1. Anasayfa
  2. İş Dünyası

İş Görüşmesinde Kendimi Kolayca Nasıl Tanıtırım?

İş Görüşmesinde Kendimi Kolayca Nasıl Tanıtırım?
0

İşe alım süreci, mülakatın birkaç aşamasından geçer. Görüşmenin bu aşamaları, belirli bir beceri çıkarma süreci açısından farklılaştırılabilir. Bu nedenle adayların çoğu bu tür mülakat süreçlerine önceden hazırlanır. Ancak hazırlık aşamasında birçok adayın göz ardı ettikleri şey, iş görüşmesi yaptıkları kişiye kendilerini nasıl tanıtacaklarıdır.

“Kendini tanıtma” ilk olarak kulağa çok kolay gibi gelse de aslında oldukça zor ve iş görüşmesi gibi ciddi ortamlarda ifade edilmesi güç bir kavramdır. Bundan dolayı çok iyi bir şekilde hazırlanılması ve önceden genel bir bilgi alınması gereken bir durumdur. Mülakat öncesi genel bilgilendirme sayesinde kendinizi iş görüşmesine çok daha iyi bir şekilde hazırlayabileceğinizi unutmamalısınız.

Kendinizi Tanıtmanın En İyi Yolları

Herhangi bir görüşme sürecinde kendini tanıtma çok hayati bir rol oynar. Bu genel soruların altında yer alsa da, iş başarınızın bağlantısı gerçekten buna bağlıdır. Özellikle daha yeniyseniz ve ilk iş başvurunuzu yapıyorsanız, durum daha da ciddi olabilir.

Deneyimli bir profesyonel olsanız bile, öznel becerileriniz dışında iletişiminiz de değerlendirilecektir. Bu, daha çok genelleştirilmiş soruların yardımıyla yapılır. Özellikle iş görüşmelerinde sorulan “Bize kendinden bahseder misin?”, “Kendini 5 bundan sonra nerede görüyorsun?”, “Kısa vadeli ve uzun vadeli hedefleriniz nelerdir?”, “Güçlü ve zayıf yönleriniz nelerdir?” gibi farklı sorulardan yola çıkarak sizinle ilgili detaylı ve daha çok kişiliğinizle alakalı bilgiler elde edilmek istenecektir.

Bununla birlikte daha kişisel soruların da yönetilmesi mümkündür. “Kimsiniz?”, “Nerelisiniz?”, “Eğitim durumunuz nedir?”, “İş deneyiminiz nedir?”, “Ekibe ne kazandırabilirsiniz?” gibi soruların sorulması sayesinde de sizinle ilgili daha kapsamlı bilgilerin elde edilmesi sağlanacaktır. İşte bu sorulara vereceğiniz cevaplar, aslında sizin işe alınıp alınmamanız ile doğrudan bağlantılı olacaktır.
Soruları bölerek değerlendirmek ve her bir bölümü analiz etmek, kendini tanıtma sorusunu daha iyi ve etkili bir şekilde yanıtlamanıza yardımcı olur. Mülakatlar için örnek sorular, özellikle mülakat öncesinde tekrar tekrar okunarak hazırlık yapılması da önerilmektedir.

Kimsiniz?

“Kimsiniz?” sorusu bazen “Kendinizden bahseder misiniz?” ya da “Kendinizi tanıtır mısınız?” şeklinde sorularla da gelebilir. Bu soruya vereceğiniz cevap genellikle diğer cevapların temelini oluşturan ilk soru olacağından dolayı, oldukça iyi cevaplandırılması gerekmektedir. Cevabınıza, görüşmecileri gülümseyerek selamlayarak başlayın ve ilk olarak tam adınızı söyleyin. Kısa bir CV özeti geçtikten sonra özellikle CV’de yer almayan fakat önemli olabileceğini düşündüğünüz bilgileri de söyleyebilirsiniz.

Nerelisiniz?

Bu soruya karşılık verirken lafı çok uzatarak ve özellikle de “hemşericilik” arayışı içine girmeden kısa ve öz bir şekilde yanıtlamanız yeterli olacaktır.

Eğitim durumunuz nedir?

Üniversite/okul adı ve yeri ile birlikte eğitim yeterliliğinizden bahsedin ve önce en yüksek yeterliliğinizle başlayın, ardından mezuniyet ve açıkça eğitim bilgilerinizi sıralayın. Ders dışı etkinliklerinizden bazılarını buraya ekleyebilirsiniz. Özellikle eğitim hayatınız sırasında aldığınız özel ya da resmi kurslar, eğitimler, seminerler ya da farklı edinimlerinizi burada ifade edebilirsiniz.

İş deneyiminiz nedir?

İş başvurularında bu sorunun, genellikle daha önce belirli bir kariyere sahip olan adaylar için sorulduğu zannedilmektedir. Aslında bu düşünce her ne kadar doğru olsa da aslında farklı bir şekilde değerlendirmekte mümkündür.

Öncelikle belirli bir kariyere sahip birisiyseniz ve yeni iş başvurusu yapıyorsanız, sahip olduğunuz deneyimleri belirterek bu bölüme başlayabilirsiniz. Bu aşamada elde ettiğiniz tüm deneyimlerden bahsedebilirsiniz. Ardından mevcut işinizden ve unvanınızdan bahsedebilirsiniz. Ayrıca önceki işinizden neden ve hangi koşullarda ayrılmaya karar verdiğinizi de söyleyebilirsiniz. Burada en önemli unsur ise, önceki işinizi, patronunuzu ve iş arkadaşlarınızı kötülememenizdir. Bu sorulara genellikle “Kendimi daha fazla geliştirmek”, “Yeni deneyimler yaşamak” ya da “Daha fazla ekonomik özgürlük talebi” gibi cevaplarla da geçiştirebilirsiniz. Ayrıca uzman olduğunuz ya da severek yaptığınız şeyleri de ifade edebilirsiniz.

Eğer herhangi bir iş deneyiminiz yoksa o zamanda bu soruyu cevapsız geçiştirmemek ve özellikle de “İş deneyimim yok” dememek için daha süslü kelimeler kullanabilirsiniz. Özellikle eğitim hayatınız boyunca yaşadığınız her şeyin size bir deneyim kazandırdığını unutmamalısınız ve bunu bir deneyim olarak da ifade edebilmelisiniz. Hatta okul gazetesinde görev almış olsanız dahi bunu bir deneyim olarak rahatlıkla ifade edebilirsiniz.

Ekibe ne kazandırabilirsiniz?

Bunun için başvuru yaptığınız pozisyonun sizden neler beklediğini tam olarak öğrenerek başlamalısınız. Ayrıca şirket kültürünü ve gelecek hedeflerini araştırmalı ve gelecekte bu şirkette ki durumunuzu ön görerek, neler kazandırabileceğiniz konusunda detaylar verebilirsiniz. Ayrıca başvurduğunuz pozisyonla uyumlu olması halinde ekstra becerilerinizi ve hobilerinizi de bu kısımda dile getirebilirsiniz. Yapacağınız her detaylandırma aynı zamanda sizinle ilgili daha net cevapların ortaya çıkmasını sağlayacağından dolayı bol bol detay vermeniz oldukça önemlidir.

En önemli püf nokta ise, ekip çalışmasına uyumlu birisi olduğunuzu ve bu sayede insanlarla kısa sürede arkadaş olarak ekibe çok daha kolay adapte olabileceğinizi ifade etmelisiniz. Bu konuda herhangi bir sıkıntı yaşamıyor olmanız işveren için oldukça önemli bir kriter olacaktır.

Her Şeyden Önce Profesyonel CV!

Tüm detaylar ve bilgilendirmeler göz önünde bulundurulduktan sonra yapılacak tek şey, iş görüşmesine girmeniz olacaktır. Fakat ne kadar iyi hazırlanırsanız hazırlanın hiçbir şey profesyonel bir şekilde hazırlanmış olan CV’nin yerini tutmayacaktır.

Profesyonel olarak hazırlanmayan CV, çoğu zaman değerlendirmeye alınmadığından dolayı iş görüşmesine dahi çağırılmama ihtimaliniz olacaktır. Bundan dolayı CV hazırlama konusunda bazı kaynaklardaki yazıları okumanızı tavsiye ederiz:

Profesyonel CV hazırlamış olmanız hem iş görüşmesine çağrılmanızı hem de işi almanızı kolaylaştıran en büyük etken olacaktır. Aksi takdirde değerlendirmeye dahi alınmadan ret cevabı ile karşı karşıya kalmanız söz konusu olacaktır.

Ürün pazarlama ve sosyal medya danışmanlığı yapan bir yazarım.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir