1. Anasayfa
  2. Hayvanlar Alemi

Çamur Zıpzıpı Nedir?

Çamur Zıpzıpı Nedir?
0

Amfibi, diğer bir ifadeyle çift yaşamlı hayvanlara en bilindik örnek kurbağadır. Bununla birlikte balık olmasına rağmen karada da yaşayabilme özelliğiyle çamur zıpzıpları büyük merak uyandırıyorlar. Bu zıpzıplar, suyun dışında beş güne kadar yaşayabiliyorlar. Zıpzıp olarak anılmalarının sebebi de dişilerini etkilemek için en yükseğe zıplama hareketlerini yapmalarıdır.

Çamur Zıpzıpları

Çamur zıpzıpı (tırmanan balık-Oxudercinae), solungaçlarını ayak gibi kullanıp, karada yaşayabilen bir balık türüdür. Gözünün alt kısmındaki su keseciği sayesinde, karada solungaçları kurumadan 3-5 gün kalabiliyorlar. Genellikle su ile karanın birleştiği, çamurlu alanlarda yaşarlar. Gözleri birbirinden bağımsız hareket ettiğinden, geniş bir alanı görme ve tehlikeleri önceden kestirme özelliği vardır.

Çamur zıpzıpları genel olarak etobur hayvanlardır. Kendilerine bir bölge belirleyerek, burada avlanırlar. Böcek, solucan, küçük yengeç ve canlı yemlerle beslenirler. Bazı türleri de hem etçil hem de otçuldur. Yosunla da beslenirler. Genellikle agresiftirler ve kendi bölgesine girmeyen hayvanlarla sorun yaşamazlar. Ama kendi türleriyle hep rekabet halindedirler.

Çamur Zıpzıpı Havada

Çamur Zıpzıplarının Çiftleşmesi

Karada yaşayabilen bu hayvana zıpzıp denilmesinin en büyük nedeni, yükseğe ve uzağa, bir nevi çekirge, kurbağa gibi zıplayabilmesidir. Balığın zıplamasının bir sebebi bulunuyor. Nesillerini devam ettirmek, üremek amacıyla zıplamak zorundalar. Çünkü dişiler en güçlü gözüken balığı seçip, çiftleşiyor. Bunu da en yükseğe ve uzağa zıplayan balıklar arasından seçerek yapıyor. Kısaca, erkek balık çiftleşmek istiyorsa, en uzağa zıplamak zorundadır.

Çamur Zıpzıpları Akvaryumun Yeni Sempatik Yüzleri

Çamur Zıpzıpları Akvaryumun Yeni Sempatik Yüzleri
Çamur Zıpzıpı Akvaryum

Klasik akvaryum balıklarına alternatif bir arayış içindeyseniz çamur zıpzıpı en ideal alternatiflerden biridir. Sevimli yüzleri, iri ve bağımsız hareket gözleri, ayak gibi kullandığı yüzgeçleriyle akvaryumunuza renk katacaktır. Çamur zıpzıpları azami 15 santimetreye kadar büyüdüklerinden akvaryumlar için idealdir.

Çamur zıpzıpını akvaryumlar için ideal kılan en büyük özelliği dayanıklı olmasıdır. Yüksek amonyak seviyelerine bile dayanabilmektedir. Ayrıca yem seçimi yapmıyor. Ne verirseniz yiyor. Tabi sağlıklı olmasını istiyorsanız kaliteli ve protein ağırlıklı beslemeyi unutmayın.

Akvaryum oluşturmak istiyorsanız, akvaryumunuzun hacminin en az 150 litre olması gerekiyor. 7.0-8.5 PH ve 1.005 – 1.015 tuzluluk derecesinde sert, acı su akvaryumu kurmalısınız. Akvaryumun içinde düz taşlar, yumuşak taban, mangrove kökleri olmasına dikkat edin. Suyun üzerindeki alanı nemli tutmayı unutmayın. Çamur zıpzıpı yükseğe zıplama özelliğine sahiptir. Bu nedenle akvaryum tankının kapağı olmasına dikkat edin.

Çamur Zıpzıpları Fiyatları

Çamur zıpzıpının yoğun yaşadığı bölgeler Batı ve Doğu Afrika, Japonya, Çin, Avustralya, Hindistan ve Madagaskar’dır. Yaşadıkları coğrafi bölgeye farklılıklar gösterebiliyorlar. Ülkemizde ise yok denecek kadar azdırlar. Bununla birlikte Ankara çamur zıpzıpı adıyla bir tür bulunuyor.

Çamur zıpzıpının standart bir fiyat listesi bulunmuyor. Balığın büyüklüğü, yaşadığı coğrafi bölgeye, görünüşüne, satıcının satış politikasına bağlı olarak fiyatları değişebiliyor. Akvaryum ve petshop dükkan sahipleri, genellikle yurt dışından yavru halindeyken getirtip, biraz büyüdükten sonra satışa sunuyorlar. İstiyorsanız siz de yavru halindeyken alıp, kendiniz büyütebilirsiniz.

Merhabalar, ben Gizem Ceylan. Yazmayı okumayı ve seyahat etmeyi severim. Ürün incelemeleri ve güncel konular hakkında yazılar paylaşırım. En sevdiğim müzik ise Rap'tir.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir