1. Anasayfa
  2. Sektörel

En Çok Bilinen 3 İş Zekâsı Uygulaması Nelerdir?

En Çok Bilinen 3 İş Zekâsı Uygulaması Nelerdir?
0

Teknolojinin gelişmesi ile günümüzde yapay zekâ her sektörde önemli bir konuma ulaşmıştır. İş zekâsı (BI), bir kuruluşun verilerini stratejik ve taktiksel kararlarını göz önünde bulundurarak bir eyleme ve iç görülere dönüştürmek için yazılım hizmetlerinden yararlanması olarak tanımlanabilir.

BI araçları, kullanıcılara işin durumu hakkında ayrıntılı bilgi sağlamak amacı ile veri kümelerine erişir ve bunları analiz ederek raporlarda, gösterge tablolarında, grafiklerde, çizelgelerde ve haritalarda analitik bulgular olarak sunar.

İş zekâsı terimi genellikle, mevcut verilere dayalı olarak bir kuruluşun durumu hakkında iç görülere hızlı ve kolay anlaşılır erişim sağlayan bir dizi aracı ifade eder. Peki son dönemlerde oldukça popüler olan iş zekâsı uygulaması nedir? İş zekâsı uygulamalarından birisi olan Qlik Sense ne şişe yarar?

Bu yazımızda 2022’nin en çok bilinen ve tercih edilen iş zekâsı uygulamaları hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

İş Zekâsı Uygulaması Nedir?

İş zekâsı (Business Intelligence), şirkette kullanılması gereken verileri nitelikli hale getirebilmek adına kullanılan tekniklere verilen genel isimdir. Yani iş zekâsı şirketlerin stratejik planlamasında ve yeni projelerin geliştirilmesinde önemli rol bir role sahiptir.

İş geliştirme için iş zekâsı uygulamaları yeni bir kavram değildir. İş zekâsını, veri odaklı hale getirmek amacı ile iş verilerini toplayan, entegre eden, analiz eden ve sunan teknolojilere, uygulamalara verilen genel isimdir. Peki 2022 için en çok bilinen iş zekâsı uygulamaları nelerdir?

En Çok Bilinen iş Zekâsı Uygulamaları 2024

1. Qlik Sense

2022’in en çok tercih edilecek olan iş zekâsı uygulamasının Qlik Sense olacağı tahmin ediliyor. Qlik Sense, yeni nesil analitik kıyaslama yapan eksiksiz bir veri analizi platformu ve iş zekâsı (BI) ürünüdür. Qlik Sense sahip olduğu Associative teknolojisi sayesinde kullanıcılarına artırılmış yapay zekâ ve yönetilebilen bulut mimarisi ile kurumsal ölçekte tüm analitik işlemler için uygun bir ortam sunmaktadır. Ayrıca, Qlik Sense sahip olduğu çeşitli özellikler ile kullanıcılarının iş zekâsı uygulamasından beklentilerini kusursuz bir şekilde karşılıyor.

Ek olarak Qlik Sense kullanıcıları, herhangi bir kısıtlama, sıralama veya sınırlama olmadan özgürce seçim ve arama gibi doğal etkileşimler ile istediği noktalardan sorularına cevap alabilirler. Global Smart Search özelliği ile kullanıcıların anahtar kelimeleri tüm veri setinde arayarak bulguları ve ilişkileri ortaya çıkarmasına olanak sağlar. Qlik Sense, kullanıcıların farklı veri kaynaklarında bulunan veriler üzerinde kendi sorularının cevaplarını izleyip, gözden kaçmış olabilecek bulguları ortaya çıkarmalarını ve gizli kalmış noktaları görmelerine yardımcı olur.

2. Power BI

Power BI, birbirinden bağımsız veri kaynaklarını tutarlı, görsel olarak sürükleyici ve etkileşimli öngörülere dönüştürmenizi sağlamak için birlikte çalışan yazılım uygulamalardan oluşan bir koleksiyondur. Power BI veri kaynaklarınıza kolayca bağlanmanızı, önemli noktaları görselleştirmenizi ve keşfetmenizi, bunu herkesle veya istediğiniz kişilerle paylaşmanızı sağlar.

3. Tableau

Tableau Desktop, Tableau Server, Tableau Online gibi pek çok ürün ile 3 ayrı pazarda yer edinen Tableau, özellikle birçok ihtiyaç için halihazırda modülleri bulunan ve ek ihtiyaçlar için hızlıca çözümler geliştiren oldukça etkili uygulamalardandır.

TeknoBird'in kurucusu, teknoloji ve yazılım hakkında insanlara yararlı makaleler yazar.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir