1. Anasayfa
  2. Teknoloji

AMD 3. Nesil EPYC Milan ve Intel 3. Nesil Xeon Ice Lake-SP Sunucu İşlemcileri Ayrıntıları

AMD 3. Nesil EPYC Milan ve Intel 3. Nesil Xeon Ice Lake-SP Sunucu İşlemcileri Ayrıntıları
0

Bazı AMD EPYC Milan ve Intel Xeon Ice Lake-SP sunucu işlemcilerinin ayrıntılarına dair söylentiler sızdırıldı. Veriler, bir dizi gelecekteki sunucu yongasının yanı sıra beklenen çekirdek sayısı, temel saat ve TDP’yi listeleyen Momomo_US kullanıcısından geliyor.

AMD ve Intel, birbirine yakın yeni nesil sunucu hatlarını piyasaya sürecek. AMD, 2021 yılının ilk çeyreğinin sonunda piyasaya sürülmesi planlanan EPYC Milan’dan yararlanacak ve Intel Ice Lake-SP Xeon işlemcileri, 2021’in ikinci çeyreğinde piyasaya sürülmesi planlanıyor. Her iki işlemci de tamamen yeni bir mimariye ve teknoloji düğümüne sahip olacak, ancak görünen o ki AMD, iki yıldan daha az eski bir mimariye güvenerek daha olgun bir mimariye güvenerek bir avantaja sahip olabilir. Bununla birlikte, sunucu segmentinde her iki tarafın da neler sunabileceğine bir göz atalım.

AMD EPYC ailesinde en az 19 SKU görmeyi bekliyoruz. Milan 3. nesil. Bu işlemciler, TSMC’nin 7nm işlem teknolojisine dayanacak ve Zen 3 çekirdek mimarisinde çalışacak. Gizilim, 2. Nesil EPYC Roma hattına kıyasla 64 adede kadar çekirdek, 280W TDP ve artırılmış saat hızına sahip olacak.

AMD EPYC

Ailenin en iyi SKU’su 64 çekirdekli EPYC 7763 olacak. CPU’nun temel frekansı 2,45 GHz ve hızlanma hızı 3,50 GHz olacak, ayrıca 256 MB L3 önbellek ve 32 MB L2 önbellek olacak. Seriden bahsetmişken, üç 64 çekirdekli SKU, dört 32 çekirdekli SKU, dört 24 çekirdekli SKU, dört 16 çekirdekli SKU ve bir 56, 48, 28, 8 çekirdekli SKU vardır. En yüksek temel saat, 32 çekirdekli bir kısım olan ve 3.25 GHz artı 280 watt TDP’ye sahip olan EPYC 75F3’te sunulmaktadır.

Tek işlemcili sunucu yapılandırmaları için özel olarak tasarlanmış dört P öğesi de vardır. Aralığın geri kalanı iki veya iki yuva ile yapılandırılabilir. Aşağıdaki tabloda, 3. Nesil EPYC Milan AMD SKU’larının teknik özellikleriyle birlikte listelendiği eksiksiz bir liste görebilirsiniz:

AMD EPYC Milan sunucu işlemcileriyle ilgili ayrıntılar (ön):

AMD EPYC Milan Sunucu İşlemci Serisi

Intel tarafına geçersek, Ice Lake-SP tasarımına dayanan Xeon serisi, bu yılın sonlarında yalnızca Sapphire Rapids Xeon’da görülen 10nm SuperFin işlemiyle karıştırılmaması gereken 10nm + teknoloji düğümü kullanacak. Ice Lake-SP işlemcileri, Intel’in 2019’da piyasaya sürülen ve 2021’de sunuculara girecek olan çekirdek Sunny Cove mimarisine sahip olacak. Intel’in şu anda tüketici ve ticari işlemciler için kullanılan daha modern bir Willow Cove mimarisine sahip olduğu unutulmamalıdır.

Intel Xeon

Intel’in Xeon Ice Lake-SP serisi Platin, Altın ve Gümüş versiyonlara ayrılmıştır. En iyi SKU’nun 40 çekirdeğe, 2,30 GHz temel saate ve 270W TDP’ye sahip olacak Xeon Platinum 8380 olduğu söyleniyor. AMD’nin amiral gemisiyle karşılaştırıldığında, daha düşük çekirdeklere ve daha düşük temel saate bakıyoruz, ancak Intel’in mimarisi ve teknoloji düğümleri daha yüksek saat hızları için ayarlandı, bu nedenle bu mavi takım için küçük bir kazanç anlamına gelebilir. Intel ayrıca AVX-512 komut setine bahis yapıyor ve AVX-512 talimatlarını tam olarak kullanan uygulamaları çalıştırırken mevcut AMD Rome işlemcilerine göre biraz üstünlük gösteren işlemci kıyaslamaları gösterdi. Standart uygulamalar Intel işlemcilerde aynı avantajı görmez.

Intel Xeon Ice Lake-SP sunucu işlemcilerinin ayrıntıları (ön):

Intel Xeon Ice Lake-SP Sunucu İşlemci Serisi

Yakında AMD EPYC ve Intel Xeon 3. nesil sunucu işlemci hatları birbirleriyle rekabet etmeye başlayacak. AMD, EPYC işlemcilerin çılgın değerini sunarak sunucu pazar alanını yok ediyor ve payını artırıyor, verimlilikleri, düğüm sayıları, performansı, bilgi işlem alanı avantajı son birkaç yılda önemli ölçüde arttı. Intel, Ice Lake-SP işlemcilerle geri dönmekte zorlanacak, ancak bu, Sapphire Rapids’in şirket için bir oyun değiştirici olması için zemin hazırlamanın sadece başlangıcı.

TeknoBird'in kurucusu, teknoloji ve yazılım hakkında insanlara yararlı makaleler yazar.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir