1. Anasayfa
  2. Rehber

Wabi-Sabi Nedir? Wabi Sabi Ne Demek Türkçe Anlamı Nedir?

Wabi-Sabi Nedir? Wabi Sabi Ne Demek Türkçe Anlamı Nedir?
0

Wabi-Sabi nedir sorusu Uzakdoğu mistisizminin son dönemlerde popüler olması ile yanıtı merak edilen bir sorudur. Japon estetiğinde geçiş ve kusurun kabulüne dayanan Wabi-Sabi tam olarak ne anlama geliyor?

Wabi-sabi, Budist bireyler tarafından varoluşun üç işareti olan özgüven, ızdırap ve boşluktan türetilmiş bir kavramdır. Kusurlu, kalıcı ve eksik güzelliğin ifadesi olarak tanımlanır. Kökeni, Çin’de ortaya çıkan Zen Budizmi’ne dayansa da daha sonraları çay törenleriyle bir Japon hareketine dönüşmüştür.

Wabi-Sabi Nedir? Türkçe Ne Anlama Gelir?

Wabi-Sabi kavramını Türkçeye tam olarak çevirmek zordur. Ancak, Wabi ve Sabi kelimelerinden yola çıkarak bunu yorumlamak mümkündür. Wabi, “rustik basitlik” veya “sade şıklık” anlamına gelirken, Sabi kelimesi “kusurlardan keyif almak” olarak tanımlanır.

Wabi-Sabi Nedir? Türkçe Ne Anlama Gelir?

Antik Japon Krallığı’nda kusur aydınlanmanın ön koşulu olarak kabul edildiğinden Wabi-Sabi en anlaşılır haliyle “kusursuz güzellik” olarak ifade edilebilir. Wabi-Sabi, Batı kültürünün yenilikçi ve kusursuz güzellik anlayışını reddeder. Aksine kendini zamanın ve doğanın akışına bırakmayı savunur.

Wabi Sabi Felsefesi Nedir?

1500’lü yıllarda Çin’ de ortaya çıkan Wabi-Sabi felsefesi daha sonra Japon kültürüne entegre olmuştur. Bu nedenle çoğunlukla Japon kültürünün bir parçası olarak bilinir. Dijital çağın zirve yaptığı bugünlerde çevrimiçi ortamlarda mükemmeli ön plana çıkarmaya çabasıyla yeniden gündem olduğu söylenebilir. Sosyal medyada hayatını başka kişilerin hayatıyla karşılaştırmak akıl ve ruh sağlığı üzerinde olumsuz etki yaratsa da birçok kişi bunlara maruz kalıyor. Wabi-Sabi felsefesi tam da bu noktada devreye giriyor.

Wabi Sabi Felsefesi Nedir?

Wabi-Sabi insanı rahatlatan prensipleri ile yoğun, stresli ve her anlamda mükemmellik yarışının olduğu modern dönemde kusurlarımızı kabul etmeyi savunan felsefedir. Wabi-Sabi nedir diye kısaca anlatacak olursak, aslında hayatımızı tüm kusurlarıyla kabul etmektir diyebiliriz.

Wabi-Sabi Restorant Menu Yemek Tabağı

Wabi-Sabi felsefesini yaşamda uygulamak zor gibi görünse de oldukça basittir. Yapmanız gereken yalnızca bakış açınızı değiştirmek ve tüm kusurlarınızın, sizin bir parçanız olduğunu kabul etmektir. Kusurlarınızla yaşamayı öğrenmek, sade ve basit bir yaşam sürmek Wabi-Sabi felsefesinde beklenen tek şeydir.

Wabi Sabi Mimari Tarzı Nedir?

Wabi Sabi Mimari Tarzı

Wabi-Sabi sadece bir düşünce değildir. Aynı zamanda bir yaşam biçimidir. Dolayısıyla yaşamın birçok alanında bu kavramla karşılamak mümkündür. Wabi-Sabi mimari tarzı, basitlik, doğallık ve asimetrinin hakim olduğu nesnelerin mimari yapılarda ana tema haline gelmesi anlamına gelir.

Wabi-Sabi Nedir? Ev Dekorasyonunda Wabi Sabi Stili Nasıl Olmalıdır?

Wabi-sabi ev dekorasyonunda abartısız, eski, nostaljik, antika gibi hatırları olan nesnelerin bir araya getirilmesi söz konusudur. Dekorasyonda kullanılan mobilyalar, aksesuarlar, renkler başta olmak üzere tüm detaylarda yaşanmışlığın izleri vardır. Bu dekorasyon stilinde uyumluluk kaygısından ziyade fonksiyonellik, estetik ve anlam önemlidir.

Wabi-Sabi Ev Dekorasyon Stili

Wabi-sabi stiline göre, pek çok insan için anlamı olmayan bir objenin size güzel görünmesi onu ev dekorasyonunuzda kullanmanız için yeterlidir. Obje kullanılmışsa bu bir ruhu olduğu anlamına gelir. Doğadaki tüm renklerin kombinasyonundan oluşan bir dekorasyon size huzurlu bir ortam yaratır.

Ev dekorasyonunda Wabi-Sabi nedir sorusunun yanıtını özetlersek, süsün, savurganlığın, lüks malzemelerin ve geçici olana bağlanmanın karşısında duran, manevi değerleri savunan mimari stildir.

Wabi-Sabi Hikâyesi Nasıl?

Wabi-Sabi hikâyesi, Sen no Rikyu’nun çay yapma sanatını öğrenmek için Takeno Joo’nun ziyaretine gitmesiyle başlar. Joo, Rikyu’ya bir test yaparak onu öğrencisi olarak kabul edip etmeyeceğini anlamak ister. Hocası, Rikyu’ya bahçeye bakım yapma görevi verir ve Rikyu hemen işe koyulur.

Wabi-Sabi Hikâyesi Nasıl? Fincan ve Çay Sanatı

Rikyu, toprağı en iyi hale dönüştürene kadar tırmıkla düzeltir. Ancak bunu yeterli bulmaz ve kiraz ağacını silkeleyerek, kiraz çiçeklerinin toprağa serpmesini ağlar. Joo, Rikyu’nun bu müdahalesinden etkilenir ve onu öğrencisi olarak kabul eder. Bu hikâyede her şeyin geçiciliği vurgulanmak istesnir. Dolayısıyla hiçbir şey mükemmel ve kusursuz değildir.

Wabi-Sabi Kitap Örneği Var Mı?

Wabi Sabi- Kusurlu Mükemmel Bir Hayat İçin Japon Bilgeliği adlı eser, Wabi-Sabi felsefesini yaşamınızda uygulamanız için okuyabileceğiniz bir kitaptır. Bu kitapta Wabi-Sabi’ye dair merak ettiğiniz birçok şeyin cevabını ve bunları nasıl uygulayacağınıza dair fikirleri bulabilirsiniz.

Wabi Sabi Markası Var Mı? Hangi Ürünleri Satar?

Wabi-sabi markası, Multivitamin ve Multimineral ürünleri sunan bir markadır. Ancak markanın Wabi-Sabi felsefesiyle bir ilişkisi olmadığını belirtmekte fayda var.

TeknoBird'in kurucusu, teknoloji ve yazılım hakkında insanlara yararlı makaleler yazar.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir