1. Anasayfa
  2. Rehber

DNS Yapılandırması nasıl seçilir?

DNS Yapılandırması nasıl seçilir?
0

Hangi DNS yapılandırmasının benimseneceğine karar vermeden önce, farklı DNS sunucusu türlerini tanımanız sizin için yararlı olacaktır.

DNS Sunucusu Türleri

Aşağıda vurgulananlar, bazı yaygın DNS sunucusu çeşitleri veya türleridir. Her DNS sunucusu belirli bir işlevi yerine getirir ve DNS yapılandırması seçiminiz aslında gereksinimlerinize ve çözmek istediğiniz sorunlara dayalı olmalıdır.

Yalnızca Yetkili DNS Sunucuları: Yalnızca sorumlu oldukları sorgulara yanıtlar veya çözümler sağlar. Bölgelerindeki sorguları çözmek için hızlıdırlar, ancak ne sonuçları önbelleğe alırlar ne de özyinelemeli sorgulara yanıt verirler. Örneğin, askeri veya bilimsel kuruluşlar internetlerini yalnızca kendi alanları/sektörü ile ilgili DNS bilgilerini/verilerini yayınlayacak şekilde yapılandırabilirler.

DNS Sunucularını Önbelleğe Alma: DNS Sunucularını Önbelleğe Alma işleminin birincil işlevi, kullanıcılardan gelen yinelemeli sorgulara katılmaktır. Belirli bölge bilgilerinden yalnızca belirli, sınırlı bir sorgu aralığını işleyen Yalnızca Yetkili DNS Sunucusunun aksine, Önbelleğe Alma DNS Sunucusu, geniş genel DNS bilgi tabanını kullanarak yaygın özyinelemeli sorgularla ilgilenme eğilimindedir. Farklı önbellek sunucularına birden çok sorgu gönderilmesini önlemek için, önbelleğe alınan bir DNS Sunucusu, ilk sorgunun sonuçlarını hemen önbelleğe alır ve bunları kullanıcıların kullanımına sunar. Önbelleğe alma DNS sunucusu, internet kullanıcıları için en yaygın sunucudur. İnsanlar, kullandıkları işletim sistemi ne olursa olsun, internete bir sorgu gönderdiklerinde, esas olarak sorgularının cevaplarını Cashing DNS sunucuları üzerinden talep etmektedirler.

DNS Sunucularını Yönlendirme: Adlarından da anlaşılacağı gibi, Yönlendirme DNS Sunucuları, özyinelemeli sorgular için iletme aracıları olarak işlev görür. Özyinelemeli sorguları kendi başlarına çözmezler, sorgulara çözümler/cevaplar sağlayacak uygun sunuculara iletirler. Bu tür sunucular, hassas dahili bilgilerin bir kuruluş içindeki özel sunuculara iletilmesi ve dış izleyicilere yönelik bilgilerin genel sunucular aracılığıyla yönlendirilmesi anlamında “filtre” olarak da kullanılabilir.

Birleşik Sunucular: İyi bağlantılı ve işlevsel bir Etki Alanı Adı Sistemi elde etmek için yukarıda açıklanan üç farklı sunucuyu birleştirmek için mümkündür. Ancak farklı sunucuların tek bir sunucuda birleştirilmesi sunucuları ısıtabilecek bir bilgi/veri yükleme sorununa neden olabilir.

Genel ve Özel Sunucular: Genel sunucular, verileri/bilgileri genel izleyici kitlesi için işlerken özel sunucular, bilgileri yalnızca kendi iç çalışanları için iletmek isteyen şirketler tarafından kullanılır. Tamamen özel bir sunucuyu sürdürmek için, ona yapılan tüm referansların genel sunuculardan kaldırılması tavsiye edilir.

Ana veya bağımlı sunucular: Bir ana sunucu, her ikisi de kendi bölgelerinde esas olarak yetkili verileri/bilgileri işlemesine rağmen, bağımlı sunucudan daha fazla bölge dosyasını işler. Ancak, bir bağımlı sunucu, ana sunucunun bölge dosyalarından birinden elde edilen bilgilerle ilgilenir. Belirli bir durumda, bir ana sunucu, işleyebilecekleri bölge dosyalarının miktarına bağlı olarak bağımlı sunucu olabilir. Teknik olarak, her DNS sunucusunun en az iki bölgesi vardır.

Bu nedenden dolayı, DNS’nizi ihtiyaçlarınıza ve gereksinimlerinize göre yapılandırmalısınız.

TeknoBird'in kurucusu, teknoloji ve yazılım hakkında insanlara yararlı makaleler yazar.

Yazarın Profili

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir