1. Anasayfa
  2. Teknoloji

Bulut Sunucu Nedir, Bulut Sunucu (Cloud Server) Faydaları Nelerdir?

Bulut Sunucu Nedir, Bulut Sunucu (Cloud Server) Faydaları Nelerdir?
0

Basit bir ifadeyle, bulut hizmeti veri depolama yeridir. Ancak veri merkezlerinde bulunan yerel sunucuların aksine bulut sanallaştırılır. Parametreleri, işlemci çekirdeği sayısı, bellek miktarı, disklerin kapasitesi ve türü ile belirlenir. Başlangıçta ayarlanırlar ve çalışma sırasında değişebilirler.

Daha 20 yıl önce, bir şirketin standart bir BT altyapısının organizasyonu, önemli finansal ve zaman harcamaları gerektiriyordu. Ekipman satın almak, bunun için bina tahsis etmek, yazılım lisansları için ödeme yapmak ve yerel sunucuların bakımını yapmak için BT uzmanlarını işe almak gerekliydi. Büyük şirketler hala bu tür harcamaları yapabiliyorsa, orta segment temsilcileri ve yeni başlayan girişimciler bu tür maliyetleri kaldıramaz halde. Herhangi bir iş genişlemesi ek masraflar gerektiriyordu.

Belirli bir noktada, BT şirketleri, kullanıcıya görevleri için tüm kaynak havuzunu sağlayabilecek, ancak aynı zamanda hem organizasyon hem de iş ölçeklendirmesi açısından daha ucuz olabilecek bir teknoloji aramaya başladılar. 2002’de bir çözüm bulundu – ilk bulut tabanlı hizmetler ortaya çıktı.

Buluta geçiş, yalnızca büyük miktarda bilgi ile çalışan dev şirketler için faydalı değildir. Orta ve küçük işletmelerin temsilcileri, hizmeti bireysel görevler için özelleştirerek çok tasarruf edebilir.

Bulutun çalışma prensibi

Bulut sunucusu, belirli kullanıcılar için ağ erişimini organize ederek verileri sanal bir alana yerleştirmenin bir yoludur. Aynı zamanda sağlayıcı ile etkileşime girmezler ve verilerle yapılan tüm eylemler gerçek zamanlı olarak gerçekleştirilir.

Bulut sağlayıcı, kullanıcıya yerel sunucunun yalıtılmış bir ortam olan sanal kısmına erişim sağlar.

Sanallaştırma teknolojisi, özel bir yazılım olan hipervizörün kullanılmasını içerir. Yerel sunucuları, her biri belirli görevleri çözmek için uyarlanmış sanal makinelere (VR) «bölür»: bir ofis uygulamasının çalışması, çevrimiçi mağaza, kurumsal web sitesi.

Hipervizör aynı anda birden fazla sistemin paralel çalışmasını sağlar. Bununla birlikte, çalışma sürecinde VM’LERİ birbirinden ayırır, böylece veri güvenliği ve bilgi işleme programları arasında doğru kaynak tahsisini garanti eder.

Cloud Server (Bulut Sunucu) Faydaları

Modern şirketler giderek daha fazla bulut depolamayı tercih ediyor. Ve bunun birkaç nesnel nedeni var:

  • Zamandan ve paradan tasarruf. Hızlı bir başlangıç, özellikle işletmeler ve her türlü start-up için önemli bir faktördür. Buluta erişimi ayarlamak birkaç dakika, yerel bir sunucu odası kurmak ise haftalar alabilir. Aynısı finansal kaynaklar için de geçerlidir, çünkü şirketin veri merkezinin altyapısını düzenlemesine gerek yoktur.
  • Ölçeklenebilirlik. Kuruluşun genişlemesi, ek ekipman satın alınmasını ve yeni uzmanların işe alınmasını gerektirecektir. Bulutta böyle bir sorun yok. Kullanıcıya yalnızca ek sanal kaynaklar sağlanacaktır.
  • Pik yük sorununu çözme. Ölçeklendirme durumunda olduğu gibi, sağlayıcı gerçek zamanlı olarak istemciye ana kanalları boşaltması için ek kaynaklar sağlar.
  • Ayarların esnekliği. Bulutta, yazılımı güncelleyebilir, yeniden yükleyebilir, anlık görüntü alabilir ve güncelleme düzgün şekilde tamamlanmadıysa geri alabilirsiniz. Nadiren meydana gelen sistem arızalarında, kullanıcı müdahalesi olmadan (servis çağrısı gerekmez) acil durum çalışması hemen başlar.
  • Güvenilirlik ve güvenlik. Araştırma şirketi Gartner’a göre, bulutta bilgi depolamanın güvenliğiyle ilgili aynı yerel veri merkezlerine kıyasla %60 daha az olay var. Çok seviyeli koruma, yedekleme, şifreleme, dosyaların sürekli izlenmesini içerir.

Ve son olarak: bulut sağlayıcı, verileri depolamaktan sorumludur, bu da tüm sorumluluğun kendisine ait olduğu anlamına gelir.

Bir bulut sunucusunun kullanılması, şirketin rekabet gücünü artırırken, operasyonel yönetim sağlar ve tüm verilerin güvenilir bir şekilde korunmasını garanti eder.

TeknoBird'in kurucusu, teknoloji ve yazılım hakkında insanlara yararlı makaleler yazar.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir