1. Anasayfa
  2. Kişisel Gelişim

Rap Müziğin Kişisel Gelişime Zararları

Rap Müziğin Kişisel Gelişime Zararları
0

RAP MÜZİĞİN HIZLI YÜKSELİŞİ

Türkçeleştirirsek kafiyecilik yapmak olarak adlandıracağımız bir müzik türüdür diyebiliriz. Sokak jargonunu müzikle harmanlayarak kafiyeli olacak biçimde söyleme denilebilir. Müzikle uyum sağlama çalışmasıdır. Batı Afrika topraklarında doğan RAP müzik, açılım olarak RHTYM AND POEM olarak geçer. Doğduğu topraklarda ritmik Afrika şiiri olarak tanınır. İngilizce sözlük anlamı olarak bir başkaldırma, isyan içeren ağır eleştiri manası taşımaktadır. Yıllar içerisinde değişen rap müzik kendi içinde türlere ayrılmıştır ve farklı renklere bürünmeye başlamıştır. Herkes tarafından Amerika kökenli olarak bilinse de, tarihte Afrika kökenli olduğu tescil edilmiştir. Sokakta söylenen türü profesyonel anlamda piyasa süren ilk ülke İtalya olmuştur. Köken olarak çok daha zengin kaynaklarının Amerika ‘da biliniyor olmasına rağmen ilk çıkan rap şarkı Adriano CELANTANO’nun Prisencolinensinainciusol şarkısıdır. 1979 yılında hip hop ile çok daha ivme kazanan müzik türü, günümüzde tüm türlerin üstüne çıkarak ülkemizde de birçok müzik türünün önüne geçmeyi başarmıştır.

HIZLA YÜKSELEN RAP MÜZİK KİŞİSEL GELİŞİMİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

RAP müzik ve daha sonra birlikte daha da geniş kitleye ulaşan HİP HOP müzik türü, yaygın hale gelmesiyle özellikle gelişim çağında olan gençlerde olumsuz etki yaratabiliyor. Öyle bir raddeye gelindi ki diğer tüm müzik türlerinden çok daha fazla RAP müzik şarkısı piyasaya sunulur konuma gelindi. Şarkı sözleri hep bir isyanı barındırıyor. Karakter gelişiminin başında olan gençler bu müzik türüyle duygularını daha uçlarda yaşayabiliyor. Duygusal olarak yaşanan travmaların üstüne bir de içerisinde geçen sözlerin verdiği teşvik, çok daha vahim olaylara sebebiyet erebilme ihtimalini yükseltiyor. Sözlerin içeriğinde madde kullanımı, alkol kullanımı söz olarak geçebileceği gibi, isyan içeren şarkılarla alkol ve uyuşturucu kullanımını tetikleniyor olabilir. Gençlerin günümüzde boş zamanlarında en çok yaptığı aktivitelerden olan müzik dinleme hobisi kâbusa dönüşebilir. Yeni çıkan şarkıların büyük çoğunluğu rap müzik olunca ve arkadaş çevrelerinden gelen tavsiyelerde bu müzik üzerinde yoğunlaşınca dinlemek kaçınılmaz hal almaktadır. İsyan boyutuna ulaşan sözlerin yanı sıra küfür, maddenin iyi bir şey olduğunu vurgulama, alkolün hoş bir kafa yaratması gibi teşvik edici yönü, rap müziğin önüne acil önlem alınması gerektiğinin en önemli göstergesi. Karakter oturma evriminde olan gençlerde öfke kontrolsüzlüğü, yanlışa yönelim adına son derece çirkin ve alışılageldik müzik kalitesinden uzak müzik türünün nasıl önüne geçileceği merak konusu.

İSTATİSTİKLERDE GENÇLERDEKİ YÖNELİMİ DESTEKLİYOR

Gelişi güzel bir seyir olmadığının en önemli göstergesi veriler. İstatistiklere göre, bu müzik türünde şarkıların artığı yıllarda ve daha yaygın olduğu ülkelerde, alkol, sigara, madde kullanımı ve hatta suç oranının çok daha yüksek olduğu görünmektedir. İsyan müziği olarak bilinen rap müziğin ilk çıktığı yıllara göre 1997 yılında alkolden bahsedilme oranı %8 den %44 lere kadar ulaştığı görülmektedir. Bu oran 2 katından daha fazla. İlk çıktığı yıllarda madde ve alkol kullanımının eleştirildiği şarkılarda vardı. İlerleyen yıllarda teşvik eden şarkılara doğru hızla evirilme olduğu gözlemlenmiştir. Ülkeler bazında önlem kaçınılmazdır ancak, ülkemiz adına radyo, televizyon, yazılı materyallerin bu kadar titizlikle incelendiği ortamda, rap müzik üzerinde denetleme mekanizmasının çok daha etkin kullanılması gerektiği kaçınılmaz hale gelmiştir.

TeknoBird'in kurucusu, teknoloji ve yazılım hakkında insanlara yararlı makaleler yazar.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir