kullanıcının yaptığı işlemi sunucu kayıt eder. Daha sonra farklı bir kullanıcı sunucuya eriştiğinde verilere yetki dahilinde görebilir, kullanabilir ya da değiştirebilir. Sunucu kiralama işlemlerini Natro üzerinden gerçekleştirerek en iyi performansı en iyi server fiyatları ile satın alabilirsiniz.

Server Çeşitleri Nelerdir?

Bilgisayar ağlarını destekleyen farklı türde pek çok sunucu bulunur. Sunucu çeşitleri genellikle hizmet ettikleri servislere göre ayrıştırılarak isimlendirilir. Web tarayıcıları aracılığı ile bir web sunucusu uygulamaların çalıştırılmasını ve sayfaların görüntülenmesini sağlar. İnternette sörf yapmak için kullandığınız internet tarayıcısından (Firefox, İnternet Explorer, Chrome) web sitelerine girmenizi ve sayfaları görüntülemenizi bir web sunucusu sağlar. E-posta sunucusunda (mail server), gönderilen her bir e-posta gerçek hedeflenen alıcıya ulaşmak için bir dizi posta sunucusundan geçer. Siz de Natro’nun ayrıcalıklı ürünlerini incelemek isterseniz web sitesini hemen ziyaret edebilirsiniz. Size en uygun olan sunucu için profesyonel ekibimizden destek alabilirsiniz.

VPS Cloud Sunucu

“Virtual private server” olarak açılan VPS server sanal özel sunucu anlamına gelir. Yoğun kaynak kullanan finans, iş alanındaki web uygulamaları ya da sosyal medya hatırı sayılır bir trafik aldıkları için VPS’ye ihtiyaç duyarlar. Tamamen size özel bir sunucudur. Fiziksel bir server genellikle sanal sunucu parçalarına sanallaştırma yazılımları ile ayrılır. Bu sayede birbirinden bağımsız birçok server, tek bir fiziksel server üzerinde çalışır. Web sitesi sahiplerinin ihtiyacı olan ve kiraladıkları sunucularda bunlardan biridir. Fiziksel sunuculara ait bellek bileşenler ve işlemci web sitesi sahipleri arasında aynı miktarda paylaştırılır. Bu sayede VPS’lerde bir yavaşlama yaşandığında, bu durum sizin VPS sunucunuzdaki siteleri etkilemez. Ayrıca size özel olarak ayrılan kaynakların diğer VPS’ler tarafından kullanımı mümkün değildir. Eğer bir sitenizde çok fazla kaynak kullanılması gerekiyorsa, tek bir site için tüm sunucuları kullanmanız gerekir. E-posta, veri tabanı, VPN, IRC gibi farklı sunucu yazılımları da çalıştırılabilir.

VDS Sunucu

“Virtual dedicated server” olarak açılan VDS, sorumluluğun tamamen web sitesi sahibinde olduğu özel bir sunucu hizmetidir. Sunucuların kendine ait donanımsal bileşenleri her birinde ayrı ayrı yer alır. Aynı zamanda üzerinde bağımsız işletim sistemi ile birbirinden bağımsız server yazılımları barındırır. Bir VDS sunucusuna işlemci ve ram miktarı atanırsa, aynı fiziksel sunucudaki diğer VPS ya da VDS’ler tarafından kullanılması mümkün değildir. VDS sunucuların bu özelliğe sahip olması, her zaman daha yüksek performans ile çalışmasını sağlar. Yüksek iş yüküne sahip ya da kurumsal gibi web siteleri çok fazla trafik alabilir. Bunun için ihtiyaçları olan şey VDS sunucusudur.

VDS Sunucu

Dedicated Server

Tüm kaynakları kendine özel olarak tanımlanan dedicated server, donanımsal bir sunucu kiralama hizmetidir. Paylaşımsız sunucu olarak da bilinir. Diğer paylaşımlı sunuculardan en büyük farkı da paylaşımsız olmasıdır. Bu hizmet ile birlikte bilgisayarın tüm donanımının fiziksel kontrolünü ele almış olursunuz. İsterseniz ssd disk, işlemci ve ram gibi kaynakları donanımsal olarak yükseltebilirsiniz. Özellikle yoğun kaynak kullanımına sahip veritabanı sunucuları, yüksek server performansı talebinde bulunan web siteleri sahipleri ve daha pek çok uygulama sunucuları için ideal bir çözümdür. Paylaşımlı bir sunucu olmadığı için bu özelliği sayesinde maksimum hız ve performans gösterir.

Kurumsal Server

Site adreslerinin doğruluğunu kontrol eden ve güvenli bir şekilde şifrelenmiş olarak iki nokta arasındaki veri iletişimini sağlayan bir hizmettir. Özellikle kullanım alanı e-ticaret siteleridir. Bu platformlarda kişisel verileri ve kredi kartı bilgilerini şifreleyerek güvenli ödeme işlemlerinin gerçekleştirilmesini sağlar. Extended Validation yani kurumsal sunucu, yüksek güvenlik ile birlikte iyi bir prestij de sağlar. Rakiplerinizden bir adım önde olabilmeniz için web sitenize, arama motorlarındaki sıralamanıza ve online ödeme güvenliğine değerler katar. Mobil uyumlu bir yapıya sahip olan sunucu, SEO desteklidir. Natro üzerinden kiralayacağınız kurumsal server ile sitenizin veri trafiğini şifreleyebilirsiniz. Aynı zamanda tüm bankalar ve sanal poslar ile uyumludur.

Server Kiralama Nasıl Yapılır?

Bilgisayarların pek çok yazılımı çalıştırılabilmeleri için buna işletim sistemi de dahil, ram , SSD, CPU gibi donanımlara ihtiyaçları vardır. Basit programların dışında kurumsal düzeydeki yazılımlar, uygulamaları ve web sitelerinin verimli çalışabilmesi için donanımların gelişmiş olması gerekir. Server’daki tüm saklama alanı kiralık sunucu ile birlikte size ait olur. Uygulama ya da site üzerinde verilerinin paylaşımlı sunucularda yer almasını istemeyen ve çok görsel içerik bulunduran kullanıcılar için ideal bir sisteme sahiptir. Server kiralama işlemleri karar verdiğiniz ürüne göre çok kısa bir sürede tamamlanır. İhtiyacınız olan ürüne karar veremezseniz tercih sihirbazını kullanabilir ya da teknik ekipten yardım alabilirsiniz. Natro web sitesine girerek üst tarafta bulunan ”sunucu” kutucuğuna tıklamanız gerekir. Paketler arasından ihtiyacınızı karşılayacak olan ürüne karar verebilirsiniz. Dilerseniz daha sonra site trafiği yoğunlaşırsa sunucunuzun işlemcisini yükseltebilirsiniz. Karar verdiğiniz ürünü inceleyerek, en uygun sunucu fiyatları ile satın alma işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

Server Kiralama Nasıl Yapılır?

En İyi ve En Uygun Server Fiyatları için Hangi Firma İncelenmeli?

Kullanıcılarına en iyi hizmeti sunmaya çalışan Natro, ürünleri ve avantajlı fiyatları ile müşterilerinin taleplerini bilir ve tam olarak ihtiyaçlarını karşılar. En uygun fiyatlı sunucu hizmetleri ile site ya da uygulama güvenliğinizi garanti altına alabilirsiniz. %100 tarayıcı desteği ile hızlı ve pratik bir şekilde ürünleri satın alabilirsiniz. Google sıralamalarında yükselme avantajı da elde edebilirsiniz. Tüm bankalar ile uyumlu olan ürünler, güçlü şifreleme sistemleri ile korunur. Hızlı kurulum SSL, şirket için SSL ve kurumsal SSL sertifikalarından herhangi birini seçtiğinizde vakit kaybetmeden kurulum işlemleri gerçekleştirilir. Aynı zamanda subdomainleri ve alan adını kapsayarak tam koruma sağlayan Wildcard SSL sertifikasının da Natro üzerinden kiralama işlemlerini tamamlayabilirsiniz. Kurulum için herhangi bir hizmet almanıza gerek yoktur. Natro’da kendi web siteleri için kurulum otomatik bir şekilde gerçekleştirilir. Domain, hosting, web sitesi, sunucu, marka tescil ve daha pek çok hizmetlere Natro.com üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz. İhtiyacınız olan ürüne hemen karar vererek, dakikalar içinde kurulum gerçekleştirebilirsiniz.

Ürün pazarlama ve sosyal medya danışmanlığı yapan bir yazarım.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir