1. Anasayfa
  2. Rehber

Ekran Kartı Isınma Sorunu Çözümü | 2024

Ekran Kartı Isınma Sorunu Çözümü | 2024
0

Bilgisayarlarımızın en önemli donanım parçalarından bir tanesi ekran kartıdır. Görüntüyü direkt olarak monitör yada ekranlarımıza getiren bu parça, bilgisayarlarımız için büyük bir işlev taşımaktadır. Ekran kartları bilgisayar içerisinde belirli sıcaklıklar arasında çalışması gerekmektedir. İstenilmeyen bir derecede çalıştığında maalesef olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. Genel olarak ortalama sıcaklık değerleri 30 ila 50 derece arasında olması gerekmektedir.

Günümüzde geliştirilen oyunlar bildiğiniz üzere yüksek sistem gereksinimi isteyen modellerdir. Bu sebepten dolayı bu tür oyunlarda sıcaklık değeri bir hayli yükselebiliyor. Ekran kartınızın sıcaklık değeri oyunlarda vs 80 dereceye kadar normal sayılabilir. Fakat sıcaklık değeri bu bahsedilen değerin çok daha üstündeyse, bir şeyler ters gidiyor olabilir.

Sizler için bu yazımızda ekran kartı ısınma sorunu çözümü başlığı adı altında birkaç öneride bulunacağım. Umarım sizler için faydalı ve bilgi taşıyan bir makale olmuştur.

Ekran Kartı Isınma Sorunu Çözümü

Ekran kartlarımızın ısınma sürecinde birkaç yöntem ile bu problemi ortadan kaldırabiliriz. Maallesef çok bir yöntem listeye ekleyemiyorum çünkü piyasada bu tür işlerin çözüm yolları biraz sıkıntılı bir süreç sayılmakta. Dilerseniz konu başlıklarımıza kısaca bir göz atalım.

Fan Temizliği ve Termal Macun Değişimi

Her bilgisayarın yaklaşık 4 ile 5 ay arasında bir temizlenmesi gerekmektedir. Aksi taktirde bilgisayarlarınızın içerisi bir hayli pis olabilir. Özellikle tozların belirli noktalarda birikmesi, performans düşürmenin başlıca sebeplerinden bir tanesidir.

Öncelikle bilgisayarınızın fanını temizlemenizi önermekteyim. Fan temizliği belirli aralıklarda olmazsa, yavaş ve işlevsiz olarak çalışma sergiler. Bu işlemi yaparken de macun temizliği yapmanız önemli bir detaydır. Termal macunlar zaman içerisinde maallesef yıpranıp eskimektedir. Bu durum da ekran kartı ısınma sorununa yol açan sebeplerden birisidir.

Dikkat etmeniz gereken nokta ise bilgisayarınızın garantisi olup olmadığıdır. Eğer garanti devam ediyorsa, servise getirerek hızlıca bu işlemlerin gerçekleştirilmesini sağlayabilirsiniz. Eğer siz kendiniz bu işlemleri yaparsanız, bilgisayarınız garanti dışına çıkabilir.

Ekran Kartı Güncellemesi

Her bilgisayar modelinde farklı ekran kartı modelleri yer almaktadır. Bilgisayarlarımız her ne kadar yeni olsa dahi, ekran kartı sürücüleri eski olabilmektedir. Bu tür sıkıntılar yaşamamak için ise ekran kartı güncelleme adımlarını takip edebilirsiniz. Yeni driver yüklendiğinde, ısınma problemini ortadan kaldırabilirsiniz.

Eski sürücüye sahip olan ekran kartları, sisteminizde verimli olarak çalışma sağlayamamaktadır. Bu durumda da maallesef ekran kartım ısınıyor sorunlarını sıklıkla sizlerden duyabiliriz. Sadece ekran kartında değil, diğer tüm donanımları da güncelleme yaparak bilgisayarınızın verimini arttırabilirsiniz.

Bunların yanında anakart ve BİOS güncellemeleri de ısınma problemlerini ortadan kaldırabilirsiniz. Ekran kartınızın yeni sürümü için ekran kartı modelinizi google’a yazın ve çıkan resmi siteden son sürüm driverı hızlıca indirin. Bu sayede güncel sürüme sizlerde sahip olmuş olacaksınızdır.

Servise Getirmek

Bilgisayarlarımızı aldığımızda bildiğiniz üzere 2 yıllık bir garanti süreci işlemektedir. Ayriyeten ekran kartı satın aldıysanız da garanti süreci işlemekte. Ekran kartınızda aşırı ısınma sorunları yaşıyorsanız son çare olarak garanti servisine göndermeniz en sağlıklı yöntem olacaktır. Bu sayede servisteki kişiler kontrollerini sağlar ve gerekli işlemleri gerçekleştirirler. Eğer çözülmeyecek bir problem ve ekran kartı ile alakalı bir durum ise, değişim hakkından kolaylıkla yararlanabilirsiniz.

Bu tür durumlarda benim tercihim direkt olarak garanti kapsamında ise servise göndermek oluyor. En temiz ve sağlıklı yöntem bu yol diyebilirim. Bu yazımızda sizlerle birlikte ekran kartı ısınma problemini ele aldık.

TeknoBird'in kurucusu, teknoloji ve yazılım hakkında insanlara yararlı makaleler yazar.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir