İnşaat sektöründe şap kelimesi en sık kullanılan kelimelerden birisidir. Şap, duvar yüzeyini güzelleştirmek için atılan bir zemin uygulamasıdır. Şap kullanılmasındaki amaç, yüzeyi güzelleştirmek olduğu kadar, yüzeyi dış etkenlerden korumaktır. Duvar yüzeyine ya da zemine şap uygulandıktan sonra yüzeyin kurutulması gerekir. Bunun için kullanılan inşaat kurutma cihazı TTK 400 gibi teknolojik cihazlardan yararlanılır.
Şap Nasıl Uygulanır?
Şap dökülecek yüzey mutlaka temizlenmesi gerekir. Yüzey temizliği yapıldıktan sonra şap dökülecek zemin tesviyeye alınır. Zemine ve yüzeye uygun şekilde şap kalınlığı belirlenir. Daha sonra şap hazırlanır ve zemine uygulanır. Bundan sonra ise nem alma cihazı TTK 400 ile yüzeyin ve zeminin kurutulması sağlanır.
Şap Hangi Yüzeylerde Kullanılmalıdır?
Şap uygulanan duvar ısı ve rutubete karşı daha korunaklı hale getirilir. Su ve nem alabilecek yüzeylere mutlaka şap uygulanmalıdır. Binalarda, otoparklarda, spor salonlarında vb. duvarlara ve zemine şap uygulanabilir. Zeminin kurutulması da çok önemlidir. Zira duvar kurutma, şap uygulanan yüzeyin neme ve suya karşı mukavemetini artırır. Isı yalıtımında duvar kurutmanın önemi yadsınamaz. Bina duvarlarında yapılacak duvar kurutma işlemi ile nemi ve suyu bertaraf etmek mümkündür. Nem kurutma cihazı TTK 400 gibi nem alıcı unsurlar kullanılarak yüzeyin kurutulması ısı yalıtımında önemlidir.
Nem alma işlemi uygulanan yani duvar kurutma uygulaması yapılan mekanlarda ısı yalıtım sağlanmış olur. Bu da enerji tasarrufu açısından oldukça önemlidir. Isınmak için harcanan enerjinin düşmesini sağlayarak önemli oranda tasarruf sağlar.
Şap kurutma cihazları ile inşaat işlerinin de harcanan sürenin azalması sağlanabilir. Şap kurutma cihazları kullanmadan önce şapın kuruması için günlerce beklemek gerekirken, teknolojik kurutma cihazları ile bu süre en aza indirilmiş olur. Böylece inşaatın daha kısa sürede bitmesi sağlanır. İnşaat işlerinde şap iç mekanın dekore edilmesinden önceki son aşamadır. Bu nedenle bir nevi inşaatın sonu demektir. Şap kurutma uygulaması ile iç mekan tasarımı için beklenen süre azalmış olur ve kısa sürede iç tasarım uygulamasına geçilmiş olur. Şapın kurutulması sadece süre açısından değil iç tasarımın daha sağlıklı olması açısından da önemlidir. Zira kurutma işlemi yapılmış bir şapın üzerine uygulanan diğer işlemler daha sağlıklı gerçekleştirilmiş olur.