Bir grup Çinli bilim insanı, eski lityum-iyon pillerin kapasitesini yeni lityum ekleyerek geri kazandırmayı sağlayacak bir teknoloji geliştirdi. Bu yöntem, pillerin ömrünü önemli ölçüde uzatmayı vaat ediyor, ancak şu aşamada teknoloji sadece endüstriyel ölçekte, örneğin enerji depolama sistemlerinde uygulanabilir.
Lityum-iyon pillerin yaşlanmasını etkileyen birkaç faktör bulunmaktadır. Bunlar arasında, anot üzerindeki katı hal elektrolit fazının artması, lityum iyonlarını emmesi ve direnci artırması yer alır. Zamanla, elektrotların bozulması ve elektrolitin yıkımı da pil kapasitesini azaltan faktörler arasında yer alır.
Genellikle eskiyen pillerin sorununu değiştirme ile çözülür. Ancak Çinli bilim insanları, bu konuda farklı bir yaklaşım benimsemiştir. Yapay zeka tabanlı bir algoritma ve organik kimya yasaları kullanarak, pille belirli bir voltajla birleştiğinde lityum serbest bırakan özel bir lityum içeren bileşik geliştirdiler.
Bu teknoloji sayesinde, bilim insanları %15 kapasite kaybeden bir lityum-demir-fosfat pilin kapasitesini neredeyse tamamen geri kazandırmayı başardılar. Genel olarak, geliştirilen teknolojinin, pillerin ömrünü 12.000-16.000 şarj-deşarj döngüsüne kadar uzatabileceği öngörülmektedir.
Ancak bu yöntemin de bazı sınırlamaları vardır. Örneğin, lityum ekleme teknolojisi yalnızca belirli bir yapıya sahip pillerde uygulanabilir. Ayrıca, tüketiciye yönelik lityum-iyon pillerin, endüstriyel pillerden farklı bir kimyasal bileşime sahip olduğu için, bu teknoloji onların üzerinde işe yarayıp yaramayacağı belirsizdir.
Buna rağmen, enerji depolama sistemlerinde pahalı pillerin maksimum verimle kullanılması kritik öneme sahip olduğundan, bu teknoloji maliyetleri düşürürken, sistemleri daha çevre dostu hale getirebilir. Çinli bilim insanlarının araştırmasıyla ilgili daha detaylı bilgiler Nature dergisinde yayımlandı.