1. Anasayfa
  2. İpuçları ve Öneriler

Kanban Sistemi Nasıl Kurulur?

Kanban Sistemi Nasıl Kurulur?

Kanban kelimesi etiket demektir. Bilgi aktarımında kullanılmakta olan bir araçtır. Sistem çerçevesinde üretime başlanması ve hızlanması noktasında bir tetik görevi alan bilgi iletimi aracıdır.

Kanban Nedir?

Kanban, çekme sistemi içerisinde üretim için yetkiler ulaştıran bir uyarıcıdır. Kanban kelimesi Japonca da kimlik kartı anlamındadır. Bu nedenle sistem kanban kart sistemi adını da almaktadır. Kanban sistemi endüstri üretim aşamalarını birbirine bağlamakla görevlidir. Kanban sistemindeki zincir işletme dışında kalan satıcılara kadar uzanır. Bu durumda hammadde stoğu oluşmasını engeller. Geriye dönük ilerleme sağlar. Kanban sistemi içerisinde üretim takibi basit kartlar ile yapılır. Sistemin mantığı şu şekildedir; iş istasyonlarının devamı olan iş istasyonlarından talep olmadıkça ürün üretimi yapması yasaktır. Böylece her istasyon bir önceki istasyonun müşterisidir. Bu sayede biriken envanterler ile çalışmak engellenmektedir. Bu sistem sayesinde bilgisayar kullanımına gerek duyulmamaktadır.

Kanban Sistemi Yararları Nelerdir?

  1. Sistem dolaşım içindeki envanteri azaltır. Bu şekilde sermaye kaybının önüne geçilir.
  2. Sistem değişim yaşayan müşteri odaklı ihtiyaçlar açısından esneklik sağlar.
  3. Kanban sistemi bilgisayara ihtiyaç duymaz. Tek gereklilik kartlar ve disiplindir.
  4. Bu sistem sayesinde üretim planlamalarına gerek duyulmaz.

Kanban Sistemi Nasıl Kurulur?

Kanban sistemi için kurulum gerekmemektedir. Sistem doğrudan doğruya iş sistemine uygulanmaktadır. Kanban sistemi değişiklikleri en az dirençle kabul ettirmek için tasarlanmıştır. Sistem içinde başlangıçta organizasyon açısından değişiklik yapılmamaktadır. Kanban sistem içindeki bütün üyelerin liderliğini desteklemektedir. Kanban sistemi eşitliğe dayanmaktadır. Önemli fikir en alt tabakaya dahi ait olsa bu fikir değerlendirilir ve gerekirse benimsenir. Başarılı bir kanban sistemi için bazı temel maddeler vardır. Sistem çerçevesinde en önemli nokta uygulanan iş akışını anlamak ve netleştirmektir. Bu netleştirme bir kanban panosu ile düzenlenmektedir.

Panodaki her bir sütun iş düzeninde bir adım demektir. Ayrıca içerisindeki her kartta bir iş alanını temsil eder. İş alanında odak kaybı performans düşüşü ile doğru orantılıdır. Kanban sistemi devam eden işler için sınırlar koymaktadır. Bu sistem çerçevesinde iş çalışanları öncelikle ilk işlerini bitirmek zorundadır. Kanban sistemi için akış verimini yönetmek önemlidir. Kanban sisteminin hedefi sorunsuz iş ortamı ve düzenli akışı sağlamaktadır. Kanban sistemi uygulanmadan önce çalışanlara açık ve net olarak anlatılmalıdır. Ardından yayılma ve onay süreci gelmelidir. Çalışanlar bu sistemin yararlı olduğuna inanmalıdır. Çünkü hiç kimse yarar sağlayacağını düşünmediği bir sistemin parçası olmak istemez. Zorla başladıkları uygulama da ise motivasyon olmaz. Herkes her şeyi net olarak bildiğinde motivasyon ve başarı yanında gelecektir.

Sistem uygulaması ardından çalışan nabızları kontrol edilmelidir. Bu noktada olumlu geri bildirimler önemli olacaktır. Kanban sistemi sürekli olarak analizler, değerlendirmeler ve bunun yanında iyileştirmeler gerektirmektedir. Kanban sistemi içinde çalışanlar arasında ortak anlayış ve fikir birliği bulunmalıdır.

TeknoBird'in kurucusu, teknoloji ve yazılım hakkında insanlara yararlı makaleler yazar.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir